Доступність посилання

ТОП новини

Олігархи і прогульники дестабілізують коаліцію


Верховна Рада України, 5 березня 2015 року
Верховна Рада України, 5 березня 2015 року

«Парламент досить серйозно займається деолігархізацією України», а тому «олігархи починають дестабілізовувати коаліцію, щоб зупинити наступ» – Луценко

Київ – Олігархи намагаються дестабілізувати коаліцію через боротьбу проти них, заявляє керівник фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко. Натомість експерти зазначають, що проблеми зумовлені не стільки цим, скільки непорозуміння всередині самої коаліції. Самі ж депутати визнають, що сесійна зала – просто напівпорожня.

Верховна Рада не розглянула кадрових питань, оскільки коаліція не змогла домовитися з цього приводу, каже лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

За словами очільника фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрія Луценка, проблема в тому, що «парламент досить серйозно займається деолігархізацією України», а тому «олігархи починають дестабілізовувати коаліцію, щоб зупинити наступ».

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

Політтехнолог Олексій Голобуцький вважає цю аргументацію переконливою. За його словами, олігархам не бракує агентів впливу у фракціях парламентської більшості.

«Є явні агенти, є неявні. Вони просто не приходять – і просто нема кворуму. Всі знають, яка велика кількість депутатів пройшла за гроші олігархів. У них є квоти в усіх фракціях більшості», – зазначає експерт.

У стані турбулентності коаліція працюватиме до осені

Вадим Карасьов
Вадим Карасьов

Натомість політолог Вадим Карасьов вважає, що справа не стільки в олігархах, чий вплив перебільшувати не варто, скільки в кадрових амбіціях президента та його соратників. За його словами, «президентська команда хоче, щоб на всі посади, важливі з політико-економічної точки зору, були призначені люди наближені до президента».

Ще одним дестабілізуючим фактором залишаються обвинувачення, які на адресу голови уряду виголосив колишній голова Держфінінспекції. Як зазначає Вадим Карасьов, цю історію умисно зробили довгограючою, аби за її допомогою бити по позиціях прем’єра. З огляду на суму цих факторів подальше існування парламентської більшості буде проблемним і восени може завершитися кризою.

Коаліція буде існувати, знаєте, як літак у стані турбулентності до осені
Вадим Карасьов

«Коаліція буде існувати, знаєте, як літак у стані турбулентності. У такому стані коаліція існуватиме до осені цього року. За цей час ключові гравці дійдуть висновку: або існувати далі, або іти на розпуск коаліції і переформатування уряду, або – навіть на дострокові вибори», – каже Вадим Карасьов.

У свою чергу, політтехнолог Сергій Гайдай, коментуючи непорозуміння всередині коаліції, в інтерв’ю Радіо Свобода зазначав, що головна проблема більшості в розбіжності інтересів при відсутності спільної програми.

Тим часом заступник голови фракції «Народного фронту» Вікторія Сюмар на своїй сторінці у мережі Фейсбук пише, що «соромно, коли повноцінні голосування всього два дні на два тижні, і в четвер в залі біля двох десятків депутатів.... Це парламент євротуристів... І шлях до його розпуску», – резюмує вона.

Схожий допис – про те, що людей у сесійній залі бракує, оскільки «в депутатів – травневі настрої» – зробив на своїй сторінці й депутат від «Самопомочі» Семен Семенченко.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG