Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову хоче втрутитися в асоціацію України й ЄС


Президент Росії Володимир Путін у Брюсселі. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін у Брюсселі. Архівне фото

Брюссель готовий вислухати стурбованість Москви, але відкладати вільну торгівлю з Києвом більше не буде, чого знову домагається Кремль

Росія заявляє, що хотіла б знову відкласти запровадження зони вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом, але не бачить «ентузіазму» з цього приводу з боку Києва і Брюсселя. ЄС тим часом дає знати, що готовий вислухати стурбованість Москви з приводу торговельної частини Угоди про асоціацію з Україною, та відкладати вільну торгівлю з Києвом більше не буде.

Європейська комісія запрошує Україну і Росію на тристоронні переговори щодо запровадження глибокої і всеохопної зони вільної торгівлі, яка передбачена Угодою про асоціацію України й ЄС, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі.

Тепер ці переговори мають відбутися на політичному рівні після того, як наприкінці квітня з цією ж метою відбулися технічні консультації представників трьох сторін.

Але їхня дата наразі ще не визначена, сказав у середу, 6 травня, представник Єврокомісії, що побажав залишитися неназваним.

Росія хоче знову відкласти ЗВТ України й ЄС

Лише попереднього дня, у вівторок, 5 травня, в очікуванні на такі переговори на міністерському рівні постійний представник Росії при ЄС Володимир Чижов заявляв: Москва готова продовжити обговорення того, щоб знову перенести набуття чинності торговельною частиною Угоди про асоціацію України і Євросоюзу.

Таку м’яку цитату наводять російські агентства. Європейське видання EUObserver передає слова Чижова пряміше: Росія попросила Євросоюз відкласти це набуття чинності ще на рік, до січня 2017-го.

Ідею про нове відкладення, заявив Чижов, обговорювали на квітневих переговорах на експертному рівні. Але він мусив визнати: «У мене не склалося враження, щоб це зустріли з ентузіазмом із боку делегацій України і Єврокомісії».

ЄС не планує більше ніяких відкладень

Заява російського представника пролунала по тому, як раніше того ж дня агентство Reuters оприлюднило матеріал про документ, який передбачає, що ніяких відкладень вільної торгівлі ЄС із Україною більше не буде.

Ідеться про проект підсумкової декларації саміту учасників програми Євросоюзу «Східне партнерство», що має відбутися 21–22 травня у столиці Латвії Ризі. В ньому міститься зобов’язання, що зона вільної торгівлі буде запроваджена з 1 січня 2016 року.

Хоча Євросоюз і готовий обговорювати занепокоєння Росії, та імплементація Угоди про асоціацію України і ЄС у повному обсязі буде «головним пріоритетом» на наступні роки, мовиться у проекті.

Москва боїться ЗВТ України з ЄС і погрожує

Росія вже по суті домоглася одного разу, що запровадження зони вільної торгівлі між Україною й ЄС було відкладене: минулого року Брюссель погодився на це, хоча політична частина Угоди про асоціацію вже діє з початку 2015-го – наразі тимчасово, поки ще не всі учасники цієї угоди з боку ЄС ратифікували її.

Таке відкладення зони вільної торгівлі до початку 2016-го не тільки на якийсь час притишило різкі заперечення Росії, але й виявилося вигідним для України: адже на цей рік ЄС усе одно односторонньо надає Києву всі передбачені угодою преференції, тоді як Україна тим часом зберігає митний захист і, таким чином, отримала додатковий рік, щоб підготуватися до повноцінної конкуренції з європейськими товарами в себе вдома.

У Москві заявляють, що запровадження вільної торгівлі між ЄС і Україною завдасть шкоди російській економіці, бо між Україною і Росією теж існує зона вільної торгівлі в межах СНД, хоч і з безліччю обмежень і винятків. Зокрема, Росія домагалася змінити текст уже підписаної угоди. І в Києві, і у Брюсселі таку думку відразу відкинули, і тим більше це неможливо зараз, коли угоду вже повністю ратифікували сама Україна і на цей час іще 14 країн ЄС, і ще 7 близькі до завершення ратифікаційних процедур. Відтак у Москві домагаються хоча б чергового відкладення початку дії зони вільної торгівлі між Україною й ЄС. Інакше Росія вже давно погрожує вжити проти Києва суворих дискримінаційних торговельних заходів.


На цю ж тему:

06.05.2015
Слід сприймати загрозу Росії без наївності та ідеалізму – європарламентарій

Румунський євродепутат Віктор Боштінару переконаний, що Крим є частиною стратегії Кремля про повернення «славних радянських часів» далі
05.05.2015
Керівник ООН їде до Москви попри критику Києва

Пан Ґі Мун візьме участь в урочистостях 9 травня у столиці Росії, яка «порушила Хартію ООН» далі
05.05.2015
ЄС має активізувати санкції проти Росії – проект резолюції

Росія повинна припинити дестабілізацію на Донбасі та відмовиться від анексії Криму – комітет Європарламенту далі
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG