Доступність посилання

ТОП новини

Польські вибори можуть здивувати Москву та Брюссель


Переможець президентських виборів у Польщі Анджей Дуда
Переможець президентських виборів у Польщі Анджей Дуда

Перемога опозиційного кандидата в Польщі надсилає Брюсселю сигнал змін – Анджей Дуда хоче більших безпекових гарантій від Заходу

На президентських виборах у Польщі переміг соціально консервативний націоналіст, який виступав за тісніші оборонні зв’язки з Заходом, але водночас Анджей Дуда є скептичним щодо надання Брюсселю ще більших повноважень, і хоче, аби Польща мала більше суверенітету. 43-річний політик від опозиційної партії «Закон і справедливість» вів кампанію під гаслом потреби постійної дислокації військ США у Польщі і закликав відтермінувати запровадження у Польщі грошової одиниці об’єднаної Європи – євро.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В широкому сенсі, президенство Дуди може означати більші тертя у відносинах Варшави та Москви, якщо ще більше іноземних військ НАТО розмістяться у Польщі у відповідь на активізацію російських авіації, флоту та сухопутних військ в регіоні.

Водночас, якщо політичні союзники Дуди набиратимуть більшої ваги після наступних парламентських виборів у листопаді, тоді Польща може віддалитися від спроб нинішнього уряду збудувати тісніші взаємини з Німеччиною та Францією, зосередившись натомість на розбудові відносин з Україною та Балканами.

Броніслав Коморовський, який програв вибори, здобув, за офіційними даними, приблизно 48,5% голосів, а за Дуду віддали голоси 51,5% поляків, які прийшли на дільниці.

В Польщі урядує прем’єр-міністр, а роль президента більш церемоніальна. Але президент є головнокомандувачем Збройних сил Польщі. Він також має вплив на зовнішню політику країни, право вето на закони, а також контролює центральний банк.

Це дає Анджею Дуді більше впливу на відносини країни з НАТО і як довго Польща буде триматися своєї грошової одиниці – злотого – перед тим, як приєднатися до єврозони.

Під час своєї виборчої кампанії Дуда, стурбований тим, як Росія грає військовими мускулами в сусідній Україні, сказав, що Варшава має посилити зв’язки зі своїми західними союзниками через постійне базування військ НАТО на польській території.

Він заявив: «Найкращим варіантом дій для Польщі була б дислокація військ США на її території. Це єдиний спосіб гарантувати безпеку країни».

Кремль повідомив, що у привітальній телеграмі президент Володимир Путін відгукнувся на перемогу Дуди словами, що «побудова конструктивних відносин між Росією та Польщею, які спиратимуться на принципи справжнього добросусідства та поваги до інтересів одне одного, посилила б безпеку та стабільність».

Польща переймається російською військовою активністю в регіоні і скептично налаштована до намірів Путіна стосовно Балтії та Польщі через довгу історію конфліктів за території в регіоні.

Польща була окупована нацистською Німеччиною та Радянським Союзом під час Другої світової війни і залишалася під радянським домінуванням до 1989 року.

В липні 2014 року через підтримку Росією сепаратистів в Україні Польща скасувала Рік Росії, який мав би бути роком культурних подій. Польща також формально поскаржилась в НАТО щодо активізації російських військових літаків та кораблів в балтійському регіоні.

Євро і злотий

Щодо теми запровадження Польщею євро, то Дуда сказав, що країна має залишатись осторонь єврозони «допоки рівень життя поляків залишається нижчим порівняно з німцями та голландцями».

Польща поки що не запровадила євро, але її угода про приєднання до ЄС передбачає, що рано чи пізно, але країна має перейти на євро.
Дуда не пояснив, як він може вдатися до права вето на запровадження євро.

Але політичні експерти кажуть, що він може це зробити для популяризації більш скептичного підходу до ЄС.

25 травня Дуда заявив, що призупиняє членство в правій партії «Закон і справедливість» через бажання бути президентом «усіх поляків».
Але він не приховує, що його політичні погляди спираються на ідеологічну платформу «Закону і справедливості» та погляди римо-католицької церкви.

Скажімо, він говорив, що політично консервативна, але в соціальному плані центристська партія «Громадянська платформа» є занадто ліберальною в питанні прав сексуальних меншин та прав жінок.
Але як і правляча «Громадянська платформа», «Закон і справедливість» також підтримує членство Польщі в ЄС та НАТО.

Обидві партії виступають за економічні принципи приватизації та вільні ринкові реформи.

Ці партії гостро виступають проти анексії Путіним Криму та підтримки Кремлем проросійських сепаратистів на сході України, а також проти активізації російського війська поблизу кордонів Польщі та балтійських держав.

Дуда та його колишня партія більше налаштовані на розвиток регіональних відносин – зокрема з Україною та Литвою, в той час як «Громадянська платформа» активно розбудовувала відносини з Німеччиною та намагалася посилити вплив Польщі всередині ЄС.

Над матеріалом працювали Ron Synovitz та Ростислав Хотин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG