Доступність посилання

ТОП новини

Грузія реагує на Саакашвілі, але Україну підтримує


Президент України Петро Порошенко і голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі
Президент України Петро Порошенко і голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі

«Україна потребує розвитку, потребує підтримки, і Грузія, грузинське керівництво, кожна гілка влади завжди готові стати на її бік» – МЗС Грузії

Реакції з Грузії на призначення Міхеїла Саакашвілі головою Одеської ОДА й особливо – на отримання ним українського громадянства відрізняються від тих, які лунають в Україні. Адже у Тбілісі проти Саакашвілі порушена низка кримінальних справ.

Грузія реагує на Саакашвілі, але Україну підтримує
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Його звинувачують в організації побиття депутата і бізнесмена Валерія Гелашвілі, а також у розтраті бюджетних коштів і у створенні привілейованих умов для перебування у в’язниці фігурантів гучної кримінальної справи про викрадення і вбивство тбіліського банкіра Сандро Гиргвліані.

На запит Тбілісі (у лютому 2015 року) про видачу Саакашвілі Київ невдовзі відповів відмовою.

31 травня міністр юстиції Грузії Тея Цулукіані повідомила журналістам у Тбілісі, що «наданням Міхеїлу Саакашвілі українського громадянства правовий шанс екстрадувати його з України до Грузії вичерпано».

«Формально сьогодні Саакашвілі все ще грузинський громадянин, проте фактично громадянство Грузії йому вже більше не належить, оскільки він отримав громадянство іншої країни», – повідомила Цулукіані.

Президент Грузії називає поведінку Саакашвілі «негідною»

Президент Грузії Георгій Марґвелашвілі заявив напередодні у Кутаїсі, що вважає негідною поведінку свого попередника Міхеїла Саакашвілі, який отримав громадянство України і, таким чином, відмовився від грузинського паспорта.

Колишній президент не мав залишити громадянство Грузії. Цим він образив країну й інститут президентства
Георгій Марґвелашвілі

«Хочу висловити моє негативне ставлення. Колишній президент не мав залишити громадянство Грузії. Цим він образив країну й інститут президентства. Я думаю, що цінності є важливішими, ніж кар’єра», – заявив чинний президент.

Сам новопризначений голова Одеської облдержадміністрації, екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі пояснив відмову від грузинського громадянства бажанням не потрапити до в’язниці.

«Громадянство Грузії для мене зараз означає шість квадратних метрів тюремної камери», – заявив екс-президент Грузії в інтерв’ю журналістам телекомпаній «Руставі -2» і «Імеді», маючи на увазі тбіліську в’язницю для колишніх високопосадовців, де наразі відбувають термін чи чекають вироку багато хто з його соратників. Серед них – екс-міністр оборони Бачана Ахалая, колишній міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі й екс-мер Тбілісі Гігі Угулава.

Саакашвілі не хоче проміняти користь на 6 квадратних метрів камери

«Невже хтось думає, що я поміняю на ці шість квадратних метрів можливість принести користь Україні, Грузії, а отже, і Європі?!», – зазначив Саакашвілі.

Однак події довкола Міхеїла Саакашвілі не вплинуть на грузинсько-українські відносини, повідомив у понеділок у Тбілісіпрес-секретар Міністерства закордонних справ Грузії Девід Кереселідзе:

Між нами не буде ніякого напруження або погіршення двосторонніх відносин – це не повинно бути на порядку денному
Девід Кереселідзе

«Це суверенне рішення [України]. Чи нам, грузинам, це подобається чи ні, між нами (та Україною) не буде ніякого напруження або погіршення двосторонніх відносин – це немислимо, і це не повинно бути на порядку денному. Ми керуємося інтересами держави, нашими дружніми і партнерськими відносинами, які ми завжди мали історично і традиційно».

За словами Кереселідзе, «ці відносини будуть продовжуватися. Україна переживає важкі часи саме зараз, Україна перебуває у стані війни. Україна потребує розвитку, потребує підтримки, і Грузія, грузинське керівництво, кожна гілка влади завжди готові стати на їхній бік».

На цю ж тему:

01.06.2015
Які карти Порошенко дав Саакашвілі?

«Це людина, яка в змозі переконувати Київ, а цього до нього ніхто навіть не намагався робити» – Шмушкович далі

01.06.2015
Одещина може стати новим реформаторським проектом Саакашвілі

На колишнього грузинського президента покладають великі сподівання далі

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG