Доступність посилання

ТОП новини

Фейк: «Кібер-Беркут» розкрив інструкції США для України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Та продемонстрував «зомбо-методичку», яку буцімто розробили в США

У четвер російські ЗМІ, посилаючись на «Кібер-Беркут», розповіли, що у США розробили «методичку із зомбування» на замовлення «київської влади». Однак цей pdf-файл був доступний в інтернеті ще з 1 квітня, і про зомбування там не йдеться.

У четвер російські ЗМІ повідомили, буцімто у Сполучених Штатах розробили «підручник зомбування» на замовлення «київської влади». Зокрема, про це повідомили на сайті російського каналу Lifenews та на каналі «Россия-24». Посилаються російські журналісти на сайт «Кібер-Беркут», на якому раніше неодноразово поширювали дезінформацію.

«У розпорядженні хакерів «Кібер-Беркуту» з’явився алгоритм для ведення інформаційної війни, який був розроблений у США, а тепер взятий на озброєння офіційним Києвом. Проект здійснення інформаційно-психологічної операції американські розробники назвали «Вільний Донбас». За задумом авторів «підручника зомбування» населення південно-східних областей України, люди самі повинні поступово прийти до думки, що політика на зближення з Росією не є ефективною», розповіли в російських медіа.

Також там повідомили, що «головним інструментом для ведення агресивної пропаганди» буцімто стане радіостанція, яка буде доносити лише «правильну» та «вигідну» українській владі інформацію, і що мешканцям Донбасу будуть видавати спеціальні радіоприймачі.

На сайті «Кібер-Беркуту» сьогодні дійсно розмістили pdf-документ українською із назвою «Вільний Донбас». Про «інструкції від США» там нічого не зазначено. Окрім того, там не йдеться про поширення «вигідної» київській владі інформації. Натомість там написано про створення спеціального радіоканалу в середньохвильовому діапазоні (СХ) для здійснення мовлення у звільнених та окупованих зонах Донецької та Луганської області в рамках інформаційно-психологічної операції МО України. Ос

що зазначають у меті цього «документу»: «Створення системи інформаційного впливу для звільнених та окупованих зон як плацдарм для проведення інформаційно-психологічних операцій (ІПсО); Донесення об’єктивної інформації до мешканців звільнених та окупованих зон Донецької та Луганської області; Налагодження системи сповіщення з метою попередження надзвичайних ситуацій».

Також зазначено, що змістовне навантаження повинно відповідати принципам так званої «сірої» ІПсО»: об’єктивна інформація, позбавлена політичних оцінок, суджень та ідеології.

Окрім того, цей pdf був доступний у мережі ще з початку квітня. Зокрема, 10 квітня 2015 року він з’явився на порталі leurenmoret.info.

А посилається цей сайт на інший портал - drakulablog, що в перекладі означає «блог Дракули». Цей матеріал там опублікували… 1 квітня.

Жодних доказів на підтвердження того, що цей «проект» розробили в США і будуть втілювати в Україні, як і того, що він взагалі існує, «Кібер-Беркут» не наводить.


На тему дезінформації:

02.06.2015
Звіт про «Боїнг», опублікований в «Новой газете», міг зробити концерн «Алмаз-Антей» – засновник Bellingcat

Адже зображення вказують на одну і ту саму місцевість далі
01.06.2015
Деза дня: Військова операція США проти ФІФА та фейкова сторінка Саакашвілі

«Що було особливо дивно, твіти почали підхоплювати інформаційні агентства» – автор фейкової сторінки Саакашвілі далі
29.05.2015
Брехня ЗМІ Росії: Польща не хотіла бачити Порошенка через закон про УПА

Насправді – причина перенесення зустрічі Петра Порошенка і Анджея Дуди була іншою далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG