Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії не змінив думки про російську політику


Президент Росії Володимир Путін та президент Чехії Мілош Земан
Президент Росії Володимир Путін та президент Чехії Мілош Земан

Історію з російським фільмом, що виправдовувала окупацію Чехословаччини, Мілош Земан використав для звинувачення журналістів

Фільм, що виправдовував окупацію Чехословаччини в 1968 році, показаний по російському телебаченню, настільки обурив чеську громадськість, що президент Чехії Мілош Земан, який досі поводився, як відкрито проросійський політик, змушений був висловитися. Щоправда, в притаманній йому манері –​ президент Земан заявив, що в усьому винні російські журналісти, а не російська політика.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У фільмі «Варшавський договір. Розсекречені сторінки», який показали в Росії 23 травня, йшлося про те, що «метою введення військ до Чехословаччини було запобігання військовому перевороту, який підтримувався Заходом». Військова інтервенція країн Варшавського пакту до Чехословаччини, на думку президента Чехії Мілоша Земана, була злочином, а не помилкою, як сказав йому один з російських ветеранів під час його недавньої поїздки до Москви.

«То не була помилка, то був злочин. Я наполягаю на такій позиції. Журналістська інформованість, у даному випадку інформованість російського телебачення, «зійшла на пси». Зрозуміло, що не було ніякої спроби збройного перевороту. Російське телебачення бреше. І більше нічого додати не можу», – сказав Земан у середу, 3 червня, під час прес-конференції у чеському місті Таборі.

Обмовити журналістів і догодити Кремлю

Попри різкість цієї заяви, чеські коментатори вважають, що про жодну зміну в проросійській позиції Земана не йдеться. Просто, на думку чеської публіцистки і колишньої дисидентки Петри Шустрової, в цьому випадку президент Чехії не міг сказати інакше, надто велику травму залишила по собі радянська окупація.

«Пан президент, як і інші люди його покоління, включно зі мною, які бачили ці російські танки на наших вулицях у 1968 році, звичайно, жодним чином не можуть прийняти, що це була «братня допомога». Але що тут важливо, так це те, що він говорить, що в усьому винні журналісти, а не російська влада, ніби в Росії існують незалежні засоби масової інформації, які б цілком вільно робили документальний фільм з думками істориків та людей, які це справді пережили», – пояснює колишня чеська дисидентка.

Чехи оточені радянськими танками, Прага, 25 серпня 1968 року
Чехи оточені радянськими танками, Прага, 25 серпня 1968 року

Її молодша колега, чеська журналістка, публіцистка та редакторка «Українського журналу» Ленка Віхова говорить, що президент Земан зумів представити справу так, щоб осідлати улюбленого коника – вкотре облити брудом журналістів та ще і так, щоб надати послугу Кремлю.

«Він до журналістів ставиться дуже негативно, він їх обзиває, називає всякими негарними іменами, а тут виглядає, ніби підтверджується, що він правий, що, мовляв, російські журналісти можуть так само брехати, як і наші. Він, властиво, робить послугу Кремлю, тому що робить те саме, що і Кремль, говорить, що нема правди і неправди, що є просто погляди, і що, звичайно, журналісти брешуть», – пояснює політичний контекст заяви чеського президента публіцистка Ленка Віхова.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG