Доступність посилання

ТОП новини

Російський телеканал збрехав, сфальшувавши слова Порошенка


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

До слів президента додали неіснуючу фразу, спекулюючи на мовному питанні

Канал «Россия-1» переклав текст президента України Петра Порошенка, додавши туди неіснуючу фразу: «Ми завжди будемо розмовляти тільки українською». Про це свідчить оригінал відео з першого засідання Конституційної комісії України з участю президента.

На російському каналі «Россия-1» у сюжеті «Інтрига дня: чи пропонував Порошенко Путіну «забрати» Донбас» розповіли: «Як би там не було, поведінка офіційного Києва говорить сама за себе: Донбас Україні немовби і справді не потрібен. Порошенко сьогодні (6 квітня – ред.) заявив, що українська мова завжди буде єдиною державною, це при тому, що особливий статус Донбасу, узгоджений у Мінську «нормандською четвіркою», передбачає, що там зможуть вільно розмовляти і російською».

Далі продемонстрували шматок відео із першого засідання Конституційної комісії з участю Петра Порошенка від 6 квітня – з ось таким російським перекладом слів президента України: «Україна завжди буде унітарною, ми завжди будемо розмовляти тільки українською, я готовий запустити референдум з цього питання державного устрою, але треба розуміти, що 90% населення виступає проти федералізації. Україна не погодиться з жодною формою тиску в цьому питанні».

А ось оригінал того, що в цей момент сказав Петро Порошенко: «Україна була, є і, я переконаний, буде залишатися унітарною державою, і не тому, що ми з вами тут згори так вирішимо, а тому, що ми регулярно вивчаємо громадську думку, і можу вас запевнити, що за останній рік підтримка суспільством унітарної моделі побудови управління державою є дуже потужною і на сьогоднішній день майже наближається до 90%».

Те, що російський канал назвав «ми завжди будемо розмовляти тільки українською», насправді було: українська мова буде єдиною державною.

Водночас Порошенко вказав на те, що у процесі децентралізації слід враховувати «місцеві специфіки» у питаннях мови, віри, історичної пам’яті, етнічних традицій, «а також інших виражень своєї інакшості, яка має лише об’єднати і тримати об’єднаною Україну».

06.04.2015
ЗМІ Росії спотворили інформацію про відеодоказ у справі збитого «Боїнга»

У російських медіа намагаються запевнити, що це відео «Бука» відзняте на території, підконтрольній ЗСУ далі
03.04.2015
ЗМІ Росії взялися паплюжити гасло «Слава Україні!»

Також російські медіа використали фотофейк, щоб налякати американськими танками під Маріуполем далі
01.04.2015
Російські ЗМІ «купились» на першоквітневий жарт

Про те, що буцімто «російські» «Містралі» віддадуть Євросоюзу і назвуть їх «Юнкер» і «Моґеріні» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG