Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент закликав швидко надати Україні 1,8 мільярда допомоги


«Не допустімо банкрутства України, це було б подарунком російському агресору» – Саріуш-Вольські

Брюссель – Європейський парламент у середу проголосував за надання Україні 1,8 мільярда євро макрофінансової допомоги. Як пояснюють в євроустановах, ці кошти будуть виділені не для військових витрат, а «для політичної стабілізації та реформ». До того ж це буде найбільша фінансова допомога, яку Євросоюз колись надавав країні, що не входить до ЄС у рамках програми макрофінансової допомоги». Тим часом знесилена війною Україна, щоб уникнути дефолту та відбудувати руїни конфлікту, потребуватиме значних грошових вливань.

Україні для отримання фінансової допомоги слід виконати всі необхідні умови, висунуті Міжнародним валютним фондом, а Євросоюзові та іншим кредиторам у наданні допомоги цій державі слід діяти швидко й ефективно, каже віце-президент Єврокомісії, єврокомісар із питань зони євро та соціального діалогу, екс-прем’єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс.

Критична ситуація, в якій наразі опинилася Україна, вимагає негайної підтримки з боку Євросоюзу, додає литовський євродепутат, доповідач парламентського комітету міжнародної торгівлі Ґабріелюс Ландсберґіс. Він переконує колег, що українцям потрібна єдність усередині ЄС, а підтримка – і фінансова, і політична – дасть їм більше наснаги до реформування своєї держави.

«Якщо ми хочемо, щоб Україна, яка наразі воює за свої території, була здатна стабілізувати свій бюджет і економіку, нам слід надати ці грошові фонди якомога швидше», – заявив Ландсберґіс на сесії Європарламенту, додаючи, що два транші майже двохмільярдного фінансування мають надійти до Києва вже цього року, причому перший – на початку літа.

Яцек Саріуш-Вольські
Яцек Саріуш-Вольські

Польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський додає: війна виснажує Україну, і без фінансового вливання вона з глухого кута не вийде. «Найбільшим подарунком для російського агресора було б, якби ми допустили, щоб Україна стала банкрутом. А цього ми дозволити не можемо», – наголосив він.

Україна потребуватиме більшої фінансової підтримки

Київ цього тижня дав зрозуміти міжнародним фінансовим структурам і державам-партнерам, що Україна матиме потребу в значно більшій фінансовій підтримці, ніж передбачалося донині. Зокрема, про це у інтерв’ю Finansial Times заявила міністр фінансів Наталія Яресько. «Я абсолютно впевнена, що держави «Групи семи», та й, відверто кажучи, ширше – країни «Групи двадцяти» – наразі мають відповідальність значно більше фінансово підтримати Україну», – заявила вона.

Наталія Яресько
Наталія Яресько

Україні буде треба відшкодувати 28 мільярдів доларів зовнішнього боргу. За оцінками аналітиків, допомоги основних українських кредиторів – США, МВФ та ЄС – недостатньо.

Втім, 15 мільярдів доларів, надані Києву у формі міжнародних кредитів та через розміщення євробондів, дають змогу Україні втриматися «на плаву» до кінця 2015 року. На Заході тим часом усвідомлюють, що економічний спад і девальвація національної валюти триватимуть доти, доки не припиниться конфлікт на сході України, який за 11 місяців забрав життя понад 6 тисяч людей.

Ризик дефолту України на високому рівні – аналітики

Аналітична група COFACE пише про високу ймовірність ризику дефолту України. Згаданих 15 мільярдів доларів для покриття зобов’язань держави за зовнішніми боргами може бути недостатньою. «8,4 мільярда доларів у 2015 році та більше ніж 4 мільярди доларів облігацій та ще заборгованості за постачаннями газу, – пишуть про Україну аналітики з COFACE. – До того ж, доступу до ринків капіталу в України на даний момент практично немає. Хоч нова допомога МВФ і передбачена, але ризик дефолту залишається на високому рівні».

У середині березня Київ розпочав переговори з приватними та державними кредиторами для отримання 15-мільярдного полегшення боргового тягаря. При цьому МВФ розробив для України нову програму допомоги обсягом у 15,5 мільярдів доларів у рамках міжнародного плану допомоги, загальною сумою 40 мільярдів доларів, розрахованого на чотири роки.

Цієї допомоги достатньо для стабілізації фінансової та банківської системи країни, але це – «тільки перший крок», каже, зі свого боку, міністр Наталія Яресько. Реконструкція зруйнованої та пошкодженої інфраструктури та ліквідація наслідків конфлікту вимагатимуть значно більших грошей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG