Доступність посилання

ТОП новини

У Британії теж відчули Чорнобиль: деякі ферми досі оговтуються від обмежень


Картина на виставці у Лондоні, 2013 рік
Картина на виставці у Лондоні, 2013 рік

Асоціації з Україною як з місцем жахливої трагедії на Чорнобильській АЕС доволі розповсюджені у Британії

Лондон – Майже 30 років по тому, як сталась Чорнобильська трагедія, її наслідки й досі обговорюються у Британії. Чорнобиль зачепив життя і побут цілого покоління британських фермерів, змусив переоцінити пріоритети британських захисників довкілля, водночас надавши поштовх благочинному рухові допомоги жертвам найбільшої катастрофи ядерної енергетики 20-го сторіччя.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Щойно в Україні сталась чорнобильська трагедія, майже 9 тисяч британських ферм були поставлені під серйозні обмеження у плані сільськогосподарської продукції. Нині майже всі обмеження знято, але існують окремі ферми у Шотландії та на півночі Англії, у Озерному краї, які і досі не можуть відновити на повну свою діяльність. Угіддя цих ферм перебувають під постійним спостереженням державної агенції харчових стандартів.

Тамтешні фермери мусили отримувати спеціальну ліцензію, щоразу як вони хотіли перевести стадо овець на інше пасовище, а також подавати клопотання до інспекційного бюро, аби кожна тварина була обстежена перед тим, як її продати. Фермерам виплачували символічну компенсацію у 1 фунт 30 пенсів за кожну обстежену вівцю.

Попри майже цілковите зняття обмежень, британські фермери і досі вважають, що чорнобильська трагедія торкнула життя цілого покоління фермерів у Британії.

Фермер з графства Оксфордшир на ім'я Вілльям Ланґфорд вважає те, що сталося в українському Чорнобилі, трагедією, яка стала добре зрозумілою в Англії.

Говорячи про наслідки Чорнобиля, ми бачимо справжню трагедію не лише тих, хто жив поруч, а й тих, хто жив в іншій частині світу
Вілльям Ланґфорд

«Не можна відділяти те, що сталося в Україні, у Чорнобилі, від того, крізь що пройшли ми тут у Сполученому Королівстві внаслідок тих подій. Зараз вже обмеження на пересування овець, запроваджене після чорнобильської трагедії, знято, однак ми й досі пам'ятаємо те, що сталося тоді з нашими господарствами. Після трагедії у Чорнобилі державна агенція харчових стандартів запровадила обмеження на 9800 фермах у Британії. Ясна річ, говорячи про наслідки Чорнобиля, ми бачимо справжню трагедію не лише тих, хто жив поруч, а й тих, хто жив в іншій частині світу», – каже фермер Вілльям Ланґфорд.

Попри майже 30 років, які минули з часу чорнобильської трагедії, у Британії та Європі не лише і досі лунають заклики про допомогу з ліквідацією наслідків, а здійснюються практичні кроки у цьому напрямку. Наприклад, Європейський банк реконструкції та розвитку, який базується у Лондоні, фінансує проект Shelter Implementation Plan або ж План реалізації укриття. Йдеться про побудову нового укриття над зруйнованим реактором Чорнобильської АЕС у формі кількашарової сталевої арки, яка збирається неподалік, і після готовності буде насунута на саркофаг по спеціальних рейках.

Чорнобильський конфайнмент сягнув «верхньої точки»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Арка має протриматись 100 років, захищаючи саркофаг реактора від впливу зовнішніх чинників, що дозволило б інженерам безпечно і методично дати собі раду з ядерною спадщиною реактора, який тримає світ у напрузі вже 29 років. Якщо все йтиме за планом, вже цього року ця доволі футуристична сталева конструкція стане найбільшою рухомою інженерною спорудою у світі.

У фінансуванні проекту «Укриття» окрім ЄБРР бере участь і Європейська комісія та низка міжнародних інвесторів. Масштаби проекту, задіяні сторони і його побудова свідчать про справді глобальний підхід. Ґабріелль Фланнері, експерт Міжнародної асоціації ядерної енергії, зокрема, пояснює на якій стадії перебувають міжнародні зусилля зі зведення укриття над 4-им реактором Чорнобильської АЕС.

Нині ведуться роботи з встановлення доволі складної вентиляційної системи, яка б захищала структуру від корозії
Ґабріель Фланнері

«Побудова чорнобильського «Укриття» входить до кінцевої стадії. Величезна конструкція була збудована впродовж останніх 4-х років у безпечному місці неподалік пошкодженого реактора. Цю структуру збирають з двох компонентів, які зараз мають поєднати у цільну структуру. У той же час, нині ведуться роботи з встановлення доволі складної вентиляційної системи, яка б захищала структуру від корозії. Завершення проекту планується на кінець 2017 року», – зазначила Ґабріелль Фланнері з Міжнародної асоціації ядерної енергії.

Чорнобильська трагедія відгукнулась у Британії ще й з огляду на численні благочинні фундації, які було засновано для допомоги постраждалим. Йдеться і про лікування і допомогу дітям з вражених теренів. Щороку британська благочинна організація The Chernobyl Children's Lifeline Charity надає допомогу сотням дітей з чорнобильської зони, запрошуючи їх до Сполученого Королівства на лікування.

Том Геґґі, координатор проекту, вважає, що регулярні відвідини Британії дітей з чорнобильської зони має надзвичайно позитивний вплив на їхній стан здоров'я і очищує їхній організм від радіації.

Діти приїздять до нас на 20 днів і очищуються від тієї радіації, в умовах якої вони живуть
Том Геґґі

«Діти приїздять до нас на 20 днів і очищуються від тієї радіації, в умовах якої вони живуть. З роками нашої діяльності ми почали привозити сюди, до Британії, вже молодшу вікову групу дітей. Ми маємо медичні докази того, що перебування у Британії зміцнює їхню імунну систему, кістки, надаючи додаткову енергію для навчання і переходу до підліткового віку», – каже Том Геґґі.

Майже три десятиліття по тому, як сталась чорнобильська катастрофа, Велика Британія і надалі приділяє багато уваги питанням, пов'язаним з її наслідками. Питання ядерної енергетики у Сполученому Королівстві є одним з доволі болісних саме з огляду на Чорнобиль. Британські захисники довкілля оперують прикладами Чорнобиля, пояснюючи їхній спротив ідеї побудови нових атомних електростанцій на британських островах. Отож спадщина Чорнобиля більш ніж реальна у далекій від нього Британії.

Зокрема, нині у Великій Британії жваво обговорюється питання побудови потужної атомної електростанції у мальовничому куточку північно-західної Англії, а саме, в Озерному краї. Захисники довкілля і фахівці з безпеки ядерної енергетики Британії б'ють на сполох, порівнюючи можливі негативні наслідки саме з Чорнобилем. Опоненти зведення атомних реакторів у місцині Морсайд згадують саме Прип'ять як жахливий приклад того, що ядерна енергетика може зруйнувати цілі міста.

Фахівець з ядерної енергетики Арнольд Ґундерсен, всесвітньовідомий поборник ядерної безпеки, вважає, що приклад Чорнобиля має слугувати пересторогою щодо побудови нових атомних електростанцій, надто ж – 10-мільярдного атомного реактора на півночі Англії.

Горбачов у своїх мемуарах зазначав, що саме Чорнобильська катастрофа зруйнувала Радянський Союз, а не його Перебудова...
Арнольд Ґундерсен

«Тут йдеться про технологію, яка може зруйнувати всі підвалини суспільства за один день. Горбачов у своїх мемуарах зазначав, що саме Чорнобильська катастрофа зруйнувала Радянський Союз, а не його Перебудова... Ми погоджуємось, що ядерна енергетика була чимось нормальним у 20-му сторіччі, але після Чорнобильської катастрофи ми чітко бачимо, що існують кращі альтернативи», – вважає Арнольд Ґундерсен.

Загалом асоціації з Україною як з місцем жахливої трагедії на Чорнобильській АЕС доволі розповсюджені у Британії. Тому пересічні британці є доволі співчутливими до трагедії в Україні, що сталась 29 років тому.

Таким чином, питання, пов'язані з Чорнобилем і його наслідками, не зникають з виндокіл на британських островах, маючи багато різних напрямків і способів вирішення. Проте факт залишається фактом: Британія переймається чорнобильською трагедією так, ніби вона сталась на порозі рідної домівки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG