Доступність посилання

ТОП новини

Експерти вважають ядерну енергетику найбільш захищеною галуззю в Україні


Росія боїться втратити український ядерний ринок, тому веде інформаційну атомну війну – зауважують експерти

Ірина Шевченко

Київ – Росія намагається будь-якими засобами зберегти свій вплив на українському ядерному ринку, спрямовуючи запеклі інформаційні атаки на українське суспільство, стверджують представники асоціації «Український ядерний форум». За словами експертів, ядерна енергетика є найбільш захищеною галуззю в Україні, служби фізичного захисту стабільно перебувають у режимі підвищеної готовності.

ЗАВАНТАЖИТИ

Інформаційні атаки щодо стану української ядерної енергетики сьогодні спостерігаються з боку Россії. Розповсюджувана інформація не відповідає дійсності та спекулює на страхах українського народу, який пам’ятає Чорнобильську катастрофу. Про це заявляє директор з питань інформації та зв’язків з громадськістю асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна.

«Насамперед, це коментарі політиків в російських ЗМІ. В минулому році з’явився новий інструмент – звернення до світових лідерів. Останнім часом з цією ж метою використовуються і міжнародні екологічні організації, активно задіюються наші екологи, які дають при цьому безграмотні коментарі. Ну і надзвичайно фантастичний інструмент – коментарі російського Міністерства закордонних справ про безпеку використання палива «Вестінгауза» на українських АЕС. Жодне міністерство, в жодній країні світу не коментує інженерні питання…» – повідомляє Кошарна.

Ядерна міць України

На території України функціонує 5 атомних станцій, одна з них – Запорізька АЕС – є найбільшою в Європі та другою по потужності у світі. На ній зосереджено 6 із 15 діючих в Україні енергоблоків. На сайті Державної інспекції ядерного регулювання України повідомляють, що підрозділи охорони та служби фізичного захисту АЕС перебувають у режимі підвищеної готовності.

За словами військового експерта Володимира Шевченка, з точки зору захисту ядерна енергетика є найбільш убезпеченою галуззю в Україні. Свого часу будівництво ядерних об’єктів було ретельно продумане, з урахуванням можливих струсів чи ударів під час війни.

Втім, ініціатори проекту «Небесний щит миру» вважають, що активність бойовиків на сході України вимагає особливої оборони українських ядерних потужностей за допомогою авіації НАТО.

«Коли мені кажуть, що захист дуже надійний, я згадую Крим. Тому ми виступаємо з ініціативою сьогодні, користуючись Будапештським меморандумом та тою ядерною загрозою, яка наразі нависла над Європою в разі штурму, не приведи Господь, попадання ракет або авіаційного удару по атомних станціях, навмисним чи ненавмисним. Ядерна зброя, ядерна енергетика вона тим небезпечна, що буде не лише загрозою для України, будуть непереливки не лише Києву з Берліном, але й усьому світові», – заявляє керівник проекту Микола Габер.

Як стверджує Ольга Кошарна, інформаційні атаки з боку Росії були викликані минулорічними подіями, коли Україна зробила декілька кроків до своєї енергетичної незалежності.

«Це, насамперед, два проекти. Тривалий проект експлуатації палива «Вестінгауза» на українських АЕС. Це вирішення питання про виділення земельної ділянки для реалізації проекту з будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Це рішучість української сторони відмовитись від міжурядової згоди з Росією по доробці енергоблоків №3 і №4 на Хмельницькій АЕС. І, звичайно, робота по імпортозаміщенню для проведення модернізації українських АЕС», – розповідає Кошарна.

Росія боїться втратити український ядерний ринок, який лише завдяки свіжому ядерному паливу і вивозу з українських АЕС палива, що вже відпрацювало, щорічно оцінюється приблизно в 800 мільйонів доларів, підкреслює директор з питань інформації та зв’язків з громадськістю Асоціації «Український ядерний форум».

Чорнобильська аварія: архівне відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG