Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура відмовляється розслідувати смертні кари в «ДНР» і «ЛНР» – правозахисник


Кількість смертних вироків в 2014 році різко зросла – Amnesty International

Кількість смертних вироків у світі в 2014 році різко зросла. Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Amnesty International. Найбільше страт зафіксовано в Китаї. Водночас Білорусь залишається єдиною країною в Європі, де смертна кара досі не скасована. Інформацію про смертні вироки, здійснені угрупованнями «ДНР» і «ЛНР», організація не досліджувала. Водночас українські правозахисники запевняють: на підконтрольних бойовикам територіях «присуджують до найвищої міри покарання», а насправді – просто вбивають без суду і слідства.

ЗАВАНТАЖИТИ

Протягом минулого року у 55 країнах світу були винесені щонайменше 2466 смертних вироків, це на чверть більше, ніж у 2013-му. Правозахисники наголошують, що звіти про виконання смертних вироків позначають грифом «секретно», а членів сімей засуджених та їхніх адвокатів часто інформують вже після страти.

На першому місці за кількістю страт – Китай, в якому «таких вироків виконано більше ніж в усіх інших країнах разом узятих», однак точна статистика є державною таємницею. На другому місці – Іран, де офіційно виконано 289 страт, а принаймні ще 454 не були визнані владою.

«Ми вважаємо, що іранська влада здійснює страти в таємниці. Вони не визнають всі страти, які вони виконують, але надійні джерела ... адвокати, недержавні організації, що працюють в країні, отримують інформацію про страти, які таки були проведені, але не були офіційно оголошені», – сказав, експерт Amnesty International Олуватусін Папула.

В Білорусі страчують знову

Сім країн, де страчували людей в 2013 році, припинили приводити вироки у виконання у 2014 році (Бангладеш, Ботсвана, Індія, Індонезія, Кувейт, Нігерія і Південний Судан). В семи країнах виконання найвищої міри покарання поновилися (Білорусь, Єгипет, Йорданія, Об'єднані
Арабські Емірати, Пакистан, Сінгапур і Екваторіальна Гвінея).

Росія, Казахстан і Таджикистан продовжили свої офіційні мораторії на смертну кару. Водночас минулого року в Білорусі страчені щонайменше троє людей, судові процеси над якими суперечили міжнародним нормам, заявляють експерти Amnesty International.

«Білорусь залишається єдиною країною яка продовжує страчувати людей в Європі та Центральній Азії. Це особливо прикро, через те що страти поновилися після дворічної перерви», – сказала Радіо Свобода спеціаліст Amnesty Internationalз питань смертної кари в Америці і Азіатсько-Тихоокеанському регіоні Кьяра Санджорджио.

Не знайшли труп, значить і справи нема

В кінці 2014 року в інтернеті з’явилося відео, на якому так званий «народний трибунал» Новоросії «засудив» до розстрілуодного з бойовиків, обвинуваченого у зґвалтуванні. Чи вирок був виконаний, зрозуміло не було. Тоді правоохоронці України попередили про перспективу кримінальних проваджень за «Самоправство» і «Вбивство». Водночас, як зазначив Радіо Свобода правозахисник Аркадій Бущенко, справи за фактами винесення таких вироків досі не відкриті.

«Прокуратура, наскільки я знаю, навіть не порушила справи за фактами винесення вироків – є документи моїх колег, що доводять, що прокуратура не хоче цього розслідувати. А винесення таких вироків «ЛНР» і «ДНР» це є вбивства – якщо так вироки виконуються. Якщо ж вони невиконані, то це замах на вбивство. Адвокати надавали копії таких вироків прокуратурі і прокуратура відмовилася порушувати розслідування, вважаючи, що поки вони не знайшли труп – жертву такого вироку – значить і справи нема», – переконаний правозахисник.

Радіо Свобода спрямувало інформаційний запит щодо наявності справ за фактами винесення вироків до Генеральної прокуратури, втім відповіді наразі немає.

Раніше в угрупованні «ДНР» повідомляли про запровадження смертної кари, а в інтернеті навіть з’явилося фото «протоколу», підписаного колишнім очільником бойовиків Ігорем Стрілковим (Гіркіним). Згідно з цими паперами, бойовики керуються… указом Президії Верховної Ради СРСР за 22 червня 1941 року «Про воєнний стан».

Смертна кара як найвища міра покарання існувала у Радянському Союзі. Україна скасовувала її двічі – у 1995-му й остаточно у 1997 році. У Європі смертна кара як вид покарання існує лише у Білорусі.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG