Доступність посилання

ТОП новини

Костянтинівку використовують для підбурювання антивійськових настроїв?


На місці ДТП у Констянтинівці. Люди кидають камінням у автомобіль з українськими військовими. 16 березня 2015 року (Фото зі сторінки у Facebook: www.facebook.com/vladymyr.berezin)
На місці ДТП у Констянтинівці. Люди кидають камінням у автомобіль з українськими військовими. 16 березня 2015 року (Фото зі сторінки у Facebook: www.facebook.com/vladymyr.berezin)

«Було чутно, що в натовпі є підбурювачі, і саме вони запускали оті гасла «Геть фашистів з Донбасу», зводили все до скандалу»

У Костянтинівці Донецької області, де у понеділок увечері внаслідок наїзду БМД загинула дитина, а ще одна дитина та жінка отримали травми та були госпіталізовані, на місці події вже другий день мітингують під гаслами проти українських військових. У вівторок люди приносили квіти до місця нещасного випадку, там тримали портрет загиблої дівчинки. Кореспондент Радіо Свобода Віталій Сизов, який працює у телевізійному проекті «Донбас. Реалії», побував у Констянтинівці і розповів у передачі «Свобода сьогодні» про ситуацію під вечір вівторка.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Вдень там чергувало декілька десятків людей. Вони заявляли, що нібито військові були у нетверезому стані, коли вони збили дитину і жінку, і вимагали покарати їх. Також вони вимагали вивести війська з території міста. Але під час мітингу приблизно об 11:20 на тому ж пішохідному переході цивільне авто збило пенсіонерку, і після цього кількість мітингарів дещо зменшилася. Бабусю доставили в лікарню, вона не постраждала, лише синці та забої.

– А що з тією жінкою, яка постраждала вчора в результаті ДТП з військовими?

Віталій Сизов
Віталій Сизов

– Ця жінка перебуває у лікарні номер 5. Лікарі кажуть, що вона у важкому стані, в шоці ще, і тому переговорити з нею неможливо. Сьогодні на 15 годину був запланований мітинг біля міського Будинку культури. Збираються люди. Їх десь 200, або 250, і вони скандують «Геть фашистов из Донбаса» і вимагають вивести війська з території міста.

– Чи можна сказати, що фактично згадане ДТП стало причиною таких ось масових заворушень?

– Так.

– Вчора пізно ввечері оприлюднили заяву тимчасово виконуючого обов’язки першого заступника начальника Генштабу Збройних сил України генерал-лейтенанта Сергія Бесараба, який пообіцяв, що винні – не тільки військові, а й командири – будуть покарані.

Заява генерал-лейтенанта Сергія Бесараба
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00


– Чи Вам, Віталію, щось відомо про те, хто буде проводити розслідування?

– Сьогодні прибув заступник генпрокурора. Провів нараду з силовиками. Потім вони зустрічалися з військовими, провели розмову. Розмова була важка – з приводу поведінки та дисципліни. Також на місце ДТП приїздив

начальник Головного управління МВС України в Донецькій області В’ячеслав Аброськін.

– Відомо, що в понеділок увечері спалили автобус біля гуртожитку. Хто в ньому був і хто це зробив?

– Спалили його, я так підозрюю, мітингарі, бо силовики не коментують. Автобус стояв біля гуртожитку Індустріального технікуму, де проживають військові.

– На Вашу думку, ця атмосфера, яка зараз у місті – її все ще підбурюють? Чи вже якось заспокоїли?

Претензії є у людей. Вони бачать, що не завжди військові живуть по уставу, і декого це обурює. Я б не казав, що це масове обурення, але у деякої частини населення міста такі настрої є

– Думаю, що частково підбурюють. Є, дійсно, в суспільстві збурення. Це недостатня поінформованість з приводу того, навіщо військові і що вони роблять. Є питання до самих військових, чому вони у центрі міста розквартировані та їздять на бойовій техніці по центру міста. Сьогодні вирішили зменшити кількість техніки, яка буде пересуватися містами Донецької області. Тому претензії є у людей. Вони бачать, що не завжди військові живуть по уставу, і декого це обурює. Я б не казав, що це масове обурення, але у деякої частини населення міста такі настрої є. І якщо з’являється якийсь стихійний протест, до людей намагають вийти. Ось зараз на мітинг прийшов секретар міської ради, він намагався поговорити з людьми, нормальні люди намагалися з ним вступити в діалог, але було чутно, що в натовпі є підбурювачі, і саме вони запускали оті гасла «Геть фашистів з Донбасу», і ось підбурювачі не давали людям, які хотіли нормально поспілкуватися з чиновниками і висунути свої претензії якось формально, цього зробити, зводили все до скандалу.

– Хто охороняє зараз порядок?

– Міліція. На місті мітингу декілька десятків співробітників міліції.

– Чи цього достатньо, щоб заспокоїти людей, щоб навести лад?

– Я вважаю, що достатньо. Вони нічого такого не роблять. Вони кричать, перебивають один одного, все виглядає досить сумбурно. Але є така можливість, що ввечері у місті будуть заворушення. Вчора все було за тим же сценарієм. Було обурення, люди стихійно збиралися. Здавалася, що все заспокоїлось, але вночі почали громити гуртожитки, підпали почалися. Тому є така ймовірність, що так буде і зараз.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG