Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможуть миротворці ООН врегулювати конфлікт на Донбасі?


Емблема Міжнародного дня миротворців ООН, що відзначається 29 травня
Емблема Міжнародного дня миротворців ООН, що відзначається 29 травня

«Ніхто не буде підставляти своїх солдатів, своїх миротворців під російські «гради» – Горбач

Київ – Верховна Рада України підтримала ініціативу президента Петра Порошенка звернутись до Ради безпеки ООН та Ради Європейського союзу про введення на територію України миротворчого контингенту. При цьому керівництво України наголошує, що завданням миротворців на Донбасі є встановлення миру, а не звичайне спостереження за ситуацією у зоні конфлікту. Щоправда, українці досі не отримали відповіді на своє звернення – натомість, обговорюють доцільність введення миротворчого контингенту на Схід держави.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Воєнна агресія Росії проти України становить серйозну загрозу міжнародній безпеці, вважають у Києві. І відтак конфлікт на Донбасі дозволяє Україні звертатись по допомогу до «блакитних касок», щоб за їхнього безпосереднього сприяння повернути в Україну мир, вважає президент Петро Порошенко.

«На наше глибоке переконання, яке підтверджується і підтримується нашими партнерами, це забезпечить більш надійну стабілізацію ситуації і зможе нам допомогти уникнути численних жертв», – зазначив Порошенко на зустрічі з румунським колегою.

Наразі офіційної реакції ні з боку ООН, ні з боку Євросоюзу на прохання України немає. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив представникам ЗМІ, що пропозиція Києва ввести миротворчий контингент на Донбас суперечить мінським домовленостям.

Щоправда, як зазначив у розмові з Радіо Свобода представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв, «нервова реакція Росії» є показником того, що Україна перебуває на правильному шляху.

За існуючими правилами, навіть коли згоду на миротворчу місію вдасться швидко отримати від усіх сторін, процедура розгортання контингенту «блакитних касок» ООН може тривати кілька місяців. Звичайно, розпочинається вона, відповідно до статуту організації, з приїзду у зону конфлікту так званої «оціночної місії», яка на місці визначає формат і механізм діяльності миротворців. Як повідомили журналістам у міністерстві закордонних справ, «оціночна місія» напрацьовані пропозиції представляє у Раді безпеки ООН, при цьому відправка технічної місії на Донбас можлива без дозволу Росії – постійного члена Ради безпеки.

Розгортання миротворчої місії на Донбасі нині неможливе – Яценюк

Розгортання міжнародної миротворчої місії на Донбасі за нинішньої ситуації неможливе, оскільки Росія і підконтрольні їй бойовики не дотримуються Мінських домовленостей, зауважує прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Для успішної роботи миротворців на Донбасі необхідно, щоб Росія виконувала мінські домовленості у повному обсязі, наголосив Яценюк.

Для нас виконання Мінської угоди – це тоді, коли законна влада України буде у кожному селі, у кожному місті, у кожному районі Донецької і Луганської областей
Арсеній Яценюк

«Бажання з боку Росії повернути Україні її території, а Донецьк і Луганськ – то наша територія і наша територія – це Крим, немає. І саме тому Росія зобов’язана повністю виконати Мінську угоду. Для нас виконання Мінської угоди – це тоді, коли законна влада України буде у кожному селі, у кожному місті, у кожному районі Донецької і Луганської областей, і коли ми повністю відновимо контроль над українсько-російським кордоном», – роз’яснив Яценюк журналістам під час візиту до Брюсселю 19 березня.

Миротворці зберігають мир, але не встановлюють його

Статут ООН не передбачає розгортання миротворчого контингенту у разі, якщо у планованій зоні його розташування точаться бойові дії і військові та цивільні потрапляють під обстріл, коли одна зі сторін конфлікту (у випадку України – це Росія та маріонеткові «ДНР» і «ЛНР») не виконує взятих на себе зобов’язань. Навряд чи європейські держави або США погодяться відправити своїх військовослужбовців у зону реальних воєнний дій, пояснив Радіо Свобода координатор всеукраїнського Союзу учасників миротворчих операцій Михайло Чернов.

За його словами, операція з підтримки миру на даний час не може бути розгорнута, оскільки для цього не створені відповідні умови. До того ж, ядерний статус Росії стримує світову спільноту від рішучих дій для повернення миру в Україну і стабілізацію безпеки у регіоні.

Щодо збройного примушення агресора до миру, то він у даному випадку неможливий, тому що сторона конфлікту є ядерною державою
Михайло Чернов

«Зараз ми спостерігаємо з боку світової спільноти форму примушення до миру в Україні без використання миротворчих міжнародних сил. Тобто, говоримо про санкції. До кого їх застосовують? До лідерів сепаратистів у Криму і на Донбасі, але насамперед – до Росії. Тим самим Росія опосередковано визнана як сторона конфлікту. Щодо військового, або ж збройного примушення агресора до миру, то він у даному випадку неможливий, тому що сторона конфлікту, про яку я щойно сказав, є ядерною державою і вже заявила, що зможе застосувати свій арсенал за певних умов», – наголосив Чернов.

Експерт також вважає, що за тих обставин, що склались у зоні військового конфлікту на Донбасі, розгортання миротворчих сил не зупинить кровопролиття. А це, у свою чергу, використає Кремль для дискредитації Києва.

З українським миротворцем згоден експерт Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач: на його думку, за умов нинішньої «гарячої війни» на Донбасі миротворцям не вдасться зупинити вогонь. До того ж, навряд чи Захід погодиться відправляти у «гарячу точку» своїх військовослужбовців, визнає Горбач.

Ніхто не буде підставляти своїх солдатів, своїх миротворців під російські «гради»
Володимир Горбач

«Ніхто не буде підставляти своїх солдатів, своїх миротворців під російські «гради», тому що війна на Донбасі доволі серйозної інтенсивності», – пояснив експерт журналістам.

Володимир Горбач
Володимир Горбач

Реального ефекту від розгортання миротворчої місії на Донбасі не бачить і колишній очільник СБУ, екс-міністр оборони, генерал армії, експерт «Центру дослідження Росії» Євген Марчук. За його словами, миротворці не є «комбатантами», зброю мають право застосовувати лише для власного захисту. Тож реального впливу на перебіг подій на Сході України у разі продовження «гарячої», бойової фази конфлікту, «блакитні каски» не матимуть, вважає Марчук. Не мають вони і повноважень для того, щоб підтримати українців і посприяти виходу військ Росії з території України, каже експерт.

Євген Марчук
Євген Марчук

З іншого боку, на думку Марчука, шкоди від розгортання миротворчого контингенту на Донбасі також не буде, вони будуть одним з інструментів зовнішньої політики Києва.

Шкоди від миротворців не буде. Якщо вони прибудуть на Донбас, і їх будуть обстрілювати, Україна зможе показати, що вона хотіла таким способом зупинити кровопролиття
Євген Марчук

«Шкоди від миротворців не буде. Якщо вони прибудуть на Донбас, і їх будуть обстрілювати, тоді Україна зможе показати, що вона хотіла таким способом примирити ситуацію і зупинити кровопролиття. Це буде один із низки зовнішньополітичних заходів», — повідомив один з корифеїв української безпекової та зовнішньої політики.

Росія і сепаратисти проти миротворців

Тим часом, представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» заявляють, що не проти введення миротворців, – але це мають бути росіяни, мовиться у заяві «прес-служби» «ДНР». Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін висловив думку, що ідея Києва про відправку миротворців – це пропагандистський хід. У будь-якому випадку, остаточне рішення про відправку «блакитних касок» до України прийматиме Рада безпеки ООН, де у Росії є право вето. І очільник МЗС Росії Сергій Лавров уже заявив, що Росія не проголосує у Раді безпеки ООН за введення миротворчого контингенту в Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG