Доступність посилання

ТОП новини

Опонент Лукашенка сидітиме далі. Чи є у цьому роль України?


Білоруський політв’язень Микола Статкевич
Білоруський політв’язень Микола Статкевич

«Зараз звільнення політв’язнів не є важливим для Заходу. Важливо, що Білорусь – це миротворчий майданчик для перемовин між Росією й Україною»

Білоруський політв’язень Микола Статкевич відбуде решту свого 6-річного терміну, що складає рік, сім місяців і 15 днів, у в’язниці, де умови будуть суворішими, ніж у колонії, де він перебував раніше. Білоруський суд визнав Статкевича винним у порушенні правил внутрішнього розпорядку колонії. Деякі оглядачі звинувачують у цьому байдужість Європи, інші – ситуацію в Україні.

Суд над Миколою Статкевичем відбувся 5 травня на території Шкловської колонії №17, де політик відбував своє покарання. Процес був закритим, отже ані журналісти, ані представники Євросоюзу не змогли потрапити на суд.

Правоохоронці впустили лише дружину політика Марину Адамович із адвокатом. Для цього їй довелося реєструвати заяву як у суді, так і в колонії ще за тиждень до процесу.

За словами правозахисника, колишнього політв’язня Алеся Бєляцького, подібні судові процеси викликають сумніви щодо їхньої законності й об’єктивності.

«Таке відчуття, що вони не мають жодного стосунку до реального судового процесу, оскільки, як правило, суди базуються на написаних співробітниками колонії протоколах, а об’єктивність цих протоколів викликає великий сумнів», – сказав він Радіо Свобода біля воріт Шкловської колонії.

Марина Адамович та колишній політв’язень Алесь Бєляцький біля Шкловської колонії №17. 4 травня 2015 року
Марина Адамович та колишній політв’язень Алесь Бєляцький біля Шкловської колонії №17. 4 травня 2015 року

Сам Статкевич сприйняв вирок суду спокійно, сказала його дружина. Натомість він використав цей процес, щоб ще раз заявити про свої переконання та просив передати всім, що він ніколи, за жодних обставин, від них не відмовиться.

«(Білоруському президенту Олександру ­– ред.) Лукашенку дуже важливо отримати від нього прохання про помилування. Настільки ж важливо, як для Миколи зберегти непорушність своєї позиції та довіру тих людей, які за нього голосували», – сказала Адамович.

Коли і до якої саме в’язниці переведуть опозиціонера, наразі невідомо.

Статкевич є єдиним кандидатом на посаду президенти Білорусі на виборах 2010 року, який досі перебуває в ув’язнені. У травні 2011 року його засудили до 6 років позбавлення волі начебто за організацію масових заворушень у день президентських виборів.

Суворіше ув’язнення через український конфлікт?

Є декілька можливих причин, чому Статкевича переводять у тюрму саме зараз. Відповідальною може бути навіть ситуація в Україні, вважає політичний оглядач Білоруської редакції Радіо Свобода Анна Соусь.


«Зараз звільнення політв’язнів не є важливим для Заходу. Важливо, що Білорусь – це миротворчий майданчик для перемовин між Росією й Україною», – написала вона.

Соусь також зазначає не повну підтримку Статкевича білоруською опозицією. Зокрема, їхнє рішення не обирати його кандидатом у президенти від опозиції, теоретично полегшило переведення його з колонії до в’язниці.

Іншою причиною Соусь називає особисту помсту. «Усі пам’ятають телезвернення Статкевича перед президентськими виборами 2010 року, коли він звернувся до Лукашенка на «ти» і сказав: «Поверни нам вибори, поверни те, що вкрав. Не повернеш, ми прийдемо і візьмемо». Таке не забувається», – пише вона.

Але колишній політв’язень Дмитро Дашкевич вважає, що, можливо, керівники колонії просто хотіли позбутися потенційних проблем.

Вже сама по собі його присутність на зоні піднімає градус політичних розмов. Тому його ізолювали
Дмитро Дашкевич

«Ніхто із зонівського керівництва не візьме на себе відповідальність за те, щоб Статкевич ходив по зоні серед двох тисяч засуджених та про щось із ними розмовляв. Вже сама по собі його присутність на зоні піднімає градус політичних розмов, а цього в колонії не треба. Тому його ізолювали для сьогоднішньої зонівської системи повністю логічно», – заявив Дашкевич.

Провина Європи

Опозиційний білоруський політик Анатолій Лебедько, який нещодавно заявив про своє рішення балотуватися на посаду президента Білорусі, вважає, що нове засудження Статкевича є результатом послаблення тиску на Лукашенка у Білорусі та Європі.

«Я вважаю, що чим ближче до президентської виборчої кампанії, тим менше шансів, що політв’язнів, зокрема Статкевича, відпустять. Для влади він зараз виконує іншу функцію – залякування опонентів влади, як живий приклад того, що може бути, якщо ви спробуєте перейти межу, яку для вас намалювала влада», – сказав Лебедько.

Захід несе за це певну відповідальність, вважає опозиціонер. На його думку, слова міжнародної спільноти є недостатньо рішучими, а політичної волі вони взагалі не мають.

Це знущання з усіх політв’язнів, з усіх білорусів. Режим показує, що Європа приймає нас такими, якими ми є, а ми будемо тут утискати таких, як ви
Павло Северинець

Схожої думки дотримується і співголова незареєстрованої політичної партії «Білоруська християнська демократія», колишній політв’язень Павло Северинець. Зокрема, він наголошує, що суд над Статкевичем проводився у той час, коли у Мінську з візитом перебували депутати Бундестагу.

«Це знущання з усіх політв’язнів, з усіх білорусів. Режим показує, що Європа приймає нас такими, якими ми є, а ми будемо тут утискати таких, як ви, пригнічувати напоказ, щоб ті зрозуміли, що приймають нас ось такими», – сказав Северинець.

Те, що європейці продовжують приїздити у Білорусь, незважаючи на політичну ситуацію в країні, є «поганою новиною», додав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG