Доступність посилання

ТОП новини

Керівник ООН їде до Москви попри критику Києва


Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Архівне фото
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Архівне фото

Пан Ґі Мун візьме участь в урочистостях 9 травня у столиці Росії, яка «порушила Хартію ООН»

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун дійсно їде до Москви для участі в урочистостях 9 травня, підтвердили в ООН. Ідею приїзду керівника ООН на святкування до Росії, від чого відмовилися десятки лідерів держав світу на знак протесту проти агресії Кремля в Україні, розкритикував Київ і привітала Москва.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Повідомлення російських дипломатів і засобів інформації, що на урочистості 9 травня в Москву приїде генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, урешті підтверджені офіційно. Про його приїзд оголосив речник керівника ООН Стефан Дюжаррік.

Перед цим, додав речник, 7 травня Пан Ґі Мун перебуватиме в Польщі – у Ґданську, де відбудеться європейське вшанування 70-ї річниці завершення Другої світової війни в Європі.

«Генеральний секретар також перебуватиме в Києві 8 травня. Там він зустрінеться з президентом Петром Порошенком та іншими українськими урядовцями, – сказав речник. – А в Росії він (Пан Ґі Мун) зустрінеться з президентом Володимиром Путіним та низкою голів делегацій, що теж беруть участь у вшануванні».

Київ бачить у візиті чільника ООН хибний сигнал

Київ досить гостро відреагував іще на перші, на той час не підтверджені повідомлення про плани Пан Ґі Муна відвідати Москву 9 травня. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін на прес-конференції у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку ще 29 квітня, відповідаючи на запитання, сказав щодо візиту Пан Ґі Муна: «Як на мене, це дало б цілком хибний сигнал, що генеральний секретар збирається відвідати 9 травня країну, яка порушила Хартію ООН і цілу низку засадничих принципів, на яких ґрунтується ООН».

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Голова МЗС України звернув увагу, що генеральний секретар ООН здійснює цілу низку візитів, які відображають історію Другої світової війни, – до Польщі, України і до Москви. «Але я дуже сподіваюся, що генеральний секретар не буде присутній на параді 9 травня в Москві», – наголосив Клімкін.

Саме таке рішення – прибути 9 травня до Москви, але не бути присутніми на військовому параді країни-агресора на Красній площі – вже ухвалили кілька з іноземних лідерів, зокрема, президент Чехії Мілош Земан.

Росія ж, навпаки, радіє з підтвердження візиту Пан Ґі Муна. При цьому її представник в ООН Віталій Чуркін, як повідомляють російські засоби інформації, стверджував, що керівник ООН вирішив їхати до Москви, мовляв, всупереч «значному тискові». Хто мав чинити такий тиск, Чуркін не уточнив і нічим своїх слів не підтвердив.

Візит як можливість знову нагадати Росії про розбіжності

У світі ж вбачають у візиті Пан Ґі Муна не стільки підтримку Москви в час її агресії, скільки вшанування історичних подій – і можливість іще раз нагадати Кремлеві про його розбіжності зі світом.

Лоран Фаб’юс
Лоран Фаб’юс

Зокрема, міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс заявляв, що особиста присутність генсекретаря ООН на церемоніях у Москві відображає «історичну тональність» святкування, яку варто поважати. Водночас це нагода сказати Росії, «що ми з нею не згодні, що ми маємо низку розбіжностей», сказав міністр у телевізійному інтерв’ю 23 квітня – саме того дня в Москві вперше заявили про очікуваний приїзд чільника ООН.

Тим часом у Польщі, де головні урочистості відбудуться цього року 7 травня на півночі країни – там, де Друга світова війна почалася, – повідомили про прибуття на ці урочистості і президента України Петра Порошенка.

Як поінформували в апараті президента Польщі, крім українського керівника, участь в урочистостях підтвердили також президенти Болгарії, Естонії, Кіпру, Литви, Румунії, Хорватії й Чехії, голови парламентів Іспанії і Латвії, прем’єр Словаччини, заступник голови парламенту Угорщини, міністр оборони Франції тощо, а також генеральний секретар ООН і президент Європейської ради.

У самій Організації Об’єднаних Націй, яка визначила Днями пам’яті і примирення і 8, і 9 травня, тим часом проведуть меморіальний захід пам’яті жертв Другої світової війни. Він відбудеться в Генеральній асамблеї сьогодні, 5 травня.

В Україні цього року теж вшанують обидва ці дні. Крім Дня перемоги, що з радянських часів досі святкується 9 травня, від цього року на 8 травня – день закінчення Другої світової війни в Європі – встановлений День пам’яті та примирення.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG