Доступність посилання

ТОП новини

До Москви на 9 травня відмовилися їхати навіть деякі «вічні» союзники Росії


Центр Москви підготували до святкування 9 травня
Центр Москви підготували до святкування 9 травня

Репутація більшості іноземних гостей Володимира Путіна на параді 9 травня навряд чи зміцнить імідж Росії у світі – Губерман

Олександр Гостев

Список глав держав, які погодилися бути присутніми в Москві 9 травня на параді Перемоги, змінюється щодня. Проте вже зараз очевидно, що переважну більшість становитимуть країни Азії, Африки та Латинської Америки, де при владі перебувають, м’яко кажучи, неоднозначні режими.

Керівник адміністрації президента Росії Сергій Іванов, який очолює оргкомітет, що готує святкування 70-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні, заявляє, що до Москви саме на 9 травня наважилися приїхати глави приблизно 30 держав. Чисто кількісно це – значно менше, ніж у 2005 році, коли в Росії відзначали 60-річчя Перемоги. «Якість» же цих візитерів взагалі навряд чи може сприяти як популярності події у світі, так і підвищенню престижу російського президента Володимира Путіна.

Репутацію «друзів Росії», наявністю яких вона пишається і лави яких будуть представлені світу 9 травня на Красній площі, слід оцінювати навіть не політично, а естетично, впевнений поет і письменник Ігор Губерман.

– У Росії зараз «монструальний цикл», і це дуже страшна штука. Це божевільна кількість монстрів, які сидять у Державній думі, які захопили Росію! І тому вони просто змушені дружити і дружити з монстрами. І ті їм роблять знаки уваги.

– Така «вампірська дружба» Вас лякає чи більше смішить?

Я весь час пам’ятаю, що насправді Великої Вітчизняної війни не було. Була Друга світова війна, яка почалася у вересні 1939 року, коли Сталін і Гітлер поділили Східну Європу

– Вона смішить, вона не лякає. Адже вона насправді не так давно почалася. Я не знаю, чим це скінчиться, як не може сказати лікар-психіатр, що трапиться, якщо в психлікарні одночасно відкриють всі палати з хворими різного ступеня та якості божевілля. Просто я весь час пам’ятаю, що насправді Великої Вітчизняної війни не було. Була Друга світова війна, яка почалася у вересні 1939 року, коли Сталін і Гітлер поділили Східну Європу. Війна, в якій був дуже великий епізод, який і був названий Великою Вітчизняною війною. Тому на цю тему може говорити хто завгодно і як завгодно. Можуть брехати історики, яким немає числа – і совісті у них теж немає. Я в цьому сенсі дуже вірю тільки Вікторові Суворову і Маркові Солоніну. Ось це люди, які чесно описують війну.

Ігор Губерман
Ігор Губерман

– Є якась межа, коли Ви припиняєте жартувати, дивлячись на те, як медалі «За відвагу» вішають на собак або як прив’язують георгіївські стрічки на вихлопні труби автомобілів?

– Це трагедія для людей, які в цій трагедії залучені. Мені їх дуже шкода. А те, що жахлива кількість людей опустилася до ідіотизму, причому людей високоосвічених, з інтелектуальної еліти, то я думаю, що це Господь Бог затіяв.

Саме на 9 травня до Москви під різними більш-менш пристойними приводами відмовилися їхати навіть деякі «вічні» союзники Росії, які мають репутацію «світових ізгоїв», у безпосередній присутності яких на Красній площі під час параду начебто можна було не сумніватися – президент Білорусі Олександр Лукашенко, президент Венесуели Ніколас Мадуро або ж північнокорейський диктатор Кім Чен Ин. А виконувач обов’язків президента африканської держави Буркіна-Фасо Мішель Кафандо публічно звинуватив Кремль у тому, що організатори урочистостей включили його до списоку «гостей Путіна» без його відома. В результаті ображений глава однієї з найбідніших країн світу на 9 травня до Росії теж не прибуде.

Безумовно, в тих чи інших заходах, присвячених ювілею Перемоги, братимуть участь і Олександр Лукашенко, і чеський президент Мілош Земан, і прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, і навіть канцлер ФРН Ангела Меркель – але на головній трибуні на Красній площі разом з Володимиром Путіним операторам і фотокореспондентам саме 9 травня їх зобразити ні за що не вдасться. Європу 9 травня на параді на Красній площі будуть представляти тільки лідери Сербії, Боснії і Герцеговини, Греції, Республіки Кіпр та Македонії. Всі інші європейські держави відправляють на захід дипломатів – від міністрів закордонних справ (таких меншість) до послів.

Репетиція параду, Москва, 29 квітня 2015 року
Репетиція параду, Москва, 29 квітня 2015 року

Найбільшу «зовнішньополітичну» вагу військовому парадові 9 травня мають надати лідери країн, що входять в групу БРІКС, – президент Бразилії Ділма Русефф, президент Індії Пранаб Кумар Мукхерджі (потрібно відзначити, що Індія – парламентська республіка, і фактичним керівником держави є прем’єр-міністр Нарендра Моді), голова КНР Сі Цзіньпін і президент ПАР Джейкоб Зума (двоє останніх прибудуть точно, решта так і не вирішили). Орім того, на Красній площі поруч з Володимиром Путіним будуть стояти президенти Азербайджану – Ільхам Алієв, Вірменії – Серж Сарґсян, Казахстану – Нурсултан Назарбаєв, Киргизії – Алмазбек Атамбаєв, Таджикистану – Емомалі Рахмон, Туркменії – Ґурбанґули Бердімухамедов та Узбекистану – Іслам Карімов, компанію яким складуть лідери невизнаних самопроголошених республік Абхазії та Південної Осетії.

Всі інші – справжній «Атлас світу», причому в більшості – далеко не «найпристойніша» його частина. Це лідери В’єтнаму, Гамбії, Гвінеї, Зімбабве, Кабо-Верде, Куби, Лесото, Ліберії, Мавританії, Монголії, Палестинської адміністрації, Руанди, Сомалі і Танзанії. Ближче до 9 травня цей список може стати ще коротшим.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG