Доступність посилання

ТОП новини

Якою буде Дніпропетровщина «після Коломойського»? (Огляд преси)


Не слід чекати конфронтації команди Коломойського з керівництвом держави

Відставку Ігоря Коломойського за її резонансом серед жителів Дніпропетровська газета «День» порівнює зі смертю Брежнєва, втечею за океан Лазаренка або арештом Тимошенко. Уже зранку дніпропетровці занепокоїлися про те, як область житиме «після Коломойського». Найголовнішими питаннями були – «а чи не прийдуть в область сепаратисти?»» й «що буде з «Приватбанком?». Утім, як переконує експерт видання, команда Ігоря Коломойського не залишить політику, тим паче, що восени очікуються місцеві вибори, на яких вони цілком можуть досягти добрих результатів. І не лише в дніпропетровському регіоні. Проте не слід чекати конфронтації цієї команди з керівництвом держави, як це було свого часу з Павлом Лазаренком. Докладніше про це йдеться в статті «Якою буде Дніпропетровщина «після Коломойського»?».

Рік тому, у відповідь на нав’язану Україні Росією «гібридну війну», Верховна Рада ухвалила рішення про створення військового формування з правоохоронними функціями – Національну гвардію України. Як стверджує газета «День», після повалення режиму Януковича бійці Нацгвардії відіграли значну роль у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету України, попри цілу низку проблем, які виникали на етапі створення цього військового формування. Розповівши про нинішні негаразди в Нацгвардії, видання констатує, що при правильному підході до організації, фінансового та матеріально-технічного забезпечення цієї структури вона має всі шанси стати універсальним військовим формуванням, яке зможе відіграти вирішальну роль у припиненні збройного конфлікту на сході країни і не допустить виникнення аналогічних проблем в інших регіонах України.

Якою буде Україна через рік, прогнозують експерти тижневика «Країна». Більшість вважає, що майбутнє держави насамперед залежить від того, як розвиватимуться події на Донбасі. На той час вони матимуть інший формат. Можливо, будуть періодичні перестрілки чи територія конфлікту розшириться. За останні пару місяців уряд і Верховна Рада трохи почали активніше впроваджувати реформи. Якщо такий темп витримають, зменшиться корупція, то за рік будуть якісь дивіденди. Багато в чому тут завдяки МВФ, який не давав грошей, доки не почали щось змінювати.

Мешканців Криму не зупиняє ні проходження двох кордонів, ні багатогодинні стояння в чергах у пунктах пропуску і навіть пішохідна подорож майже в п'ять кілометрів дорогою від російських до українських прикордонників. Річ у тім, як пояснює газета «Голос України», що ціни як на ринках, так і в магазинах Сімферополя та інших кримських міст просто зашкалюють, а на тій же Херсонщині, в Генічеському районі, багато продовольчих товарів можна придбати за цілком прийнятними цінами, обмінявши рублі на гривню. Докладніше про це йдеться в статті «Через два кордони по... ковбасу й сало».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG