Доступність посилання

ТОП новини

Берлінські переговори «четвірки»: ситуація на Донбасі краща, але…


Глави дипломатій України – Павло Клімкін, Німеччини – Франк-Вальтер Штайнмаєр, Франції – Лоран Фаб’юс та Росії – Сергій Лавров під час однієї з попередніх «нормандських зустрічей». Берлін, січень 2015 року
Глави дипломатій України – Павло Клімкін, Німеччини – Франк-Вальтер Штайнмаєр, Франції – Лоран Фаб’юс та Росії – Сергій Лавров під час однієї з попередніх «нормандських зустрічей». Берлін, січень 2015 року

Після «Мінська-2» припинилася активна бойова фаза конфлікту, але порушення перемир’я тривають – навіть на Великдень

У Берліні тривають переговори міністрів закордонних справ «нормандського формату» щодо врегулювання ситуації на Сході України. Глави дипломатій України – Павло Клімкін, Німеччини – Франк-Вальтер Штайнмаєр, Франції – Лоран Фаб’юс та Росії – Сергій Лавров аналізують дотримання перемир’я і припинення вогню, згідно з мінськими домовленостями. Мир хоча назагал тримається, але супроводжується систематичними порушеннями, а кілька точок Донбасу стали знову «гарячими».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

До Берліна – на свою вже четверту зустріч – глави дипломатій країн «нормандської четвірки» з’їхались на тлі нового оберту напруженості на Сході України. За даними українських джерел, у неділю – на Великдень! – сепаратисти 53 рази порушували режим припинення вогню.

При цьому часом обстріл українських позицій сепаратисти ведуть зі зброї, яку – згідно з мінськими домовленостями – мали б відвести, кажуть у штабі АТО.

Зараз «гарячими точками» на Донбасі є три: Опитне (біля Артемівська Донецької області), Піски (поблизу Донецького аеропорту) і Широкине (неподалік Маріуполя).

Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

«Немає сумніву, що ми пройшли довгий шлях… з часу підписання 12 лютого Мінської угоди, але надто останні кілька днів показали, що ще зарано заспокоюватись. Звісно, бойова напруга спала, але все ще є два-три місця, де спостерігається активізація бойових дій знову, отже, є нагальна потреба нам зібратися», – сказав перед берлінськими переговорами Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба прямо пов’язує активізацію бойовиків на Донбасі останніми днями із переговорами у Берліні.

«Обстріли на Донбасі – це створені терористами і Росією військові декорації до чергового акту політичної драми, яку сьогодні зіграють у Берліні», – написав Кулеба у «Твітері» у понеділок.

Але все ж, незважаючи на певну напруженість у кількох місцях Донбасу, прогрес після лютневого «Мінська-2» відчутний – зокрема, у відведенні важких озброєнь, а вони мали розійтись на 25–70 кілометрів із обох боків, залежно від типу та калібру, створивши зону розмежування.

Речник МЗС ФРН Мартін Шефер заявив про істотне поліпшення ситуації на сході України.

«Наявне дуже значне, істотне зниження числа різних військових сутичок», – зазначив Шефер.

Брак політичного прогресу

Лоран Фаб’юс
Лоран Фаб’юс

Глава МЗС Франції Лоран Фаб’юс теж висловив стурбованість поновленням сутичок. Але він відзначає, що у порівнянні з кінцем лютого ситуація «незрівнянно краща».

«Ми стурбовані певною кількістю порушень угоди про припинення вогню. Але також відсутній і достатній політичний прогрес», – сказав Фаб’юс.

Серед таких політичних тем, за словами Штайнмаєра, – перехід до наступного етапу мирних домовленостей – проведення місцевих виборів в окупованих районах Донбасу.

Згідно з домовленостями під час «Мінська-2», це мало б статися до кінця цього року.

«Нормандська четвірка» зажадає і виконання домовленостей щодо безперебійної доставки гуманітарної допомоги, а також початку практичної відбудови зруйнованого Донбасу.

Лоран Фаб’юс, за словами речника французького МЗС, має намір активно порушувати питання убезпечення контролю над кордоном. Київ мав би перебрати повний контроль над кордоном до кінця цього року, згідно з мінськими домовленостями.

Ще одна тема – можливе введення миротворців. Павло Клімкін наголошував на нагальності обговорення миротворчого аспекту в рамках «четвірки» під час свого візиту до Парижа наприкінці минулого тижня.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG