Доступність посилання

ТОП новини

Кінець опалювального сезону: Україна не замерзла


Експерти вважають, що завдячувати треба не так зусиллям влади, як теплій зимі

Київ – Україна стабільно пройшла опалювальний сезон, визнають і урядовці, й експерти. Однак останні вбачають в цьому не так заслугу влади, як теплу зиму та відсутність великих аварій у котельнях та на теплотрасах. Фахівці критикують уряд і тепловиків за відсутність реальної економії газу, яку вони обіцяли.НКРЕ рекомендує міським радам припиняти опалювальний сезон через початок потепління, однак наразі це зробили не всі міста.

Кінець опалювального сезону: Україна не замерзла
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З 9 квітня в Україні суттєво потеплішає, свідчать прогнози Укргідрометцентру. Тому в Київській міській державній адміністрації вирішили припинити опалювальний сезон: наказ про це підписав виконувач обов’язків київського міського голови Ігор Ніконов. Відключатимуть опалення у столичних будинках поетапно, упродовж трьох діб. Влада столиці вирішила робити це після того, як Національна комісія з регулювання енергетики рекомендувала містам України припиняти опалення, якщо середня температура протримається вище восьми градусів тепла не менше трьох діб.

Завершують опалювальний сезон й інші українські міста. У Львові – одночасно з Києвом. У Харкові міська влада вдалася до віялових тимчасових відключень тепла. В окремих містах, як-от в Ужгороді, влада ліквідувала централізоване опалення ще в попередні роки, перевівши оселі на індивідуальні котли.

Водночас влада Чернігова, Дніпропетровська та ще деяких обласних центрів нині не анонсує відключення осель від тепла. В Дніпропетровську на сайті міськради повідомляють: у найближчі дні опалення не відключатимуть, в Запоріжжі – припинили подачу тепла тільки в окремі кооперативні будинки, за бажанням мешканців. У Херсоні – опалення продовжують через місцеве похолодання та снігопади.

Днями міністр палива, енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив,що Україна успішно пройшла опалювальний сезон, попри те, що майже не отримувала російського газу, а на початку холодів були проблеми через дефіцит вугілля.

Враховуючи температурні режими, розуміємо, що ми опалювальний сезон успішно пройшли. Хоча в декого є певні претензії
Володимир Демчишин

«Враховуючи температурні режими, розуміємо, що ми опалювальний сезон успішно пройшли. Хоча в декого є певні претензії. Так в грудні деяких споживачів відключали від електроенергії та тепла. Ми в зиму увійшли з нижчими, ніж зазвичай, запасами вугілля. Поставки з окремих районів Донбасу не відбувалися, поставки з Росії – блокувалися під різними приводами», – розповів Демчишин.

За словами міністра, ситуацію врятували і поставки вугілля з інших країн, зокрема з ПАР, імпорт електроенергії, відносно тепла зима. Володимир Демчишин звітує, що станом на кінець березня у підземних сховищах залишалося 7,7 мільярдів кубометрів газу, який міг би бути використаний в разі більш холодної зими.

Влада не досягла реальної економії газу – експерти

Українські муніципалітети впродовж зими заявляли, що вдаються до різних способів економії газу та теплової енергії. Однак суттєвої економії енергоресурсів цієї зими тепловики та місцева влада не досягли, запевняють більшість експертів, опитаних Радіо Свобода. Так, координатор проектів громадської мережі «Опора» в житлово-комунальному секторі Запоріжжя Катерина Коротченко запевнила, що в цьому місті тепло взимку особливо не економили.

Запоріжці споживають тепла приблизно уп’ятеро більше, ніж у середньому в Євросоюзі. Необхідна низка заходів для підвищення енергоефективності будівель у місті
Катерина Коротченко

«Наразі ситуація у місці критична, якщо порівнювати із відповідним міжнародним досвідом. Так, запоріжці споживають тепла приблизно уп’ятеро більше, ніж у середньому в Євросоюзі. Необхідна низка заходів для підвищення енергоефективності будівель у місті та інших дій, метою яких є зменшення енерговитрат», – визнає Коротченко.

Водночас громадська активістка прогнозує, що невдовзі Запоріжжя може отримати іноземні інвестиції, які дадуть змогу навчитися економити. Ідеться про те, що місто долучилося до проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Опалювальний сезон в Україні можна вважати успішним, визнає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Опалювальний сезон був досить стабільним, без несподіванок та аварій. Це певною мірою заслуга теплокомуненерго і місцевої влади. Позитивно вплинула на ситуацію досить тепла зима. Навряд чи наступна буде такою ж
Дмитро Марунич

«Опалювальний сезон був досить стабільним, без несподіванок та аварій. Це певною мірою заслуга теплокомуненерго і місцевої влади. Позитивно вплинула на ситуацію досить тепла зима. Навряд чи наступна буде такою ж. З негативів – нереалістичний баланс споживання газу. «Нафтогаз» постійно заявляв, що споживачі перевищують ліміти, в середньому – на 16%. Тобто заплановане урядом зниження обсягів споживання (для комунальників – на 30%) виявилося нереальним», – пояснює експерт.

Серед інших прорахунків влади та теплоенергетиків він згадує відключення електроенергії, які мали місце на початку зими, та нерівномірну подачу тепла в різні будинки одного міста. Холод в оселях через такі огріхи може посилити захворюваність серед літніх людей, і непрямо вплинути на смертність населення, зауважує Марунич, посилаючись на останні дослідження про зв’язок температури в оселях та смертності, які провели у Великобританії.

В Україні був ризик перебоїв з опаленням, але державі пощастило з погодою та відсутністю великих аварій, пояснює експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Великого скорочення споживання газу не було: комунальники скоротили його лише на один мільярд кубометрів, і це викликано не економією, а теплою погодою
Юрій Корольчук

«Не було аварій та небезпечних відхилень температури в будинках, яких варто було очікувати в разі великих морозів, для яких запаси енергоресурсів були замалими. Великого скорочення споживання газу не було: комунальники скоротили його лише на один мільярд кубометрів, і це викликано не економією, а теплою погодою», – сказав Корольчук.

Юрій Корольчук радить уряду та муніципалітетам не розслаблятися, а подбати про профілактику котелень та тепломереж, щоб вони без аварій пережили наступну зиму. А крім того – вже зараз починати дбати про накопичення вугілля та газу для наступної зими, і про те, щоб уникнути кризи неплатежів через зростання комунальних тарифів для населення. З початку року громадяни стали менш сумлінно сплачувати за тепло, газ та гарячу воду. Відтак «Нафтогаз» має недостатньо коштів для закупівлі газу на зиму, якщо середня температура виявиться хоча б на 5-7 градусів нижчою, ніж цієї зими, підсумовує експерт.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG