Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті вирішують, як розслідувати урядову корупцію


©Shutterstock
©Shutterstock

Яценюка не усунуть, але можуть створити проблеми ближче до осені – політолог Фесенко

У середу, 8 квітня парламентський антикорупційний комітет має розглянути питання про створення спеціальної тимчасової слідчої комісії (ТСК), яка б мала розслідувати фінансові зловживання в уряді. Ініціатори створення комісії наголошують на необхідності усунення глави уряду Арсенія Яценюка від посади на час розслідування. Однак, найбільші фракції парламенту не підтримають цього рішення. На думку експертів, хоча втрата посади Арсенію Яценюку не загрожує, але комісія в перспективі може стати для нього джерелом проблем.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Питання про створення парламентської комісії для розслідування корупції в уряді набуло неабиякого розголосу завдяки активності кількох, здебільшого позафракційних, депутатів, які 7 квітня блокували парламентську трибуну.

Ініціатори створення комісії вважають, що для об’єктивності розслідування необхідно на три місяці – саме стільки працюватиме комісія – усунути прем’єр-міністра Арсенія Яценюка від посади.

«У зв’язку із тяжкістю звинувачень у корупції, оприлюднених на адресу уряду та прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, треба відсторонити Арсенія Яценюка від виконання обов’язків на період діяльності тимчасової слідчої комісії», – про це в ефірі Радіо Свобода заявив позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко.

Орієнтуватися на правоохоронців, а не на ТСК – депутат Чумак

Утім, лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко зазначив, що всі звинувачення на адресу Арсенія Яценюка розглянуть без його усунення. Однак, деяких високопосадовців все-таки спробують усунути від посад.

«Усунути хоча би тих міністрів, які є керівниками тих державних підприємств щодо яких буде проводитися перевірка – для того, щоби не було розмов про можливі сторонні впливи на правоохоронні органи. Не на ТСК, а саме на діяльність правоохоронних органів. Бо, чесно кажучи, ТСК може працювати вічно. То що ж, ми будемо на віки усувати людей від посади?», – зазначає заступник голови парламентського комітету з питань протидії корупції депутат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Чумак.

Парламентське розслідування навряд чи буде швидким та результативним, але в перспективі може створити проблеми для Арсенія Яценюка та його найближчих соратників.

«Певні міни сповільненої дії під Яценюком залишаться, на перспективу. Але зараз прямих загроз я для нього не бачу. Думаю, ці обвинувачення будуть розслідувати, але я не очікую швидких результатів. А от восени ситуація для Яценюка буде значно гострішою. Актуалізуються питання: яким буде уряд. хто його буде очолювати?...І от тоді, восени, все це буде набагато більш актуальним, ніж зараз», – вважає політолог Володимир Фесенко.

У середині березня усунений з посади голова Держфінінспекції Микола Гордієнко звинуватив керівництво уряду у використанні корупційних схем, вибудуваних за попередньої влади. За його словами, через це держава зазнала збитків на 7,5 мільярдів гривень. У свою чергу прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав Генпрокуратуру провести об’єктивне розслідування цих обвинувачень. Також в уряді визнали, що минулого року в діяльності державних підприємств були порушення на 500 мільйонів гривень.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG