Доступність посилання

ТОП новини

В імпортозаміщенні Україною російського газу важливіший не видобуток, а економія – експерт


Єдине, що стримує Росію від нормального, конструктивного діалогу в питанні газу – це політична позиція, пов’язана з війною на сході України – Вадим Улида

Київ – За даними «Укртрансгазу», на кінець травня Україна вперше цього року досягла максимального закачування газу до своїх сховищ в обсязі 70 мільйонів кубометрів на добу. Водночас за підсумками минулого місяця вдалося скоротити споживання газу порівняно з квітнем минулого року на 20%, звітує Держстат. Нинішнє скорочення споживання блакитного палива не лише результат завершення опалювального сезону, а й наслідок зменшення промислових енерговитрат через бойові дії на сході. В інтерв’ю Радіо Свобода експерт з енергетичних питань, екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Вадим Улида зазначив, що ключовим фактором забезпечення України газом і скорочення залежності від Росії є енергоощадність на всіх рівнях.

– Пане Вадиме, нинішнє скорочення споживання газу – це економія чи просто дається взнаки економічна криза?

– Минулої зими Україна спожила 27,5 мільярдів кубометрів газу, це на 7 мільярдів менше, ніж минулого опалювального сезону. Які фактори до цього призвели? Цілий комплекс. По-перше, це адміністративні дії уряду, спрямовані на адміністративне обмеження споживання газу. Це підвищення тарифів, яке, на мою думку, є реальним економічним стимулом. Крім того, це також об’єктивні фактори, як-от: зменшення виробництва, пов’язаного з ситуацією на сході країни і тепла зима. Який фактор найбільше вплинув? Гадаю, останній. З теплою зимою пощастило, і дійсно, за півроку літа минулого року нереально було б провести якісь кардинальні заходи, щоб суттєво змінити структуру споживання газу.

Вадим Улида (архівне фото з сайту Міністерства енергетики і вугільної промисловості)
Вадим Улида (архівне фото з сайту Міністерства енергетики і вугільної промисловості)

Зараз, хочу наголосити, приємно спостерігати, що починається державна політика, зокрема Державного агенства з енергоефективності, прийнято низку документів, спрямованих на енергозбереження. Як відомо, з минулого року діє державна програма з відшкодування вартості газових котлів: 20% кожен мешканець зможе отримати, якщо він замінить газовий котел на негазовий. Цього року ця програма розширена і також держава компенсує частку витрат на термомодернізацію, тобто утеплення будівель: для приватних будинків – 30%, а для ОСББ, багатоповерхівок – 40%. І це тільки початок.

З огляду на державну політику енергозбереження, думаю, ми маємо цього літа підготуватися, щоб не проходити зиму завдяки теплій погоді, а вже бути готовими і підвищити ефективність споживання газу, тепла і електроенергії.

– «Нафтогаз України» розраховує до кінця червня провести зустріч у тристоронньому режимі й підписати додаткову угоду з «Газпромом» про постачання палива в Україну аж до кінця наступного опалювального сезону. Якою буде ціна одного кубометра і хто піде на більші поступки під час укладення такої угоди?

Ситуація, що склалась зараз в Росії, свідчить що вони зацікавлені в продажу газу Україні не менше, а, може, навіть і більше, ніж ми

– Цю пісню ми вже співали минулого року. Починаються перемовини і «Газпром», думаю, всіляко намагатиметься робити їх важкими, але ближче до опалювального сезону, до зими, гадаю, все ж таки домовленість буде досягнута. Треба враховувати, що «Газпром» втратив значну частку ринку, Україна замістила російський газ, якщо ми раніше повністю отримували його від «Газпрому», то зараз значна частина йде з Європи. А це ринок, це прибутки і та ситуація, що склалась зараз в Росії, свідчить що вони зацікавлені в продажу газу Україні не менше, а, може, навіть і більше, ніж ми. І єдине, що стримує їх від нормального, конструктивного діалогу – це політична позиція, пов’язана з війною на сході України.

– Якщо говорити про зміщення російського газу, наскільки вагомим є зараз рівень видобутку Україною свого газу?

Потенціал зараз в енергозбереженні. Якщо ми почнемо термомодернізацію будівель, звичайне утеплення, то там колосальна економія

– Я вважаю, що в нас немає проблем з енергоресурсами. Добуваючи 20 мільярдів кубометрів газу, ми забезпечені майже наполовину своїм газом. Якщо брати критерії Євросоюзу, то 30% диверсифікації – це добре, але в нас свого половина. Потенціал зараз в енергозбереженні. Якщо ми почнемо термомодернізацію будівель, звичайне утеплення, то там колосальна економія. Якщо говорити про газ – то це 5-6 мільярдів кубометрів газу ми можемо економити, якщо утеплення будинків буде відповідати європейським нормам. Тут економія за опалювальний період може сягати від 1,5-2 мільярда доларів. І це ті гроші, які залишаться в Україні, а не підуть «Газрому».

– Але ж це колосальні витрати на модернізацію, це потреба в інвестиціях…

– Так, але ми нікуди від цього не дінемося. Тому що навіщо купувати більше газу, коли у нас кватирка відкрита при гарячих батареях, які не регулюються? Це, звісно, не за рік робиться, але, якщо та державна програма, яка стартувала, буде впроваджуватися упродовж найближчих років, ми можемо повністю позбутися енергозалежності, тому що ми будемо більш ефективно споживати енергоресурси – це ключове питання, а не видобуток.

– Так чи інакше – це той шлях, який Україні треба пройти?

– Це той шлях, який пройшли всі країни Європи, який пройшла Польща, Угорщина, Чехія. Навіщо ж платити більше? За енергоємністю ВВП України вищий, ніж у багатьох країнах, у тій же Росії. Є колосальний потенціал, і треба всі зусилля зараз кинути на енергозбереження, передусім це житлово-комунальна сфера, тому ще це найбільш неефективний споживач енергії.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG