Доступність посилання

ТОП новини

Новий очільник СБУ: лояльність чи професіоналізм?


На відміну від Наливайченка, Грицака вважають розвідником, а не політиком

Київ – 2 липня Верховна Рада України може розглянути подання президента Порошенка про призначення голови СБУ. Напередодні відбулися зустрічі запропонованого главою держави претендента на посаду генерала Василя Грицака із парламентськими фракціями. За словами депутатів, необхідна кількість голосів для затвердження нового голови СБУ в парламенті є. Між тим, політики та експерти розцінюють цю кандидатуру неоднозначно.

Новий очільник СБУ: лояльність чи професіоналізм?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Напередодні парламентський комітет з питань національної безпеки та оборони більшістю голосів рекомендував депутатам підтримати запропоновану президентом кандидатуру генерала Василя Грицака. Після відставки Валентина Наливайченка він виконує обов’язки голови СБУ. Депутати з фракцій більшості та позафракційні кажуть, що голосів для затвердження на посаді нового голови СБУ має вистачити.

Олександр Скіпальський
Олександр Скіпальський

Головною відмінністю Василя Грицака від попередника Валентина Наливайченка колишні працівники спецслужби називають те, що він не політик, а кадровий працівник СБУ, який зробив професійну кар’єру.

Наливайченко був більше схильний до дипломатії. Він ніколи не проходив початкових фундаментальних посад. І, не пройшовши усі ці етапи, він ніколи не розумів деталей цієї роботи
Олександр Скіпальський

«Наливайченко був більше схильний до дипломатії: це риторика, піар і так далі. Він ніколи не проходив початкових фундаментальних посад. І, не пройшовши усі ці етапи, він ніколи не розумів деталей цієї роботи», – наголошує колишній заступник голови СБУ Олександр Скіпальський.

На відміну від свого попередника, Василь Грицак пройшов усіма кар’єрними сходами спецслужби, працюючи на різних посадах. За словами генерала Скіпальського, «він краще розуміє і психологію працівника, і роботу оперативну». Крім того, упродовж останнього року значну частину часу Василь Грицак провів у зоні АТО, позитивно зарекомендувавши себе як перед державним керівництвом, так і в очах колег. Утім, політики зазначають, що, будучи людиною системи, новий очільник СБУ навряд чи зможе реформувати спецслужбу, але напевно зможе зробити її ефективнішою.

Особливості кар’єрного злету

Станіслав Речинський
Станіслав Речинський

Недоліком нового кандидата називають його надмірну лояльність до чинного глави держави. На думку експертів, саме лояльність та довіра з боку президента, а не професіоналізм стали головним критерієм, яким зумовлене це призначення.

Ми пагубність цього принципу спостерігали на інших кадрових призначеннях Порошенка в силовому блоці. Це, наприклад, Гелетей у якості міністра оборони, а також Ярема в якості генпрокурора
Станіслав Речинський

«Ми пагубність цього принципу спостерігали на інших кадрових призначеннях Порошенка в силовому блоці. Це, наприклад, Гелетей у якості міністра оборони, а також Ярема в якості генпрокурора», – вважає колишній речник голови СБУ, а нині редактор інтернет-видання «ОРД», що спеціалізується на питаннях безпеки, Станіслав Речинський.

Також недоліком Василя Грицака називають те, що його кар’єрний злет пов'язаний із Вірою Ульянченко, яка свого часу була наближена до президента Віктора Ющенка, зокрема – із періодом, коли вона очолювала Київську обласну державну адміністрацію, а Василь Грицак – УСБУ у Київській області.

У Службі часто прізвиська придумують, і в нього прізвисько – «Водій для Вєри»
Станіслав Речинський

«У Службі часто прізвиська придумують, і в нього прізвисько – «Водій для Вєри». І тут є проблема, бо зараз проти Віри Ульянченко порушено кримінальну справу і вона перебуває в розшуку», – зазначає Станіслав Речинський.

За словами Олександра Скипальського, новому керівникові СБУ важливо не повторювати помилки своїх попередників і не намагатися виконувати примхи керманичів, а натомість керуватися державними інтересами.

На цю ж тему:

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG