Доступність посилання

ТОП новини

Мельничук не отримав підозри й підтвердження того, що він уже не недоторканний – адвокат


Депутат Сергій Мельничук під час виступу у парламенті, 3 червня 2015 року
Депутат Сергій Мельничук під час виступу у парламенті, 3 червня 2015 року

Захист народного депутата каже, що той не планує ухилятися від слідства

Народний депутат Сергій Мельничук не планує ухилятися від слідства і готовий зʼявитися і на допит, і на засідання суду, якщо отримає відповідну повістку. Про це Радіо Свобода сказав Ігор Мельник, адвокат парламентаря, з якого тиждень тому зняли депутатську недоторканність. Генеральна прокуратура інкримінує колишньому командиру батальйону «Айдар» створення банди, той усі звинувачення відкидає. Напередодні генеральний прокурор Віктор Шокін заявив, що слідчі його відомства, ймовірно, проситимуть суд посадити Мельничука під домашній арешт.

Обрати запобіжний захід народному депутату Сергію Мельничуку (група «Воля народу») має у середу Печерський райсуд Києва. Засідання з цього приводу анонсував напередодні генпрокурор Віктор Шокін. Він, однак, наголосив, що не знає напевне, про який обмежувальний захід клопотатиме слідчий.

«Ми висунемо свої вимоги. Я вам скажу, що, мабуть, це буде обмеження виїзду за межі Києва і домашній арешт, можливо. Але це обирає слідчий, а не генеральний прокурор», – пояснив генпрокурор.

Ухилятися від слідства не планує – адвокат Мельничука

Ключова стаття, яку інкримінують колишньому комбату «Айдару», – бандитизм. Адвокат народного депутата Ігор Мельник сказав Радіо Свобода, що його підзахисний раніше цього тижня відмовився прийняти ту підозру, яку йому намагався вручити представник прокуратури, бо процедура не відповідала законодавчим вимогам.

Сергій Мельничук
Сергій Мельничук

Ігор Мельник наголосив, що, згідно з Кримінальним процесуальним кодексом, повідомити про підозру народному депутату України має сам генпрокурор. Крім того, розповів адвокат, Сергій Мельничук не отримав і офіційного підтвердження того, що Верховна Рада таки скасувала його недоторканність.

«Пан Мельничук особисто у протоколі відмовився брати цей документ, відмовився підписувати цей документ у звʼязку з тим, що йому не предʼявили постанову Верховної Ради України, оформлену належним чином, про те, що з нього знята депутатська недоторканність», – повідомив Ігор Мельник.

Захисник колишнього комбата висловив здивування з приводу повідомлення про нібито неявку Сергія Мельничука на допит у вівторок. За словами Мельника, зі слідством попередньо домовилися, що допит буде у середу, бо напередодні він як адвокат був зайнятий в іншому процесі. Сергій Мельничук ухилятися від слідства не планує, наголосив його захисник.

Перевірка влади на ефективність

Політолог Олексій Голобуцький каже, що і справу Мельничука, і справу іншого народного депутата Сергія Клюєва Генпрокуратура має довести до суду. Саме це відомство заявило про їхню ймовірну причетність до скоєння злочинів і має забезпечити прозорий досудовий процес згідно з усіма вимогами процесуального законодавства, наголошує експерт.

Якість перебігу цих справ стосується також репутації керівництва країни, додає політолог. «Це перевірка влади на ефективність. На жаль чи на щастя, це – найпростіший і найшвидший спосіб показати, наскільки влада готова боротися зі зловживаннями представників влади – як колишніх, так і нинішніх», – каже Олексій Голобуцький.

Раніше цього тижня керівник Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль заявив про передачу у Генпрокуратуру й МВС переліку злочинів, до яких нібито причетні самозвані «бійці «Айдару» під керівництвом Сергія Мельничука. Сам народний депутат усі звинувачення на свою адресу відкидає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG