Доступність посилання

ТОП новини

Литва критикує ОБСЄ за заборону виставки про Крим


(shutterstock.com)
(shutterstock.com)

Литва різко розкритикувала Організацію з безпеки і співпраці в Європі за заборону виставки з нагоди перших роковин початку окупації Росією українського Криму, та в ОБСЄ заявляють, що виставка відкладена.

Як заявило Міністерство закордонних справ Литви, Сербія, яка нині головує в ОБСЄ, і генеральний секретар організації, італієць Ламберто Дзаннієр «не дали дозволу» відкрити фотовиставку у штаб-квартирі ОБСЄ у Відні.

«Виставку, що мала на меті привернути увагу до грубих порушень прав людини, заборонили вперше в історії ОБСЄ», – заявив Агентству «Франс-прес» речник МЗС Литви Кястутіс Вашкелявічус.

За словами МЗС, фотографії виставки, які зробив колишній посол Литви в Україні, показують так званих «зелених чоловічків», як прозвали російських військових без прикметних знаків, що рік тому окупували Крим.

В окремій заяві представник Литви при ОБСЄ наголосив, що вся організація не має ставати заручником бажань однієї-єдиної делегації, а саме делегації Росії.

В МЗС Сербії запевняють, що виставку лише відклали, але на коли саме, не кажуть. «Усі виставки у штаб-квартирі ОБСЄ відкладені до подальшого оголошення через необхідність консультацій із країнами-членами, після чого стануть відомі нові подробиці», – заявила агентству речниця Марина Маркович.

Організація з безпеки і співпраці в Європі нині намагається відігравати важливу роль у врегулюванні конфлікту на сході України; в Україні її час від часу звинувачують у потуранні інтересам Росії.

Литва є одним із найбільших прихильників України і закликає до суворіших санкцій проти Росії, що були накладені через агресію Москви проти Києва.

XS
SM
MD
LG