Доступність посилання

ТОП новини

Іранські ядерні переговори тривають


Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф, представник Ірану в МАГАТЕ Алі Акбар Салехі та представник МЗС Ірану Аббас Арагчі на переговорах у Лозанні
Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф, представник Ірану в МАГАТЕ Алі Акбар Салехі та представник МЗС Ірану Аббас Арагчі на переговорах у Лозанні

Лозанну вже покинили троє посадовців, незважаючи на те, що зустріч триває

Учасники переговорів за формулою «6+1» щодо іранської ядерної програми так і не досягли домовленості до запланованого крайнього терміну – 31 березня. Хоча деякі дипломати вважають, що угоду залишається тільки записати на папері, все ж інші вказують на те, що суперечки стосовно ключових питань тривають.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Гаммонд сказав про перебіг переговорів: «Як на мене, ми маємо загальні межі порозуміння, але залишилися ще ключові проблеми, які треба опрацювати».

«Деякі з них є доволі детальними та технічними, отже, залишилося ще доволі багато роботи, але ми вже цим займаємося і далі будемо це робити», – сказав він у коментарі для «Бі-Бі-Сі».

Філіп Гаммонд і Джон Керрі під час переговорів у Лозанні, 30 березня 2015 року
Філіп Гаммонд і Джон Керрі під час переговорів у Лозанні, 30 березня 2015 року

За інформацією міжнародних ЗМІ, німецький дипломат повідомив, що переговори пригальмували вночі на «декількох важливих питаннях».

Нічого не вирішено, але за наявності доброї волі угода є можливою

Інший дипломат на умовах анонімності сказав, що «помітного» прогресу було досягнуто після того, як технічні експерти «пропрацювали всю ніч». Він додав, що «нічого не вирішено, але за наявності доброї волі угода є можливою».

Китай закликав до компромісів, заявивши, що, якби переговори зайшли у глухий кут, всі зусилля щодо врегулювання ядерного питання в Ірані були б витрачені даремно.

«Всі сторони повинні бути готовими йти один одному назустріч, щоб досягти угоди», – написано в заяві Міністерства закордонних справ Китаю, оприлюдненій для журналістів у швейцарській Лозанні.

Заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Арагчі висловив своє сподівання, що переговори завершаться наприкінці дня 1 квітня.

Однак російський міністр закордонних справ Сергій Лавров запевнив, що документи майже готові.

«Можна сказати з достатньою часткою впевненості, що на рівні міністрів домовленість щодо ключових аспектів остаточного врегулювання цього питання, в принципі, досягнута. На папері це запишуть у найближчі години або, можливо, упродовж дня», – сказав він у середу вранці.

Переговори французької та російської делегацій на чолі з Лораном Фабіусом та Сергієм Лавровим
Переговори французької та російської делегацій на чолі з Лораном Фабіусом та Сергієм Лавровим

Лавров поїхав із Лозанни 1 квітня, як і його французький колега Лоран Фабіус, який заявив, що повернеться, коли зможе бути «корисним». Міністр закордонних справ Китаю Уан Ї залишив Лозанну ще 31 березня.

Ключові камені спотикання

Учасники переговорів сперечалися щодо дозволених масштабів збагачення урану Тегераном, місця зберігання цих запасів, а також терміну та умов скасування санкцій.

В інтерв’ю для іранського державного телебачення Арагчі сказав: «Допоки ми не матимемо вирішення всіх проблем, ми не можемо мати всеосяжної угоди». Він заявив, що санкції і наукові дослідження та розробки є ключовими каменями спотикання.

Іран заявляє, що його ядерна програма має виключно мирний характер і націлена, в основному, на виробництво електроенергії. Тегеран хоче, щоб США, ЄС і ООН швидко скасували санкції після підписання документу.

Жодної угоди не буде, якщо питання санкцій не вирішиться
Маджід Тахт-Раванчі

«Жодної угоди не буде, якщо питання санкцій не вирішиться», – сказав Маджід Тахт-Раванчі, учасник переговорів з боку Ірану.

Тегеран вимагає, щоб усі західні санкції були скасовані, а державі надали гарантію, що їхнє відновлення не буде можливим без подальших переговорів. Однак, Велика Британія, Франція та США наполягають, що санкції мають бути автоматично відновлені, якщо Іран порушить умови угоди. Росії це не подобається, адже це послабить її здатність користуватися правом вето в Раді Безпеки ООН.

Джон Керрі під час перерви у переговорах, 1 квітня 2015 року
Джон Керрі під час перерви у переговорах, 1 квітня 2015 року

Занепокоєний Ізраїль

Тим часом прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу знову висловив своє занепокоєння, що угоди не буде достатньо для гарантування безпеки Ізраїлю. У телевізійній заяві 1 квітня він закликав учасників переговорів домагатися «кращої угоди» з Тегераном.

Іран має припинити свою агресію в регіоні, припинити свій тероризм у світі й перестати погрожувати знищити Ізраїль. Це не підлягає обговоренню
Біньямін Нетаньягу

«Іран має припинити свою агресію в регіоні, припинити свій тероризм у світі й перестати погрожувати знищити Ізраїль. Це не підлягає обговоренню. На цій угоді мають наполягати світові держави», – сказав Нетаньягу.

Раніше він заявляв, що ця угода у її теперішньому вигляді містить у собі всі страхи ізраїльтян та «навіть більше».

Наводячи як приклад події на північному заході Ємену, де шиїти, яких підтримує Іран, намагаються дестабілізувати країну, він звинуватив Тегеран у спробі «завоювати Близький Схід».

«Вісь Іран-Лозанна-Ємен є дуже небезпечною для людства. Її треба зупинити», – сказав Нетаньягу.​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG