Доступність посилання

ТОП новини

Державно-«Приватний» конфлікт набирає обертів


Блокування «Укрнафти»: Найєм розповів про поїздку з Коломойським
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Захистивши «Укртранснафту» від «рейдерів», Коломойський взявся захищати «Укрнафту»

Київ – Будівлю державної компанії «Укрнафта» у Києві взяли під охорону озброєні люди. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський, прибувши на місце події, пояснив це загрозою рейдерського захоплення. Раніше він завадив зміні керівництва «Укртранснафти». Конфліктна ситуація довкола державних підприємств, де представлені бізнес-інтереси Ігоря Коломойського, загострюється і може мати непередбачувані наслідки, попереджають експерти.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

У неділю увечері офіс державної компанії «Укрнафта» взяли під охорону озброєні люди в камуфляжі та броньовані машини. Довкола будівлі звели металевий паркан. За словами народного депутата з фракції «Блок Петра Порошенка» Сергія Лещенка, це були бійці підрозділу «Дніпро-1» з Дніпропетровщини.

Це демонстрація сили з боку Коломойського – він показує навіть не зуби, а ікла
Сергія Лещенка

«Бійці спецпідрозділу «Дніпро-1» не можуть пояснити: що вони тут роблять, хто їх делегував, від кого вони захищають підприємство? Це демонстрація сили з боку Коломойського – фактично він показує навіть не зуби, а ікла для того, щоб відбити наміри влади усунути його людей з керівництва «Укрнафти», – розповів депутат Радіо Свобода.

Зухвалість – як виворіт впливовості?

Натомість керівництво «Укрнафти» та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков спростували інформацію про присутність бійців «Дніпра-1». За їх словами, озброєні люди в будівлі – це охорона компанії. Під офіс «Укрнафти» прибув голова Дніпропетровської облдержадміністрації ігор Коломойський, який пояснив посилення охорони загрозою рейдерського захоплення.

Кількома днями раніше до державної компанії «Укртранснафта» також прибули озброєні люди та той-таки Ігор Коломойський. При цьому він обматюкав там журналіста Радіо Свобода, за що отримав догану від президента, але вибачатися перед журналістом – відмовився.

Зухвала поведінка дніпропетровського очільника свідчить про значне посилення впливу Ігоря Коломойського. На думку Сергія Лещенка, «Коломойський на сьогодні за впливовістю знаходиться на другому місці в державі після президента».

Президент мав би усунити Ігоря Коломойського з посади, а те, що глава держави так не робить, свідчить про слабкість влади, вважає Сергій Лещенко.

«Приват» піде з «Укрнафти», але «це справа не одного місяця» – Філатов

Борис Філатов
Борис Філатов

Натомість соратники Ігоря Коломойського наголошують на тому, що конфліктні ситуації довкола підприємств мають принципово різний характер. Позафракційний народний депутат Борис Філатов, який був бізнес-партнером Коломойського і заступником голови Дніпропетровської облдержадміністрації в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що в суто державній за формою власності «Укртранснафті» відбулася сумнівна з правової точки зору спроба заміни керівництва.

Що ж до компанії «Укрнафта», то там державі належить 50%+1 акція, а 42 % – групі «Приват», яка підконтрольна Ігорю Коломойському. Борис Філатов не сумнівається в тому, що в «Укрнафті» після ухвалення змін до закону про акціонерні товариства може бути змінено менеджмент. Але заміна керівництва компанії має відбуватися виключно законним шляхом, а це займе багато часу.

Як цей закон (про акціонерні товариства – ред.) набуде чинності, менеджмент, який має відношення до групи «Приват», змушений буде залишити «Укрнафту»
Борис Філатов

«Після того, як цей закон набуде чинності, можу прогнозувати, що менеджмент, який має відношення до групи «Приват», змушений буде залишити «Укрнафту», і там буде інший менеджмент. Але для цього треба дотриматися процедури, а це справа навіть не одного місяця», – наголошує Борис Філатов.

За його словами, ймовірність відставки Ігоря Коломойського близька до нуля, «але в нас таке життя, що ніхто не знає – що буде завтра».

Конфлікт з державою чи з конкурентами?

Євген Магда
Євген Магда

Протистояння довкола державних активів за участі Ігоря Коломойського загострюється і, з огляду на задіяння озброєних людей, може мати непередбачувані наслідки. З усіх українських фінансово-політичних груп очолюваний Ігорем Коломойським «Приват» найбільш підготований діяти в кризових умовах, однак ще ніколи перед жодною групою не було подібних викликів у подібних умовах.

Найбільша інтрига в тому – це прагнення держави навести лад у своїх корпоративних правах чи це ініціатива «покарати» найбільш відомого і найенергійнішого українського олігарха
Євген Магда

«Є такий термін – приватно-державне партнерство, а ми спостерігаємо «Приватно»-державний конфлікт. Мабуть, найбільша інтрига полягає в тому – чи це прагнення держави навести лад у своїх корпоративних правах, чи це ініціатива тих, хто діє від імені держави і хоче «покарати» найбільш відомого і найенергійнішого українського олігарха», – вважає політичний експерт Євген Магда.

На думку експерта, президент Петро Порошенко зайняв вичікувальну позицію і до певної міри намагається перекласти відповідальність на прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Загалом, влада уникає конфронтації у цій доволі незвичній ситуації.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG