Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відкрилася виставка «Хунта унд вата»


«Ватники» проти «бандериків» у галереї М17
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

«Ватники» проти «бандериків» у галереї М17

У київському Центрі сучасного мистецтва – галереї М17, відкрилася виставка художників Івана Семесюка і Антона Чадського «Хунта унд Вата». Український та російський художники в іронічній манері висміюють на своїх картинах інформаційну і культурну війну між Росією і Україною. Твори митців присвячені героям сучасних українських та російських міфологічних вимірів – «бандерику» та «ватнику».

«Ватник» у виконанні російського художника Антона Чадського втілює у собі всі риси типового російського «патріота»: дурість, святенництво, лицемірство, нетерпимість, агресію, рабство перед владою. Під час відкриття виставки автор пояснив, що його «ватник» вважає, що у Росії є свій особливий «третій» цивілізаційний шлях і головна мета на цьому шляху – щоб «боялися і поважали».

«Я вважаю це мистецтво протестним, адже «ватник» з’явився як символ мого внутрішнього протесту проти подій, що відбуваються у моїй країні. Незважаючи на те, що виставка розміщена в Україні, ці роботи більше орієнтовані на росіян. Я хочу, щоб вони побачили як виглядають зі сторони», – пояснив Антон Чадський.

А «бандерик» на полотнах зображений у вигляді птахів і тварин – собаки, кота чи лисиці, у військовій формі. Доповнюють «бандериків» написи «Хунтуймося!», «Ніхто, крім нас», «Борітеся – поборете!». Їхній автор Іван Семесюк, відомий також проектом «Жлоб арт», пояснив, що «бандерик» є антитезою до «ватника» , як за формою, так і за змістом.

«Робоча назва цього проекту – «Бандерики: революція або смерть». Це коли тварина перетворюється на людину у найширшому значенні цього слова. Ми споглядаємо, як українець зі свині, що їсть з корита, перетворюється на звитяжну особу. З вайлуватої істоти, ми перетворюємось на мілітаризованих і небезпечних персонажів. Хтось має транслювати нову казку, новий міф, нову історію, адже це війна культур, а не технологій», – вважає Іван Семесюк.

Організатори виставки підготували можливість з’їсти одного ватника, щоправда у вигляді торта і запити його киселем.

Виставка «Хунта унд Вата» триватиме з 1 по 6 квітня.

XS
SM
MD
LG