Доступність посилання

ТОП новини

Cхідна Європа закликає Британію не порушувати прав трудових мігрантів


«Принципи вільного пересування робочої сили всередині ЄC є засадничими і змінювати їх неприпустимо» – угорський міністр

Лондон Лідери низки країн Східної Європи застерегли Девіда Камерона, який знову обійняв посаду прем’єр-міністра Британії, від можливого порушення прав східноєвропейських трудових мігрантів. Все це відбувається у світлі оприлюднення планів британського керівництва розпочати низку переговорів щодо нових умов членства Сполученого Королівства в Європейському союзі. Тоді як перемога консерваторів на загальних виборах у Британії була сприйнята позитивно на решті теренів ЄС, традиційні союзники Лондона на сході Європи виказують готовність боротися за права своїх співгромадян, надто у сенсі вільного пересування робочої сили у межах Європейського союзу і пошуку праці у Британії.

Велика Британія розглядає колишні комуністичні країни Центральної та Східної Європи як своїх союзників, проте останнім часом стосунки між Лондоном та цими країнами було дещо затьмарені спробами британського керівництва обрати тверду лінію щодо трудових мігрантів зі сходу континенту.

Девід Камерон
Девід Камерон

Здобувши перемогу на виборах, Девід Камерон та його консервативний уряд вже заявили, що впорядкування статусу, за яким сотні тисяч східноєвропейців працюють у Сполученому Королівстві, має бути одним із пріоритетів новообраного керівництва.

Девід Камерон вже почав підготовку до переговорів з керівництвом Європейського союзу щодо певних умов, які має бути додано до британського статусу як члена ЄС. У Європі неоднозначно сприймають британську позицію щодо низки питань, пов’язаних саме з членством Лондона у ЄС.

Жозе Мануель Баррозу
Жозе Мануель Баррозу

Втім, колишній президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, заявивши у понеділок, що принципи вільного пересування робочої сили у межах ЄС є такими, що не підлягають жодним ревізіям і змінам, додав, що британський прем’єр, водночас, має певну рацію, бажаючи зупинити певні зловживання системою соціальної допомоги Британії, які було зафіксовано у Сполученому Королівстві з боку мігрантів зі Східної Європи.

«Здобувши перемогу на виборах у Британії, прем’єр Камерон отримав цілком легітимний мандат і владні повноваження, необхідні для ведення переговорів про можливі зміни умов членства Сполученого Королівства у Європейському союзі. Пан Камерон підходить до цих переговорів прагматично і у доволі позитивному дусі, який зробить можливим добрий діалог з іншими лідерами країн-членів ЄС з цього питання», – зазначив Жозе Мануель Баррозу.

Східна Європа проти

Тим часом провідники деяких східноєвропейських країн, зокрема міністр у справах Європи уряду Угорщини Саболч Такач, заявили, що змінювати принципи вільного пересування робочої сили у межах Європейського союзу є цілковито неприпустимо.

«Вільне пересування робітників у Європі є засадничим принципом Європейського союзу. Це постає останнім кордоном свободи. Зазіхати на цей кордон значить зазіхати на головні засади існування демократичної європейської родини», – заявив угорський міністр.

Міністр у справах Європи Словаччини Петер Яворчик, у свою чергу, додав, що ці принципи є просто недоторканними, і британське керівництво не має права змінювати правила ЄС.

Польський колега словацького і угорського міністрів – Рафал Тжасковький – втім, виявив готовність обговорювати з британськими урядовцями ці питання.

«Ми готові сісти за стіл переговорів з британською стороною, обговорюючи те, що має бути покращено у цій царині. У той таки час існують певні речі, які є викарбуваними у мармурі, і переробляти їх просто не можна. Наша позиція з цього питання є загальновідомою», – додав польський міністр Тжасковський.

Питання, пов’язані з закордонними робітниками у Сполученому Королівстві мають стати одним з наріжних каменів плану британського прем’єра Камерона стосовно вироблення нової угоди щодо членства Сполученого Королівства в Європейському союзі. Все це буде винесено на планований консервативним урядом референдум з питання про можливий вихід Великої Британії з Європейського cоюзу, який буде проведено до 2017 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG