Доступність посилання

ТОП новини

Суддя залишила за ґратами людей, чию провину вже 5 років не можуть довести


Віктор Тимошенко, Олександр Шерстньов, Віктор Шеремет та Олександр Талалаєв 5 років без вироку перебувають в ізоляторі
Віктор Тимошенко, Олександр Шерстньов, Віктор Шеремет та Олександр Талалаєв 5 років без вироку перебувають в ізоляторі

«За п’ять років судів наша провина не була доведена. Чи нас можна просто так тримати 5 років у в’язниці? Це, ви вважаєте, нормально?» – Талалаєв

Суд залишив у слідчому ізоляторі п’ятьох українських громадян, які вже п’ять років чекають на вирок за ґратами. Прокуратура не дає відправити справу на дорозслідування – там вважають, що доказів достатньо для обвинувального вироку, але судді вже двічі із цим не погоджувались. Радіо Свобода чекає відповіді від Генпрокуратури.

Суддя залишив під вартою підсудних, які вже п’ять років чекають, щоб прокуратура або довела їхню справу до суду, або відмовилася від звинувачень. Справа розглядається у Березанському міському суді Київської області. 10 червня суддя Ірина Капшученко ухвалила відповідне рішення, розглянувши клопотання адвокатів та одного з підсудних – ті просили звільнити їх з СІЗО на підписку про невиїзд.

Суддя Ірина Капшученко
Суддя Ірина Капшученко

Про рішення судді Радіо Свобода повідомив адвокат Олег Левадний, який представляє інтереси двох з шести підсудних – Олександра Талалаєва та Віктора Шеремета.

«Без присутності підсудних суд ухвалив рішення відхилити усі клопотання про зміну запобіжного заходу, а фактично – просто продублював постанову суду, яка виносилася раніше. Як адвокат, я вважаю таке рішення незаконним», – наголосив Левадний.

Всього було подано три клопотання стосовно чотирьох підсудних, у тому числі, Талалаєва. До початку п’ятирічного ув’язнення той відсидів близько п’яти років за пограбування. Талалаєв визнає свою провину за першою справою, але не розуміє, як можна утримувати його за ґратами ще стільки ж без найменших, як він вважає, доказів.

За п’ять років судів наша провина не була доведена. Чи нас можна просто так тримати 5 років у в’язниці? Це, ви вважаєте, нормально?
Олександр Талалаєв
Олександр Талалаєв
Олександр Талалаєв

«За п’ять років судів наша провина не була доведена. Як воно розпочалося чотири роки тому, те ж саме зараз, стан справ нічим не відрізняється. Чи нас можна просто так тримати 5 років у в’язниці? Це, ви вважаєте, нормально?» – звернувся до судді підсудний Олександр Талалаєв.

Деякі з підсудних сидять вже близько 10 років

Раніше і Олександр Талалаєв, і Віктор Шеремет відбували ув’язнення у Березанській виправній колонії №95, а з 2010 року перебувають у Київському слідчому ізоляторі. На початку травня вони оголосили та десять днів тримали сухе голодування – намагалися привернути увагу до того, що вже п’ять років сидять за ґратами без вироку.

Самостійно своє клопотання про зміну запобіжного заходу зачитав підсудний Олександр Шерстньов.

Олександр Шерстньов
Олександр Шерстньов

«Прошу суд врахувати те, що майже п’ять років сторона обвинувачення не може довести мою провину та довести цю справу до обвинувального вироку. Хоча при винесенні вироку до мене повинен бути застосований закон про амністію 2014 року. Мені потрібно дочекатися вироку, щоб мене звільнили, я не можу зрозуміти?» – запитав підсудний.

Ще один підсудний, Андрій Гордієнко, помер просто у СІЗО – адвокати говорять, що від серцевого нападу.

Прокуратура наполягає на тяжкості злочинів та вимагає утримання під вартою

Проти зміни запобіжного заходу для підсудних виступила старший прокурор Баришевської міжрайонної прокуратури Ірина Перетятько. За її словами, це дасть підсудним змогу тиснути на свідків.

Прокурор Ірина Перетятько
Прокурор Ірина Перетятько

«Враховуючи тяжкість інкримінованого злочину, враховуючи те, що обвинувачені можуть вчиняти інші злочини – вони неодноразово судимі та перебували у місцях позбавлення волі», – заявила працівник прокуратури.

Перетятько також зазначила, що один з підсудних, Віктор Тимошенко, скоїв злочин під час випробувального терміну та навіть залучив до злочину неповнолітніх. Мова йде про підсудного Владислава Яроша – на момент відкриття кримінального провадження тому було близько 16 років.

Старший прокурор займається цією справою лише кілька днів – Перетятько включили до складу групи лише 5 червня. Раніше обвинувачення на суді представляли працівники Київської обласної прокуратури.

Понятим під час обшуку був працівник колонії, який пізніше очолив заклад

Дружина одного з підсудних, Алла Тимошенко, стверджує, що один з понятих, який був присутній під час обшуку у їхній квартирі, Ігор Коротицький, пізніше очолив Березанську виправну колонію. Ту саму, де у той же час відбували покарання деякі підсудні у цій справі.

Інформацію про призначення Коротицького Радіо Свобода підтвердила Гаяне Оганесян, начальник сектору зв’язків зі ЗМІ та громадськістю управління Державної пенітенціарної служби у Києві та Київській області. За її словами, Ігор Коротицький перебував на посаді начальника колонії лише два місяці – з липня 2011 року до кінця вересня, після чого пішов за власним бажанням. Раніше він також працював у колонії на різних посадах, а взагалі має 19 років вислуги.

За новим кримінально-процесуальним кодексом підсудні мали б бути на волі – адвокат

Судді вже двічі відправляли справу на дорозслідування, в 2012 та 2015 роках. У цьому випадку справу б розглядали за Кримінально-процесуальним кодексом зразка 2012 року, а не 1960-го, як зараз. Для підсудних це, перш за все, означає, що їх відпустять – так довго тримати людей за ґратами без вироку вже не можна. Саме тому, кажуть адвокати, вони знову планують домагатися повернення справи на дорозслідування.

І вже двічі прокуратура не давала це зробити – опротестовувала постанови суду першої інстанції в апеляції та повертала справу на розгляд в Березань. У відповіді на інформаційний запит представники Київської обласної прокуратури наголосили, що суд має використати свідчення, які були отримані під час досудового слідства, а не вимагати допитати свідків у залі суду. Саме це стало причиною того, що суд повернув справу на дорозслідування вдруге, після півтора року розгляду по суті.

Радіо Свобода надіслало відповідний запит до Генеральної прокуратури – ми чекаємо коментарів щодо можливості утримання підсудних під вартою без вироку впродовж п’яти років та думки наглядового відомства щодо можливості повернути справу на дорозслідування.

Судові дебати продовжаться за два тижні – засідання призначене на 22 червня.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG