Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони визнає лише добову затримку евакуації з Непалу зі своєї вини, а Шкіряк готовий піти у відставку


«Я раджу всім хоч раз в житті щось таке спробувати» – евакуйовані з Непалу прибули до України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

«Я раджу всім хоч раз в житті щось таке спробувати» – евакуйовані з Непалу прибули до України

Комерційний літак був втричі дешевший, ніж державний – Шкіряк

Виконувач обов’язків голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк заявив, що готовий піти у відставку, якщо цього вимагатиме прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Головною проблемою евакуації українців із Непалу він вважає затримку літака, за який відповідало Міністерство оборони.

Міноборони пояснює затримання літака відмовою аеропорту в Катманду приймати військовий борт, а також довгою процедурою розмитнення потрібної для ремонту деталі. За словами в. о. командувача Повітряних сил Збройних сил України Сергія Дроздова, затримка з вини Міністерства оборони тривала не більше ніж добу.

«На час вильоту літак був повністю справний. У 2014 році на літаку був проведений цілий комплекс ремонтних робіт. При підльоті до проміжного пункту маршруту, аеродрому Делі, екіпаж помітив незначні відхилення в роботі автоматики корегування роботи правого двигуна», – заявив Дроздов. Він також зазначив, що деталі відправили згідно з номенклатурою, але розмитнення зайняло близько 8 годин. Після установки деталі пілоти провели її налаштування – це потребувало ще кількох годин.

«Затримка через несправність, як усі кажуть, літака склала всього одну добу», – зазначив в. о. командувача.

Українці, яких евакуюють з Катманду, сплять на злітній смузі в аеропорту Делі. 6 травня 2015 року(Фото Євгена Жданова з Facebook)
Українці, яких евакуюють з Катманду, сплять на злітній смузі в аеропорту Делі. 6 травня 2015 року(Фото Євгена Жданова з Facebook)

Військові не чекали на швидке повернення

За словами Дроздова, вже 30 квітня у Міністерстві оборони знали, що вони двохсоті в черзі на посадку, а сама посадка запланована на 3 травня. Але через затримку, пов’язану з ремонтом та розмитненням, літак був готовий до вильоту лише 4 травня.

«Разом з тим в столиці Непалу знову переглянули виконання посадок та ухвалили рішення про обмеження посадок для літаків, які мають вагу більше ніж 100 тонн. Літак Іл-76 має більшу вагу і для виконання цієї умови ми скоротили кількість пального, яке потрібне для дозаправки», – пояснив Дроздов.

Командування Повітряних сил високо оцінило роботу пілотів та механіків літака, зокрема командира екіпажу Олександра Пахольченка. За словами Дроздова, чиновникам Міністерства оборони вдалося навіть зберегти чверть виділених із бюджету коштів – 29 квітня відомство отримало 6 мільйонів 750 тисяч гривень.

Як розповіли Радіо Свобода журналісти, яких на борту літака було загалом 14 осіб, ніхто з них не планував довгої поїздки. За словами журналіста телеканалу «Громадське.ТВ» Богдана Кутєпова, ще 28 квітня у ДСНС говорили зовсім інше.

«Вони кажуть, плану немає. Керівниця прес-служби ДСНС сказала, що виліт 29-го, повернення 30-го. Через 4 дні нам сказали, що виявляється, коли ми вилітали з Києва, навіть не було підтвердження посадки в Делі, не те, щоб у Непалі», – наголосив Кутєпов.

(Відео Богдана Кутєпова з Делі)

​Він також зазначив, що ані журналісти, ані рятівники не брали з собою змінних речей чи великих грошей. Як розповідав раніше Радіо Свобода один із туристів, Євген Жданов, в останній день подорожі в. о. голови ДСНС Зорян Шкіряк навіть купував журналістам та туристам їжу за свої гроші.

Шкіряк вважає комерційний фрахт ефективнішим, ніж військовий літак

Зорян Шкіряк також подякував екіпажу літака та працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій та нагадав, що його план із фрахту літака був дешевшим та ефективнішим.

Зорян Шкіряк
Зорян Шкіряк

«Компанія запропонувала проплату після здійснення рейсу, отже, не потрібно було очікувати спеціального засідання Кабінету міністрів. Ця компанія дала прийнятні, я б сказав навіть, патріотичні умови. В ціні – це менше 100 тисяч доларів, весь комплекс», – наголосив Шкіряк.

Всього на операцію з евакуації було виділено майже 7 мільйонів гривень – майже втричі більше, ніж фрахт літака від «Atlas Jet Украина».

На думку в .о. голови ДСНС, головною причиною невдачі є несправність літака та несвоєчасна можливість вилетіти за українцями в Непал.

Шкіряк також наголосив, що його подруга Катерина Храмова, яку останні дні активно обговорюють у ЗМІ та соцмережах, не отримувала ніяких державних грошей. Сам чиновник також говорить, що відмовився від компенсації за відрядження.

«Я молодий чиновник і ще не дуже звик до того, що відбувається. Якщо міністр внутрішніх справ Арсен Борисович Аваков чи прем’єр-міністр України Арсеній Петрович Яценюк скажуть мені піти, я невідкладно подам заяву і піду у відставку», – заявив він. За словами Шкіряка, єдиним, що зараз його тримає на службі, це бажання реформувати систему управління.

Літак із 76 громадянами України прибув із Непалу 7 травня біля п’ятої ранку. Також на борту було 11 іноземців, журналістів, рятівників та дипломатів – загалом близько сотні людей.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG