Доступність посилання

ТОП новини

Ляшко спровокує вихід депутатів з коаліції? (Огляд преси)


Якщо Генпрокуратура внесе подання в Раду на позбавлення мандатів кількох депутатів, голоси знайдуться – експерт

Хоча до місцевих виборів ще півроку, народні обранці в розпалі виборчої кампанії. Скандал у Верховній Раді щодо можливого позбавлення недоторканності кількох депутатів – тому підтвердження. І хоча це питання так і не вирішувалося в парламенті, проте скандал набув розголосу. Як стверджує експерт газети «Сегодня», він невигідний коаліції. При цьому, за словами експерта видання, якби Генпрокуратура внесла подання в Раду, знайти голоси на позбавлення мандатів могли б. «Якщо президентська команда поставить таку мету, вона її доб’ється», – вважає експерт. Але це, за його словами, призведе до того, що Олег Ляшко спровокує вихід депутатів з коаліції, а це може розвалити її. Зараз же Петро Порошенко спробує зберегти коаліцію і зам’яти цей прецедент. Інший же політолог вважає, що в парламенті була спроба пропіаритися перед жовтневими місцевими виборами. У коаліції намітилися відцентрові процеси: фракції Радикальної партії і «Батьківщини» готуються до місцевих виборів. І за їхньою риторикою видно, що хочуть вони вести кампанію в опозиційному ключі.

Ситуація з нібито кандидатами на позбавлення імунітету лишається нез’ясованою. Проте, як пише газета «Україна молода», напередодні можливого голосування Олег Ляшко несподівано склав із себе обов’язки координатора коаліції. У кулуарах Ради такий крок пояснювали образою лідера Радикальної партії на те, що двоє його людей фігурують у списках щодо зняття недоторканності. Відразу у парламенті поширились чутки про те, що наступним координатором коаліції стане лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Докладніше про це йдеться в статті «Епопея зі зниклою недоторканністю».

Нещодавно Верховна Рада внесла до порядку денного сесії два законопроекти, які можуть стати початком докорінної перебудови партійної системи в Україні. Ними пропонується запровадили систему державного фінансування політичних партій. Основна мета державного фінансування партій – унезалежнити їх від олігархічних грошей та впливів, пояснює газета «День». Адже останні вибори засвідчили, що в парламент потрапили партії, які залежали від фінансово-промислових груп, а молодим політичним силам навіть не вистачило грошей на рекламу. Про ймовірність підтримки законопроекту парламентаріями йдеться в статті «Чи реальне державне фінансування партій?».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG