Доступність посилання

ТОП новини

СБУ звинуватила заступників Коломойського у фінансуванні банди


Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

У Дніпропетровську натомість заявили, що СБУ займається контрабандою

Голова СБУ Валентин Наливайченко звинуватив заступників голови Дніпропетровської облдержадміністрації у погрозах працівникам та фінансуванні міжрегіонального злочинного угрупування. Від голови СБУ вимагають очної ставки та доказів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Голова Служби Безпеки України Валентин Наливайченко звинуватив високопосадовців Дніпропетровської облдержадміністрації Геннадія Корбана та Святослава Олійника у фінансуванні міжрегіонального бандитського угрупування. За словам Наливайченка, генеральний прокурор Віктор Шокін вже об’єднав кримінальні провадження щодо викрадення Олександра Величка, контрабанди та інших злочинів.

«І злочинне угруповання, яке діяло у Донецькій і Дніпропетровській областях, і бандити, які застосовували зброю проти правоохоронців, і бандити, які викрадали людей – це одна банда. Саме вона отримує підтримку – а ми ще обґрунтовано підозрюємо, що і фінансування, – від високопоставлених співробітників Дніпропетровської ОДА. Двоє з них нами допитані», – заявив Наливайченко.

Валентин Наливайченко
Валентин Наливайченко

Пригадав голова СБУ і про нічні події в «Укрнафті», а також висловив готовність звільнити заблоковану державну компанію. «Ми підтверджуємо, що діяльність групи, зокрема й зі зброєю, зафіксовану журналістами, так званої структури «Січ», яка до цього називалася в тому числі «Крок», є незаконною. Найближчим часом є жорсткі вказівки президента: кожна особа, яка причетна до перебування в «Укрнафті» в Києві, має бути роззброєна», – заявив Валентин Наливайченко.

За його словами, одним зі злочинів, нібито скоєних цією групою, є вбивство капітана СБУ Віктора Манзика, який намагався перекрити потік контрабанди з окупованих територій. Вбивцем капітана, за інформацією СБУ, є Денис Гордєєв – помічник народного депутата з Дніпропетровська Андрія Денисенка (донедавна – «Блок Петра Порошенка», відсьогодні – позафракційний). Наразі Гордєєв оголошений у розшук. Самого Денисенка слідство підозрює у перешкоджанні діяльності Служби безпеки України.

СБУ «кришує» контрабанду горілки – нардеп Денисенко

Проте дніпропетровська команда бачить ситуацію по-іншому. Андрій Денисенко зізнався, що Гордєєв дійсно застрелив капітана СБУ. Але, як наголосив парламентар, «кришував» контрабанду не доброволець, а спецслужбовець.

«Його хочуть ліквідувати, тому що він не просто вбивця, а головний свідок у справі фінансування терористичної діяльності «ЛНР» та «ДНР» за участі окремих співробітників Служби безпеки України. Гордєєв зупинив три фури із склотарою, переглянув ці машини, переписав номери. Після дзвінків водіїв на місце подій прибули представники СБУ та прокуратури. Капітан СБУ потягнувся за автоматом і під час сутички отримав кулю», – розповів нардеп. За його словами, у них є свідки саме такого сценарію розвитку подій.

Один із заступників голови Дніпропетровської ОДА Святослав Олійник припускає, що заяви Валентина Наливайченка можуть бути викликані дезінформацією «зверху».

«Коли повернусь із Брюсселя, вимагатиму очної ставки з працівниками СБУ, яким я, за словами Наливайченка, погрожував. Якщо таких працівників не знайдеться, подам на нього в суд та вимагатиму матеріальної компенсації за брехню», – написав Олійник у своєму «Фейсбуці».

Заступник Коломойського хоче звільнити Наливайченка

Ще один заступник голови Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан наголосив, що в парламенті треба формувати спеціальну парламентську комісію, перевірити заяви Наливайченка про зв’язок між викраденням Олександра Величка та вбивством капітана СБУ. Якщо вони не підтвердяться, треба збирати підпис та вимагати звільнення голови СБУ.

«Сьогодні в Києві сидять крадії і їм час піти та звільнити шлях чесним людям, які зможуть в країні провести реформи, зробити децентралізацію та побудувати справжню армію», – заявив Корбан.

Олексій Гарань
Олексій Гарань

Політолог Олексій Гарань припускає, що треба ставити питання про звільнення Коломойського з посади голови облдержадміністрації, але не впевнений, що Порошенко до цього готовий.

Політолог вважає, що очільник Дніпропетровської області піде на компроміс. «Зараз треба вирішити конфлікт у центрі столиці. Я думаю, що це можна вирішити не силовим шляхом, Коломойський розуміє, чим це йому загрожує», – наголосив політолог.

СБУ має право звільнити будівлю силою, але краще зробити це шляхом переговорів, вважає Гарань.

Чим завершиться конфлікт?

Головний редактор видання «Історична правда» Вахтанг Кіпіані каже у коментарі Радіо Свобода, що, на його думку, попри озвучені серйозні обвинувачення, конфлікт не обов’язково буде розвиватися.

Вахтанг Кіпіані
Вахтанг Кіпіані

«Це може нічим не завершитися, як нічим не завершаються 90 відсотків скандалів, які б на Заході призводили до відставок. Може закінчитися переходом конфлікту в гарячу стадію, відкликанням частини батальйонів з фронту, а може полюбовно, може – у в’ялий конфлікт, яке буде розв’язано у кулуарах», – заявив Кіпіані.

Тим часом у понеділок Андрій Денисенко, Віталій Купрій, Валентин Дідич і Олександр Дубінін заявили про вихід з фракції «Блок Петра Порошенка».

Під час прес-конференції у Дніпропетровську Денисенко заявив, що вихід парламентаріїв пов’язаний із тим, що триває дискредитація керівництва Дніпропетровської області, а найголовніше – з тим, що не виконується коаліційна угода.

На 25 березня він кличе жителів Дніпропетровська на віче «проти переродження всього демократичного режиму на режим авторитарний».


На цю ж тему:

23.03.2015
Державно-«Приватний» конфлікт набирає обертів

Захистивши «Укртранснафту» від «рейдерів», Коломойський взявся захищати «Укрнафту» далі
21.03.2015
Передчуття війни компроматів в Україні: російський досвід

Ми на порозі самовбивчої війни компроматів. І залишається тільки сподіватися, що до реставрації минулого вона не приведе далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG