Доступність посилання

ТОП новини

Новак: поставки газу сепаратистам передбачені контрактом, Київ має заборгованість


Олександр Новак
Олександр Новак

Російська сторона вважає, що поставки газу на території, які контролюють сепаратисти, виконуються в рамках чинного газового контракту між Україною та Росією і допускає, що питання заборгованості за них може бути вирішене в судовому порядку, заявив міністр енергетики Росії Олександр Новак перед початком тристоронніх газових переговорів у Брюсселі.

«Позиція російської сторони полягає в тому, що ці поставки здійснюються в Україну в рамках чинного контракту. Питання заборгованості та оплати буде врегульовуватися між двома комерційними компаніями – Газпромом і Нафтогазом – або в судовому, або в позасудовому порядку», – заявив російський міністр.

Він також додав, що поки що не може сказати точно, на які терміни може бути укладений новий газовий пакет.

«У нас діють контракти 2009 року і по поставках, і по транзиту. Є питання, які зараз у Стокгольмському арбітражі», – сказав він.

Він заявив, що, на думку російської сторони, борг України перед Росією за газ становить 2 мільярди 447 мільйонів доларів США зі врахуванням основного боргу, пені й штрафів.

За його словами, на другий квартал вартість газу для України без знижки за формулою контракту попередньо має становити 348 доларів за тисячу кубічних метрів газу, але розрахунки ще можуть змінюватися.

Раніше міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що постачання російського газу до «окремих районів» Донецької та Луганської областей, що нині окуповані сепаратистами за військової підтримки Росії, «винесуть за дужки» нині чинного «зимового пакету» домовленостей про постачання газу до України. За його словами, обсяги, які Росія постачає безпосередньо сепаратистам, не будуть враховуватися при розрахунку сум передоплати з українського боку.

Ідеться про газозабезпечення окупованих районів Донецької та Луганської областей, до яких «Газпром» попередніми днями постачав газ безпосередньо, через газовимірювальні станції, з яких газопроводи ведуть до цих регіонів і постачання через які Україна не має змоги контролювати.

Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин наголосив, що домовленості про постачання російського газу в тимчасово окуповані сепаратистами регіони Донбасу мають вести тільки газові компанії двох країн – «Нафтогаз України» і «Газпром».

Російська компанія чинила так прямо всупереч заявкам «Нафтогазу» і попередженням про неприпустимість такої практики, що суперечить контрактним зобов’язанням. При цьому в Москві стверджували, що постачання цих обсягів газу відповідає контрактові, і вони обліковуються як частина тих кількостей, за які Україна надала передоплату.

Україна від минулого року закуповує газ у Росії на умовах передоплати.

XS
SM
MD
LG