Доступність посилання

ТОП новини

Росія погодиться на миротворців на Донбасі, вона тягне час – політолог


Олеся Яхно
Олеся Яхно

«Росія хоче виграти час, ще тема з миротворцями затягнеться на півроку, а тим часом можна буде і далі послаблювати Україну»

«Нормандська четвірка» збирається сьогодні, 13 квітня, у Берліні, щоб обговорити виконання мінських угод. Глава дипломатичного відомства Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив напередодні, що про скасування західних санкцій проти Москви не може бути й мови. Водночас він зазначив, що «ізолювати Росію у довгостроковій перспективі – не в наших інтересах». Політичний експерт Олеся Яхно говорить, що Захід намагається діяти так, щоб не зробити свої дії незворотними, залишаючи Росії шанс для мирних домовленостей, однак ескалація конфлікту можлива, особливо напередодні 9 травня. Політолог переконує, що загострення може бути лише локальне і про політичне чи геополітичне розширення так званих «ДНР» та «ЛНР» не йдеться. А загалом врегулювати ситуацію на Донбасі, додає вона, можуть лише миротворці, на введення яких з часом Росія погодиться.

Росія погодиться на миротворців на Донбасі, вона тягне час – політолог
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Як Ви оцінюєте політику Заходу стосовно впливу на Москву? Це – ефективна політика?

Захід все-таки намагається діяти так, щоб не зробити свої дії незворотними, залишаючи Росії шанс для мирних домовленостей і вибору
Олеся Яхно

– Зустріч «нормандської четвірки» є абсолютно закономірною. Ми побачили, що з мінських домовленостей виконується лише три пункти, і то з певними порушеннями. Зараз така ситуація, що можливе знову локальне відновлення військових дій напередодні 9 травня, про що багато хто каже, або навпаки – сторони повинні далі намагатися виконувати інші пункти.

Я думаю, що позиція Заходу є цілком прогнозованою і зрозумілою. Це, в першу чергу, позиція економічного тиску на Росію, і ми недарма почули ще раз напередодні зустрічі позицію керівника міністерства закордонних справ Німеччини про те, що санкції – це реакція на дії Росії. Вони можуть бути зняті і Росія може повернутися в G8, тільки якщо будуть виконані всі мінські домовленості, в тому числі й Крим, що теж прозвучало і що є дуже важливим.

Тому позиція Заходу тут абсолютно прогнозована. Захід все-таки намагається діяти так, щоб не зробити свої дії незворотними, залишаючи Росії шанс для мирних домовленостей і вибору, що можна залишити шлях для зняття в тому числі економічної ізоляції Росії, в якій вона зараз перебуває.

Але всі сторони побоюються, що можлива ескалація конфлікту і що взагалі мінські домовленості фактично завершилися, навіть з порушеннями на перших трьох пунктах.

– Після укладення угод «Мінськ-2» минуло вже два місяці… Що показав цей час – мир на Донбасі справді можливий чи маємо затишшя перед бурею? І невдовзі Путін піде на чергову ескалацію конфлікту на Донбасі?

Якщо відбудеться певне загострення, воно вже не матиме на меті політичне чи геополітичне розширення так званих «ДНР» та «ЛНР», тому що це неможливо
Олеся Яхно

– Я думаю, що дійсно зараз дуже багато чого залежить від самої Росії, від позиції російської влади у вирішенні цього конфлікту. Ми побачили насправді дуже важливу річ (це було раніше зрозуміло,але зараз стало ще більш очевидним), що воєнного вирішення конфлікту немає. І мені здається, що всі зрозуміли: навіть якщо Росія продемонструє, разом з так званими «ДНР» та «ЛНР», військову перемогу, все одно цю військову перемогу неможливо перевести в політичну чи геополітичну площину. Більше того, я думаю, що навіть якщо буде загострення локальне – от зараз ми бачимо, під Пісками велися навіть на Великдень воєнні дії, – якщо відбудеться певне загострення, воно вже не матиме на меті політичне чи геополітичне розширення так званих «ДНР» та «ЛНР», тому що це неможливо. Далі можна лише зіштовхуватися з містами, де чисельне населення проукраїнське, тому тут військова перемога вже ніяким чином не переведеться в політичну та геополітичну площину.

Я думаю, що Росія певною мірою зараз перебуває в ситуації неприйнятого рішення, тому що є конфлікт і його загальний фон, в тому числі як це сприймає Захід і які контр-дії Захід може вживати, – і є ситуація внутрішньоросійська напередодні 9 травня, коли ми знаємо, що багато лідерів відмовилися від присутності на параді в Росії (фактично європейських лідерів там не буде), і Росія як внутрішній чинник теж має продемонструвати якісь успіхи, яких немає на сьогодні в умовах підвищення економічної ізоляції. Тому тут є внутрішньоросійський аспект, і є аспект конфлікту більш глобальний.

– «Нормандська четвірка» обговорить можливість введення миротворців на Донбас. Таке сподівання висловлював президент України Петро Порошенко. А як заявляв глава МЗС Росії Сергій Лавров, Москва навіть не буде голосувати у Раді безпеки ООН за зверненням Києва про введення на Донбас миротворців. Росія ніколи не погодиться допустити миротворців на Схід України, якщо це не будуть, власне, російські вояки? Чи Росія на якихось певних умовах таки погодиться?

Як тільки буде встановлена контрольованість над ситуацією з боку миротворців, тоді автоматично ризик воєнних дій знижується, скажімо, з 50% до 5%
Олеся Яхно

– Я думаю, погодиться. Інша річ, що це може бути не швидко і це можуть бути різні формати, які будуть пропонуватися і обговорюватися Україною і Заходом, тому що фактично іншої альтернативи, ніж введення миротворців на схід, на сьогодні не існує.

Природно, що Росія так опирається цьому процесу, тому що фактично, як тільки буде встановлена контрольованість над ситуацією, не обов’язково з боку українців, хоча б із боку миротворців, де буде чітко зафіксовано, що відбувається, і головне, що вдасться на якомусь етапі контролювати в тому числі українсько-російський кордон, навіть хай це будуть миротворці, тоді автоматично ризик воєнних дій знижується, скажімо, з 50% до 5%.

При тій наявності зброї і взагалі подій, які відбувалися, вже буде дуже важко без миротворців, без третьої сторони встановити контроль
Олеся Яхно

Ми ж бачимо, що це гібридна війна. Росія багато від чого публічно відмовляється, і як тільки буде забезпечена присутність миротворців, навіть на рівні моніторингу і безпосереднього контролю за ситуацією, – автоматично буде знята загроза воєнних дій. Тому що Росія, як ми бачимо, не хоче йти відкритими діями, показувати себе в цьому конфлікті, тому звичайно, що Росія буде опиратися миротворцям. Але це процес незворотній. Росія хоче виграти час, вона думає поки затягувати ситуацію, ще тема з миротворцями затягнеться на півроку (може бути від 3 до 6 місяців). Тим часом можна буде і далі послаблювати Україну, в тому числі через ситуацію на Донбасі, з тим, що Україна все-таки піде на поступки, на ті вимоги та умови, які відстоює сама Росія. Тому тут затягування з боку Росії природнє, і так само все одно є незворотнім введення миротворців. Навіть якщо б вже Росія зрозуміла, що присутність в конфлікті на Донбасі несе для неї більше негативів, все одно при тій наявності зброї і взагалі подій, які відбувалися, вже буде дуже важко без миротворців, без третьої сторони встановити контроль.

– Миротворці на Донбасі – це, на Вашу думку, деескалація конфлікту чи замороження?

Це – конфлікт політичний, інформаційний, нав’язаний. Тому як тільки вдалося б контролювати кордон і взяти контроль над інформаційною сферою – автоматично була б деескалація
Олеся Яхно

– Це буде деескалація автоматично, тому що просто буде зупинений доступ техніки, найманців. Ми ж знаємо, що основний пункт, який якби був би забезпечений, то воєнні дії припинилися б – це контроль над кордоном. Тому що це досить великий шматок, більш як 400 кілометрів українсько-російського кордону, який Україна не контролює. Тому наявність миротворців автоматично цей пункт наближала б до виконання, тому це автоматично означало б не замороження, а деескалацію конфлікту. Тому що Донбас інфраструктурно, економічно, ресурсно значною мірою залежний від України. Етнічного конфлікту там ніякого немає. Ні релігійного, ні будь-якого іншого реального підґрунтя для конфлікту не існує. Це – конфлікт політичний, інформаційний, нав’язаний. Тому як тільки вдалося б контролювати кордон, припинити доступ в тому числі важкої техніки і взяти контроль над інформаційною сферою – автоматично була б деескалація.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG