Доступність посилання

ТОП новини

Брак часу підганяє переговори щодо ядерної угоди з Іраном


Учасники переговорів щодо ядерної програми Тегерана, Швейцарія, Лозанна, 20 березня 2015 року
Учасники переговорів щодо ядерної програми Тегерана, Швейцарія, Лозанна, 20 березня 2015 року

Якщо буде угода, то це буде добра угода для американської безпеки, для безпеки Ізраїлю і для безпеки цілого регіону – Обама

26 березня у швейцарській Лозанні має розпочатися черговий раунд переговорів щодо іранської ядерної програми. Тим часом чільний представник Ірану відкинув вимогу голови МАГАТЕ – ядерного підрозділу ООН – щодо права на проведення неоголошеного інспектування іранських ядерних об’єктів. Шість країн – США, Британія, Німеччина, Франція, Росія та Китай, а також Іран постали перед наближенням дати, – а це кінець цього місяця – коли має бути узгоджено рамкову угоду і загальні параметри майбутньої домовленості щодо іранської ядерної програми. В обмін на угоду міжнародна спільнота обіцяє послаблення санкцій проти Тегерана. Іран заперечує, що має на меті розробку атомної зброї, в чому його підозрює Захід.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Раніше цього місяця Юкія Амано, голова МАГАТЕ, сказав, що Іран має погодитись з можливістю неоголошених швидких інспекцій для того, аби міжнародна спільнота почувалася певніше.

Іранський речник з ядерних питань Бехруз Камалванді заявив, що слова Амано завдають шкоди чутливим переговорам, які тривають.

«Було б набагато краще, аби Амано говорив лише про квартальні та місячні доповіді МАГАТЕ», – сказав іранський представник державному телебаченню.

Але минулого червня цей самий речник говорив, що Іран міг би погодитись на таке неоголошене інспектування як частину остаточної ядерної угоди.

Попередній раунд переговорів завершився 20 березня після шестиденних перемовин. Наступний раунд починається 26 березня – буквально за кілька днів до кінця місяця, який визначений крайнім терміном для досягнення рамкової угоди.

Наразі проти угоди з Іраном виступають Ізраїль та Саудівська Аравія.

«Що станеться якщо – як пропонують ті, хто нас критикує, – ми відмовимося від плану, який решта світу вважає обґрунтованим? А це може статися. Отже, переговори проваляться, Іран матиме можливість запустити центрифуги і збагачувати уран до межі, яку вважатиме за потрібну. І режим санкцій зазнає поразки. І тоді не буде угоди, яка дає змогу контролювати ядерну програму Ірану», – заявив Держсекретар США Джон Керрі.

Керрі додав, що мета залишається незмінною – досягти угоди, яка перекриває шлях Ірану до створення ядерної зброї.

«Всі, хто опонує цьому, має покласти на стіл реалістичну, справжню альтернативу цьому – але ж ніхто нічого не пропонує», – додав Керрі, виступаючи цього тижня перед працівниками Держдепу США.

«Потрібна більша гнучкість Тегерана»

Відтак, до кінця березня має бути рамкова угода, а в червні має бути досягнуто остаточної угоди щодо іранської ядерної програми в результаті якої міжнародні санкції проти Тегерана можуть бути послаблені, але він має дати чіткі гарантії відмови від ідеї набуття ядерної зброї.

Президент США Барак Обама переконує, що угода з Іраном буде в інтересах усіх.

«Я впевнений, що якщо буде угода, то це буде добра угода і вона буде доброю для американської безпеки, для безпеки Ізраїлю і для безпеки цілого регіону. Якщо цього не буде, то не буде й самої угоди. Отже, буде значна прозорість усього переговорного процесу», – заявив Обама.

Щодо питання несподіваних і неоголошених інспекцій, проти яких наразі виступає Тегеран, то заступник постійного представника Британії в ООН Пітер Вілсон заявив, що міжнародна спільнота «не погодиться на погану угоду» і закликав Іран продемонструвати більшу гнучкість і пристати на нелегкі рішення найближчим часом.

Серед питань, де все ще є неузгодженості, є впевненість МАГАТЕ, що Іран розробляв ядерну зброю у минулому. Тегеран це заперечує, але МАГАТЕ наполягає, що має інформацію, яка підтверджує військові ядерні амбіції Ірану у минулому.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG