Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії спотворили інформацію про відеодоказ у справі збитого «Боїнга»


У російських медіа намагаються запевнити, що це відео «Бука» відзняте на території, підконтрольній ЗСУ

Російські медіа спотворюють інформацію про один із відеодоказів пересування зенітної установки «Бук» на Донбасі 17–18 липня. В одному із сюжетів телеканалу «НТВ» заявили, що тягач – разом із установкою – був знятий на відео у місті Красноармійськ, яке перебуває під контролем Збройних сил України. Однак це відео було відзняте у місті Луганську.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Російські медіа продовжують тему розслідування катастрофи «Боїнга» рейсу MH17 «Малайзійських авіаліній», що сталася 17 липня 2014 року неподалік села Грабова на Донеччині. 5 квітня у сюжеті на каналі «НТВ» повідомили про те, що Київ буцімто не надає ніяких доказів версії, за якою літак був збитий сепаратистами, та додають, начебто слідчі із Заходу не бажають слухати свідчень очевидців.

У цьому ж сюжеті згадують і про тягач із установкою «Бук». У міжнародної слідчої групи, до якої входять фахівці з Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України, є фото і відеодокази присутності установки «Бук» та тягача марки Volvo на сході Україні, однак у відеоролику ще раз закликають всіх, хто міг бачити пересування зенітної установки, звернутись до комісії.

А ось як російський канал розповів про один із вже відомих відеодоказів: «Проїзд тягача, про який йдеться у відео голландської прокуратури, був знятий в місті Красноармійськ вже після того, як воно було взято під контроль ЗСУ. Так що свідків потрібно шукати серед командування української армії – що це за пускова установка, і коли з неї останній раз проводили пуск».

Насправді ж установку «Бук» зафіксували на відео у місті Луганську, який вже близько року перебуває під контролем озброєних угруповань сепаратистів, яким надає військову підтримку Росія. Інформація про це міститься у розслідуванні групи журналістів із Нідерландів та Німеччини у рамках проекту CORRECT!V, і у відео, опублікованому міжнародною слідчою групою.

«18 липня в 5:00 ранку тягач марки Volvo перевозив зенітний комплекс «Бук», їх бачили в місті Луганську, і вони їдуть у напрямку до населених пунктів Краснодон і Сєверне».


У розслідуванні в рамках проекту CORRECT!V йдеться про те, що раніше це відео обговорювали на прес-конференції в Росії, зокрема, генерал-лейтенант Картаполов заявив, що воно було відзняте у Красноармійську. Однак журналісти проекту CORRECT!V відвідали Луганськ у листопаді і підтвердили: «відео справжнє, навіть рекламний щит автодилера «Богдан» залишився на тому ж місці, хоч і трохи пошарпаний».

Повертаючись до сюжету телеканалу «НТВ», там додали: «Юрій Кнутов, колишній офіцер ППО, чцо знає всі особливості системи «Бук», і запевняє, що ця модифікація пускової установки була придумана, випускалася і досі випускається тільки в Україні, у Запоріжжі».

Військовий експерт Сергій Згурець прокоментував для Радіо Свобода таку інформацію. Він наголосив, що Україна системи «Бук» використовує, але не виготовляє.

«Україна використовувала лише ті версії зразків «Бук», які вона отримала після розпаду Радянського Союзу, за цей час ніяких робіт, пов’язаних зі створенням чи виробництвом якогось «українського» «Буку» не робилось. Фактично, і до сьогодні питання модернізації «Буків» в Україні в повній мірі не вирішено. Ці «Буки» виготовлялись лише на підприємствах Росії. Жодне підприємство «Буки» не виготовляло, воно здійснювало окрему модернізацію окремих елементів цієї системи, замінювало там лампи на транзистори… Але це ніяким чином не дозволяє говорити, що вони виготовлялись на території України або якоїсь іншої пострадянської держави», – заявив Сергій Згурець.

03.04.2015
ЗМІ Росії взялися паплюжити гасло «Слава Україні!»

Також російські медіа використали фотофейк, щоб налякати американськими танками під Маріуполем далі
01.04.2015
Російські ЗМІ «купились» на першоквітневий жарт

Про те, що буцімто «російські» «Містралі» віддадуть Євросоюзу і назвуть їх «Юнкер» і «Моґеріні» далі
30.03.2015
Фейк у заголовку телеканалу LifeNews

Російські медіа повідомили буцімто Руслана Лижичко заявила, що в Адміністрації президента не готові до миру далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG