Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликає ЄС відреагувати на доповідь «Путін. Війна» про втручання Росії в Україні


Україна закликає Європейський союз належним чином відреагувати на оприлюднення в Росії доповіді за матеріалами вбитого опозиційного політика Бориса Нємцова «Путін. Війна», повідомило представництво України при ЄС.

Ця доповідь про участь Росії в захопленні Криму й у війні на сході України є «додатковим підтвердженням експансіоністської політики Росії та її неприкритої агресії стосовно територіальної цілісності і суверенітету України», мовиться в листі представника України при ЄС Костянтина Єлісєєва на адресу керівництва Євросоюзу.

«Враховуючи, що в доповіді в черговий раз наводяться прямі докази незаконної анексії Криму, присутності підрозділів збройних сил Росії на Донбасі, а також постачання зброї та важкого озброєння проросійським бойовикам, за словами дипломата, ЄС має врахувати її при підготовці наступного засідання Європейської ради 25–26 червня та зробити все можливе, аби змусити Росію вивести свої збройні формування з території України», – мовиться в повідомленні.

У вівторок, 12 травня, у столиці Росії Москві представники російської опозиції, соратники Нємцова оприлюднили завершену ними доповідь, яку почав готувати вбитий політик, із доказами, зокрема, безпосередньої військової присутності Росії в окупованій частині Донбасу. Доповідь, серед іншого, містить дані, що в січні – лютому 2015 року в перебігу боїв біля Дебальцева на Донеччині загинули близько 70 російських військовослужбовців. У серпні 2014 року ще щонайменше 150 російських військових загинули під Іловайськом, коли намагалися зупинити наступ української армії.

Росія продовжує заперечувати причетність до подій на сході України. Москва, серед іншого, стверджує, що в окупованій частині Донбасу немає російських військ, а хіба тільки «добровольці», а також каже, що їй нічого не відомо з приводу наявності в регіоні великої кількості важких озброєнь, зокрема, нових зразків, які є на озброєнні тільки в Росії.

На цю ж тему:

12.05.2015
У самій Росії кинули виклик режиму Путіна – Яременко

«Коли, крім України, як жертви агресії, ще й представники країни-агресора доводять те саме, то це підсилює наші позиції» – Тимчук про доповідь Нємцова далі
XS
SM
MD
LG