Доступність посилання

ТОП новини

Україна тисне на крихкий мир у Придністров’ї


Російські солдати на контрольно-пропускному пункті миротворчих сил. Вадул-луй-Воде, Молдова (архівне фото)
Російські солдати на контрольно-пропускному пункті миротворчих сил. Вадул-луй-Воде, Молдова (архівне фото)

Новий український закон практично відрізав доступ Росії до приблизно 1500 своїх солдатів, які перебувають у Придністров’ї

Рішення Верховної Ради України про денонсацію п’яти угод про військову та розвідувальну співпрацю з Росією, загрожує порушити крихкий мир у невизнаному Придністров’ї, регіоні Молдови. Чи варто очікувати початку бойових дій і як це вплине на економіку регіону?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Однією з жертв українського рішення денонсувати п’ять угод із Росією, скоріш за все, буде економіка Придністров’я – законна торгівля сталлю, промисловими товарами та текстилем, а також поширена незаконна торгівля контрабандними сигаретами, алкоголем і віднедавна – замороженою курятиною.

Але вплив на «чорний ринок» залежатиме від бажання українських, молдовських і румунських чиновників поважати власні митні закони, розповів Радіо Свобода посол Уільям Гілл, колишній голова місії ОБСЄ у Молдові.

«Суть, коротка відповідь, полягає у тому, що це не є добрим для економіки Придністров’я. Регіон, який і так має великі економічні неприємності може очікувати лише складніші часи», – сказав він.

Відновлення бойових дій не буде – Гілл

Іон Леагу – колишній член Об’єднаної контрольної комісії Росії, Молдови та Придністров’я, яка домовлялась про припинення вогню чверть століття тому. На його думку, Росія має два варіанти – відвести війська з Придністров’я з відповідною зміною у складі міжнародних миротворчих сил, або розпочати перемовини щодо окремого повітряного коридору з Кишиневом, що може бути складним.

«Офіційний аеропорт Кишиніва напевно погодиться лише на перевезення працівників, офіцерів і солдатів миротворчих сил. Для нас (перевезення солдатів – ред.) 14-ї гвардійської армії було б абсолютно незаконним. Так само використання аеропорту Тирасполя буде незаконним, згідно з міжнародними нормами», – сказав він.

Гілл очікує, що сторони зроблять все можливе, щоб уникнути відновлення бойових дій.

«За моїми спостереженнями, ніхто там, ні з боку Молдови, ні з боку Придністров’я, не хоче знову розпочинати бойові дії. Обидві сторони бояться провокацій – інцидентів, які можуть тиснути на іншу сторону», – сказав він.

Доля миротворців

Український закон, ухвалений Верховною Радою 21 травня, практично відрізав доступ Росії до приблизно 1500 її солдатів, які перебувають у Придністров’ї, що межує з Україною та Молдовою. Російське військо складається з миротворчих сил із міжнародним мандатом і регулярної армії.

Тепер російські солдати, що подорожують до Придністров’я, мають потрапляти туди через міжнародний аеропорт у Кишиневі. Роками Молдова дозволяла російським офіцерам і солдатам користуватися аеропортом на шляху до Придністров’я, однак за останні кілька місяців Кишинів депортував близько сотні солдатів, які не мали знаків міжнародних миротворців, або не повідомили про свою подорож заздалегідь.

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що «переймається» через «російських миротворців», яким заборонили в’їзд до Молдови. У заяві йдеться, що дії Молдови «серйозно ускладнюють» місію підтримання миру у Придністров’ї.

Однак, як Радіо Свобода пояснив посол Гілл, технічно Молдова не зобов’язана дозволяти російським солдатам, навіть миротворцям, проїжджати територією Молдови, щоб потрапити до Придністров’я. Хоча країна має поважати угоду про припинення вогню від 1992 року, Молдова, в принципі, має право зупиняти кого забажає.

«Молдова обмежує або дуже обережно ставиться до транзиту через її аеропорт після проведення демонстрацій в Одесі минулого року, коли поширювалася інформація про те, що росіяни та повстанці зі Східної України намагалися відправити спецназчерез Придністров’я в Одесу, щоб підтримати тамтешні протести», – сказав Гілл.

З іншого боку, Тирасполь, так звана столиця Придністров’я, має доволі великий аеропорт, який зміг би приймати російських солдатів. Однак, у нинішніх умовах Україна навряд чи дозволить Росії пролітати над своєю територією.

Матеріал підготували Марк Бейкер та Анна Шаманська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG