Доступність посилання

ТОП новини

Іллічівськ: «тиха гавань» чи «пекло» для інвестора?


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Іллічівський порт розриває угоду з іноземним інвестором попри те, що несе від цього збитки

Київ – Іноземних інвесторів витісняють з українських портів, заявляють журналістам представники одного з них, компанії «Контейнерний термінал Іллічівськ». За словами представників інвестора, порт розриває з ними угоду, чим шкодить державі та її інвестиційному клімату, працюючи на руку конкурентам у сфері портового бізнесу.

А у порту запевняють, що угоду з інвестором розірвали на законних підставах, але детально своїх мотивів не озвучують. Експерти ж вважають такий конфлікт наслідком економічної кризи та конкуренції між портовиками.

Іллічівський морський торговий порт через суд розриває угоду про спільну діяльність із приватним інвестором з американським та німецьким капіталом, який налагодив перевантаження контейнерів у порту. Це відбулося після ухвалення закону «Про морські порти України» та заснування нового державного оператора – адміністрації морських портів, попри те, що закон гарантував захист прав інвесторів та збереження угод із ними, пояснює голова правління компанії «Контейнерний термінал Іллічівськ» Андрій Павлютін.

За його словами, один із місцевих судів Одещини ухвалив рішення, що порт може розірвати угоду, хоча, на думку Павлютіна, це суперечить законодавству.

«Угода є вигідною для Іллічівського морського торгового порту. Незалежно від результатів нашої діяльності, ми платимо фіксовану суму на рік, навіть якщо ми не перевантажили жодного контейнера. Договір про спільну діяльність передбачає інвестиції в інфраструктуру порту. Ми – основне джерело доходів порту, однак він вирішив його розірвати без попередження. Мовляв, через кабальні умови. Хоча ми більшість власних доходів віддаємо порту», – наголосив керівник підприємства.

Трьома чвертями акцій підприємства «Контейнерний термінал Іллічівськ» володіють американська та німецька інвестиційні компанії, іще чверть контролює очільник підприємства Андрій Павлютін. Особи інших кінцевих власників він не озвучує: за його словами, це й громадяни Німеччини та США, й американські інвестиційні фонди.

«Витискання» іноземного інвестора з порту вигідне його конкурентам – Павлютін

За словами Павлютіна, підприємство, яке він очолює, сплачує понад 96 мільйонів гривень податків на рік, інвестує у розбудову порту більш ніж 30 мільйонів гривень щороку (не рахуючи виплати «причальних зборів») і дає роботу близько 600 місцевим мешканцям. Відтак відмова порту від співпраці з інвестором має негативні соціальні наслідки, та вже призвела до зменшення вантажопотоку в кілька разів.

Водночас, така ситуація вигідна Іллічівському рибному порту, який, пов’язують із бізнесменом Ігорем Коломойським: цей порт отримав частину потоків, які втратив «Контейнерний термінал Іллічівськ», пояснює Павлютін.

Бізнесмен має намір і далі судитися за право працювати у порту. І каже, що готовий робити це на різних умовах: або як орендатор потужностей і причалів, або як учасник угоди про спільну діяльність.

Вищий господарський суд України має намір розглянути питання «іллічівського конфлікту» вже 15 квітня.

«Суд дасть іноземним інвесторам простий сигнал: або інвестиційний клімат в Україні є прозорим, і сюди варто вкладати кошти, або ж права інвесторів – не захищені, і тоді робити тут нічого», – підсумовує Андрій Павлютін.

Радіо Свобода звернулося до Іллічівського морського порту та до місцевої філії Адміністрації морських портів України.

«Дійсно, угода з цим підприємством розірвана. На це є вагомі причини. Я не можу озвучити всі подробиці журналістам», – сказав Радіо Свобода представник керівництва порту, який попросив не згадувати його імені.

В Адміністрації морських портів відповіли, що їм потрібен час, щоб прокоментувати ситуацію з розірванням угоди з інвестором, і що до засідання Вищого господарського суду у цій справі вони навряд чи зможуть відповісти.

«Офіційного коментаря з цього приводу наразі немає», – відповіли Радіо Свобода у прес-службі Адміністрації морських портів України. 14 квітня не було такого коментаря і на сайті Адміністрації.

Володимир Лановий
Володимир Лановий

Ситуація в порту Іллічівська є показовою, вона є наслідком і падіння товарообігу, і несприятливого інвестиційного клімату в Україні, пояснює Радіо Свобода економіст, колишній віце-прем’єр Володимир Лановий.

Боротьба за ринки загострилася. Посилюється боротьба між бізнесменами, зокрема й тими, які займаються перевезенням вантажів
Володимир Лановий

«Боротьба за ринки у світі та в Україні загострилася, зменшується український експорт. Тому посилюється боротьба між бізнесменами, зокрема й тими, які займаються перевезенням вантажів. У цій ситуації бачимо прояв такої конкурентної боротьби, з використанням місцевих зв’язків та представників влади, а не навмисне перешкоджання іноземним інвесторам», – зауважує Володимир Лановий.

Економіст вважає, що частина українських банків є неплатоспроможною, а стан української економіки можна оцінювати як переддефолтний. А оскільки бізнес потребує банківського обслуговування, то така ситуація, на додачу до політичних ризиків, ще більше погіршує інвестиційний клімат в Україні, вважає Лановий. Виправити цю ситуацію, на думку експерта, мали б реформи.

«Звичайно, все залежить від держави. Потрібні реформи, це відомо. Конкретно, всі конструктивні дії з відновлення економіки, стабілізації банківської системи, кредитування промисловості та національної валюти мають сприяти тому, щоб економіка виходила з кризи. Всі ці дії пов’язані з урядовими рішеннями. Бізнес – завжди готовий працювати, але нинішні обставини цьому не прияють.

Міжнародний валютний фонд, зі свого боку, прогнозує, що Україна розпочне виходити з економічного падіння та нарощувати обсяг інвестицій у 2016 році, аналогічний прогноз зробив і президент України Петро Порошенко.

Про те, що закордонні інвестиції зростатимуть у разі успішних реформ в Україні, говорять й фахівці з Євросоюзу. Так, експерт фонду «Наука і політика» Німецького інституту міжнародної політики і безпеки С’юзан Стюарт заявила, що німецький бізнес буде готовий більше інвестувати в Україну, «як тільки відчує серйозні реформи».

Україна може більше зробити для створення більш привабливих умов для інвесторів. Шляхом реформування юридичної системи, зменшення корупції, поліпшення ситуації в банківському секторі
С’юзан Стюарт

«В Україні вже працюють німецькі інвестори. І ще більше були б готові інвестувати, якби ситуація була більш стабільною. Звичайно, стабільність в країні залежить певною мірою від дій Росії. Але й Україна сама може більше зробити для створення більш привабливих умов для інвесторів. Шляхом серйозного реформування юридичної системи, зменшення корупції, поліпшення ситуації в банківському секторі», – сказала Стюарт.

На її думку, Україні потрібно більш ретельно аналізувати проблеми та потенціал у різних секторах, і робити реформи саме на снові результатів такого аналізу, додала експерт.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG