Доступність посилання

ТОП новини

Черга за біометричним паспортом: в очікуванні безвізового режиму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Чи матиме Україна безвізовий режим із ЄС скажуть на Ризькому саміті 21-22 травня

Черги на оформлення біометричних паспортів поступово зменшуються, звітує Державна міграційна служба. Водночас радить не асоціювати документ нового зразку із безвізовим режимом: біометрика – це гарантія безпеки. Чи їздитимуть українці до Євросоюзу з візами й надалі вирішить Ризький саміт Східного партнерства 21-22 травня. Утім попередні документи та заяви дипломатів свідчить про те, що про безвізовий режим Україна може забути до 2016 року.

Черга за біометричним паспортом: в очікуванні безвізового режиму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Черга на оформлення біометричних паспортів зменшилась зі 110 тисяч бажаючих до 80 тисяч, інформує Державна міграційна служба (ДМС України – ред.). Зокрема, поліграфкомбінат «Україна», оснащення якого вийшло з ладу в квітні, вже працює на повну силу та надолужує час: бланки для біометричних документів друкувались без травневих вихідних.

Утім загальна схема оформлення цих сучасних паспортів ще «буксує» в Україні. Бажаючих стає більше, проте не завжди зрозуміло українцям: куди саме звертатись та скільки чекати. Наприклад, Ігор Наконечний із Чернівців розпочав оформлювати біометричний документ іще у березні. Розповідає, що спершу звернувся у рідному місті до Управління ДМС Чернівецької області. Утім оформити біометрику відразу не зміг. Люди, які вже стояли в черзі, швидко пояснили: без дозволу голови обласного відділення відомства Ігор не зможе подати документи. А також підказали дві адреси, куди краще звернутись. Мовляв, там гарантовано можна оформити і навіть швидше.

За першою адресою, каже Ігор, виявився «Паспортний сервіс» – центр оформлення закордонних паспортів державного підприємства «Документ».

«Наскільки я розумію, це якась організація-«прокладка», яка займається посередництвом у видачі паспортів. Мені кажуть: можна подати на паспорт, але це буде 6 травня, а це була середина березня», – розповідає чоловік.

У «Документі» швидше, проте дорожче

За другою адресою, яку порадили, розташовувалось це одне відділення міграційної служби. Проте тут терміни для початку оформлення виявились захмарними. Раніше 30 червня місця у черзі не було, каже Ігор Наконечний. Пояснили тим, що опрацьовувати більше заявок Міграційна служба просто не в силах.

Коли наступного разу Ігор звернувся до «Документа» вже в квітні, то місце в черзі виявилось відразу – чекати до травня більше не треба було. Через 8-9 днів, каже він, терміновий біометричний паспорт уже був на руках.

«При цьому у цей же час у тому відділенні «для звичайних людей» ще декілька моїх знайомих звертались – вони всі записувались на липень, серпень», – додав він.

За словами Ігоря, звернувшись до «Документа», він подав на терміновий біометричний паспорт відразу, хоч і коштувало це на 400-500 гривень дорожче, аніж робив би у відділенні Міграційної служби. Загалом, каже він, паспорт нового зразка обійшовся у приблизно 1200 гривень.

У міграційній службі інформують: «регламентний біометричний паспорт», оформлений у їхньому відділенні упродовж 20 днів коштуватиме 561 гривню, а упродовж тижня – 818 гривень.

У «Документі» за аналогічну послугу беруть 911 гривень та 1168 гривень, відповідно.

«Документ» працює на умовах самоокупності – ДМС України

Міграційна служба відповідає: жодних махінацій у цій схемі немає. «Документ» – це державне підприємство, яке не має жодних приватних власників та перебуває у сфері управління Державної міграційної служби. Утім воно не фінансується з держбюджету, а працює на умовах самоокупності – так пояснив вищі ціни на оформлення паспортів Сергій Гунько, керівник прес-служби ДМС України.

Діє «Документ» майже у всіх областях, відкривши власні «паспортні сервіси»: значно більше співробітників задіяні у процесі, а також людям надається якісніший сервіс, додає Гунько. Мова йде про безкоштовний wi-fi, смс-інформування про готовність паспорта, а також чай і кава для клієнтів «Документа».

«Ці центри виконують дві функції: створення значно більш комфортних умов і також ці центри мають значно більшу пропускну спроможність, ніж наші підрозділи. Оскільки штатна чисельність міграційної служби затверджується Кабінетом міністрів, а штатна чисельність державного підприємства «Документ» – необмежена», – пояснив він.

Як наслідок, «Документ» суттєво розвантажує роботу Міграційної служби, обслуговуючи в рази більше замовників.

Українці стали в черги за біометричними паспортами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Біометричний паспорт – це, перш за все, безпека, потім – зручність подорожей

Що змушує українців стояти у довгих чергах та чекати місяцями? Біометрика дає безпрецедентний раніше рівень захисту персональних даних. Наприклад, український зразок закодовує образ обличчя власника, відбитки пальців та підпис.

Документ, який містить біометричні дані значно важче підробити
Сергій Гунько

«Документ, який містить біометричні дані значно важче підробити. Але найголовніше – цим документом не зможе гарантовано скористатись жодна людина, крім власника», – додає представник ДМС України.

Загалом із початку року лише підрозділами Міграційної служби оформлено майже 700 тисяч паспортів для виїзду за кордон. Із них близько 270 тисяч саме біометричних паспортів: найбільший ажіотаж серед українців спостерігався у перші місяці року.

Функціонування біометричних паспортів досі «буксує»

Біометричні документи в Україні впроваджуються на виконання плану лібералізації візового режиму Євросоюзом для України. Це нормальна європейська практика, каже керівник прес-служби Міграційної служби. Утім у світі запровадження біометричних паспортів розпочалось лише з 2004 року, каже Гунько. Саме цим він пояснює те, що вибудувати інфраструктуру використання цих документів – це значно триваліший та дорожчий процес, аніж просто оформити папери. Наприклад, за задумом, для власників біометричних паспортів на кордоні може бути окремий пункт пропуску.

Країни, де видають або збираються видавати біометричні паспорти
Країни, де видають або збираються видавати біометричні паспорти

«Зовсім не всі держави, які запровадили біометричні паспорти, мають навіть автоматичні пропускні ворота на пунктах пропуску», – додає він.

У лютому з’явилась інформація, що візові центри деяких посольств країн шенгенської зони відмовляються приймати від українців біометричні документи для оформлення віз.

Проблема була у тому, що кожне консульство вимагало бланк біометричного паспорта. Утім, розповідали експерти, з МЗС у посольства не передали достатньої кількості паспортів. Як наслідок, там не могли звірити зі зразком та переконатись, що людина має справжній паспорт.

Безвізовий режим із ЄС буди, це питання часу – речник ДМС України

Керівник прес-служби ДМС України вірить: безвізовий режим із Україною запровадять, питання лише у тому – коли. Утім вимога переходити на біометричні паспорті – це питання більше безпеки, аніж подорожей без віз.

Посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв висловив сподівання, що вже восени Євросоюз може скасувати візи для українців. Про це він заявив журналістам в Брюсселі.

«Вже восени цього року буде нова доповідь Єврокомісії, і ми сподіваємося, що там будуть сформульовані рекомендації з боку Європейської комісії щодо введення безвізового режиму», – сказав посол.

Єлісєєв також запевнив, що йому відома орієнтовна дата, коле буде введений безвізовий режим для українців, які мають біометричні паспорти.

Ми вже приблизно знаємо, коли ця дата буде. У ЄС поки не вистачає політичної волі назвати цю дату
Костянтин Єлісєєв

«Ми вже приблизно знаємо, коли ця дата буде. У ЄС поки не вистачає політичної волі назвати цю дату», – додає посол.

Безвізовий режим – це «надто амбітно з точки зору термінів»?

Раніше представники Єврокомісії заявляли, що прагнення України мати безвізовий режим з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Ризі наприкінці травня – це «надто амбітно з точки зору термінів».

Останній проект декларації, підготовлений до саміту «Східного партнерства», який має відбутися наступного місяця у Ризі, дає мало надії на перспективи євроінтеграції для України, Грузії та Молдови. Документ, який має у своєму розпорядженні Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, не передбачає нічого конкретного щодо перспективи інтеграції цих трьох країн до євроспільноти. Цей проект декларації був відправлений країнам-членам «Східного партнерства» для можливої корекції під час саміту у Ризі 21-22 травня.

Програма ЄС «Східне партнерство» має на меті зміцнення відносин зі східними сусідами Євросоюзу. Учасниками програми є Україна, Білорусь, Молдова, Грузія, Вірменія й Азербайджан. Молдова, Грузія і Україна підписали угоди про асоціацію з ЄС у 2014 році попри сильний тиск Москви.

На цю ж тему:

ЄС даремно боїться: потоку мігрантів із України не буде

Хаос із біометричними паспортами в Україні – вигідний?

Черги за біометричними паспортами у Львові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Клімкін: у ЄС є сумніви щодо безвізового режиму з Україною через конфлікт на Донбасі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG