Доступність посилання

ТОП новини

Кожен третій український банк є збитковим – НБУ


©Shutterstock
©Shutterstock

Банки «реагують» збитками на падіння економіки – експерти

Київ – Третина українських банків нині є збитковими – повідомляють в НБУ за підсумками трьох місяців нинішнього року. Економісти вбачають у цьому наслідок загальної економічної кризи в Україні та знецінення національної валюти. Частина з них радить уряду та Нацбанку реанімувати банківський сектор, не сам по собі, а через оздоровлення української економіки в цілому. Частина ж – стверджує, що банки показують збитковість, щоб позбутися сумнівних кредитів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Близько третини українських банків, тобто 45 з 133 платоспроможних фінансових установ, завершили перший квартал 2015 року зі збитками. Про це ідеться в у фінансовій звітності Національного банку України.

За інформацією НБУ, на 45 банків припадає 18,8 мільярдів гривень збитків. Зокрема, найбільших збитків, у розмірі 4,5 мільярдів, зазнав державний «Укрексімбанк», за ним за рівнем збитковості йде «Сбербанк Росії», що втратив два мільярди гривень.

Збитки неплатоспроможних банків України за січень-березень дули ще більшими, вони становили 63,6 мільярда, звітують в НБУ.

Водночас доходи прибуткових українських банків у цілому зросли удвічі у січні-березні 2015 року порівняно з аналогічним періодом 2014 року, але на декілька відсотків зросли і збитки.

Девальвація та нерозумна політика НБУ увігнали банки у збитки – Новак

Проблеми в банківській системі викликані кількома причинами, пояснює голова Комітету економістів України Андрій Новак.

В економіці, що падає, не може бути стабільної валюти й міцної банківської системи. Тому перше завдання – вивести українську економіку зі стадії падіння у стадію росту, лише так можна буде поступово відновити всі елементи економічної системи, в тому числі банківський сектор
Андрій Новак

«Перша причина – це швидка та глибока девальвація гривні, яка потягла за собою ланцюгову реакцію негативних подій. А саме: масове зняття гривневих депозитів, яку українці хотіли обміняти на тверді валюти. Відсутність розуміння монетарної політики з боку керівництва НБУ. І останнє – стан економіки загалом. В економіці, що падає, не може бути стабільної валюти й міцної банківської системи. Тому перше завдання – вивести українську економіку зі стадії падіння у стадію росту, лише так можна буде поступово відновити всі елементи економічної системи, в тому числі банківський сектор», – радить економіст.

Економічний аналітик Олександр Жолудь, зі свого боку, констатує, що збитки українського банківського сектору не є чимось новим: це тенденція, яка була більш або менш помітною упродовж останніх двох років.

«Це не перший випадок, коли значна частина банків є збитковою за підсумками кварталу. Це ті, хто не отримав очікуваного фінансування або почав процес санації. Під погані кредити банк формує резерви, а потім, у багатьох випадків, списує ці кредити. Саме ті банки, хто не має резервів – часто ховає збитки», – пояснює експерт, наголошуючи, що таким чином показані збитки можуть бути і позитивним сигналом щодо стану банку.
Держбанки, за словами Жолудя, очікують вливання коштів у капітал, і знаючи це, не криються зі збитками.

Російські банки в Україні швидко втрачають депозити – експерт

Збитковість російських банків в Україні Олександр Жолудь тежне вважає випадковою.

Депозити в банках з російським капіталом скорочуються швидше, ніж у банківській системі України в цілому. Великою мірою – через те, що українці забирають з них депозити з політичних мотивів
Олександр Жолудь

«Депозити в банках з російським капіталом скорочуються швидше, ніж у банківській системі України в цілому. Великою мірою – через те, що українці забирають з них депозити з політичних мотивів»,– так пояснює Олександр Жолудь той факт, що до списку найбільш збиткових потрапив«Сбербанк Росії».

Опікуватися банківською системою заради відновлення економіки радять українській владі і закордонні експерти. Так, Світовий банк, який днями погіршив свій прогноз щодо України, вважає, що реформування та підтримка банківського сектору має бути одним з пріоритетів української влади для подолання економічної кризи, на яку накладаються і наслідки бойових дій на Донбасі. Так, у Світовому банку очікують, що економічне зростання в Україні відновиться лише у 2016 році. Тоді як рік тому ця фінансова установа припускала, що український ВВП почне рости вже у третьому кварталі поточного року.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG