Доступність посилання

ТОП новини

Про що свідчить дозвіл Путіна на продаж Ірану ракет С-300?


Ракетні комплекси С-300
Ракетні комплекси С-300

Давно вже припускали, що Росія поставить Іранові складні протиповітряні ракетні системи. То чи визріла вже Москва до цього?

Потенційне постачання Росією ракетних комплексів С-300 Іранові давно вже супроводжується суперечностями. Але чи указ російського президента Володимира Путіна, який дозволяє поставку цих дуже точних комплексів Тегеранові, остаточно прибирає перешкоди для цієї військової оборудки?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Указ президента Володимира Путіна з’явився невдовзі після попередньої рамкової угоди Ірану з шістьма країнами щодо його ядерної програми.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що такі поставки не суперечитимуть резолюції Ради безпеки ООН, яка забороняє передачу Іранові певних видів озброєнь, хоча отримання комплексів С-300 значно посилить оборонну здатність іранських ядерних об’єктів від потенційних ударів з повітря.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

«Дозвольте мені звернути увагу, що С-300 – високоточна ракетна система – має виключно оборонний характер і не призначена для наступальних функцій. І вона не загрожуватиме безпеці будь-якої країни регіону, включно зі, звичайно, Ізраїлем», – сказав Лавров.

За словами Лаврова, Іранові якраз потрібна така система протиповітряної оборони з огляду на ситуацію в Ємені, де проіранські шиїтські повстанці піддаються авіаударам літаків сунітської Саудівської Аравії.

Російське Міністерство оборони повідомило про готовність швидко передати комплекси Іранові, як тільки буде ухвалене «політичне рішення».

Саймон Сараджян, експерт з питань безпеки з Гарвардського університету, сказав Радіо Свобода, що для Росії «було вкрай нехарактерно» скасувати заборону на поставки, а потім не здійснити поставку комплексів С-300.

«Знявши заборону ще до підписання угоди, Путін показав іранським лідерам, що з усіх членів міжнародної групи, яка веде перемовини щодо ядерної програми Ірану, Росія є найвідданішою в плані поліпшення відносин з ним. Інші члени групи шести країн – за винятком Китаю – будуть, вірогідно, чекати остаточної ядерної угоди перед нормалізацією відносин і дотримуються поетапного зняття санкцій. А Росія вже скасовує певні санкції», – каже Сараджян.

Речниця Держдепартаменту США Мері Гарф скритикувала намір Росії: «Ми не вважаємо, що це є конструктивно на цьому етапі для Росії здійснювати цей крок».

Могаммад Джавад Заріф
Могаммад Джавад Заріф

Але міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф, перебуваючи з візитом у Мадриді, привітав рішення президента Путіна.

«Ми вітаємо правильне рішення президента Путіна для просування уперед. Я вірю, що Іран та Росія є добрими сусідами. Ми мали історичні відносини з Росією і ми сподіваємося на більшу співпрацю в плані стратегічного співробітництва з Росією, що йде на користь миру та безпеці в нашому регіоні, боротьбі з екстремізмом і насильством у Середній Азії та ширше в регіоні», – сказав керівник іранської дипломатії.

Козирна карта?

Російський військовий аналітик Руслан Пухов, однак, вважає, що крок Путіна має на меті здобути важелі впливу для Росії.

«Той факт, що він підписав указ, не означає, що ракетні комплекси, власне, будуть продані. Це більшою мірою козирна карта проти Ізраїлю та США», – сказав Пухов, який є головою Центру аналізу стратегій та технологій, газеті Financial Times.

Указ Путіна може дати друге дихання контракту з Іраном вартістю 800 мільйонів доларів за системи С-300, який був скасований у 2010 році тодішнім президентом Дмитром Медведєвим.

Указ Медведєва забороняв постачання «бойових танків, броньованих бойових машин, артилерійських систем крупного калібру, бойових літаків, наступальних вертольотів, бойових кораблів, ракет та ракетних систем» Іранові на виконання резолюції Ради безпеки ООН, ухваленій раніше того року.

Іран у відповідь подав позов на 4 мільярди доларів до швейцарського арбітражного суду, хоча Росія запропонувала компенсацію Тегеранові на 800 мільйонів доларів за невиконані контракти.

Готовність Росії продати комплекси С-300 Іранові обговорюється на рівні чуток вже понад десятиліття.

Запуск ракети з ракетного комплексу С-300
Запуск ракети з ракетного комплексу С-300

За повідомленнями російських ЗМІ, Тегеран ще в 2003 році тихенько цікавився можливістю придбання ракетних систем та іншого озброєння у Росії для захисту збудованої Москвою атомної станції в іранському Бушері.

Протягом усього цього часу і іранські, і російські джерела періодично стверджували, що нібито угода вже досягнута про поставки С-300, в той час як офіційні представники Ірану говорили, що системи або ось-ось будуть передані, або вже передані – хоча російські представники це заперечували.

Відтак, контракт все ж виконаний не був і американські представники хвалили Росію за стриманість. У грудні 2010 року заступник держсекретаря США Вільям Бернс назвав скасування Медведєвим контракту на 800 мільйонів доларів «надзвичайно важливим».

(Над матеріалом працювали Carl Schreck та Ростислав Хотин)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG