Доступність посилання

ТОП новини

Чи вистачить Саакашвілі часу і кадрів? (Огляд преси)


Старт в українській політиці Саакашвілі розпочав на швидкості, гідній ямайського спринтера

Верховна Рада цього тижня не працювала. І, як стверджує газета «Сегодня», правильно зробила, бо в Україні останніми днями працювали греки, американці і один грузин. Однак, на думку газетярів, найприємніша новина тижня надійшла не з Афін, а з Одеси. Освоївся на головному українському курорті Міхеїл Саакашвілі і вирішив перетворити його в другу Грузію: тепер ніби всі співробітники Одеської обладміністрації будуть отримувати зарплату з посольства США. У шкурних інтересах американців тут не звинуватиш – дуже сумнівно, що у Держдепартаменту є особливі геополітичні плани на Одеську область. Швидше у них є політичні плани на Саакашвілі, якому вирішили надати допомогу в боротьбі з корупцією, щоб висунути його в ранг політиків загальноукраїнського рівня. Утім, як зауважує газета, в Одесі, мабуть, злякалися сміливих заяв керівника області і поспішили запевнити, що США доплачувати чиновникам не буде, бо це суперечить законам України.

Чи вистачить Саакашвілі часу і кадрів? (Огляд преси)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ейфорія, пов’язана з призначенням на крісло голови ОДА екс-президента Грузії, потроху стихла, констатує газета «Україна молода». Хоча за кількістю інформаційних приводів він став культовою особою для Одеси. За перші два тижні своєї роботи місцеві сайти видали про нього вдвічі більше новин, ніж про усіх його найближчих попередників разом узятих. Така відкритість і показовість, із якою Саакашвілі увірвався в тихе болото одеської місцевої влади, одразу дали привід для прихильників захоплюватися європейськістю нового шефа. А вміння вирішувати справи, увінчали його ореолом всесильності. Видання зауважує, що зараз кредит довіри до Саакашвілі підгодовується вірою в обіцяні ним майбутні зміни. Питання лише – чи вистачить на все це часу і кадрів? А загалом, старт в українській політиці колишній президент Грузії розпочав на швидкості, гідній ямайського спринтера. Нині йому вже пророкують крісло прем’єр-міністра. Головне ж завдання, яке поки залишається перед Саакашвілі, – невпинно втілювати реформи і, зрештою, у цьому бою з вітряками постаратися повернутися у велику політику зі щитом, а не на щиті.

Первинне зло нині в Україні – політична корупція, стверджує тижневик «Країна». Дуже часто особа приходить до влади, щоб відстоювати свої чи чиїсь інтереси. Впливає на ухвалення законів, які легітимізують схеми розкрадання державного майна на сотні мільйонів або й мільярди гривень. Скажімо, свого часу Андрій Клюєв придумав схему, що одним махом грабувала державу 10 разів. Усе показували, як красивий інвестиційний міжнародний проект із розбудови сонячної електроенергетики в Україні. А по суті приватизували за копійки державний завод. Потім його розбудовують за кредит від державного банку. Повертають же його за рахунок допомоги з бюджету. Завод починає виробляти сонячні батареї й отримується інший кредит – на пов’язані компанії. Вони за державні гроші будують електростанції. Фактично немає жодного інвестора. Усі гроші – державні. Також лобіюються кілька законів. У результаті – не треба платити податки або платити на 50 відсотків менше. Розповівши про інші вигадані Клюєвим махінації з державними коштами, експерт видання стверджує, що подібні схеми залишилися і працюють зараз. Хоча вони не настільки відверті й централізовані. Іноді схеми створені так, що функціонують без волі якогось там міністра. Під них роками вибудовувалися нормативно- правові акти. Мудрі корупціонери намагалися красти сотнями мільйонів і перестрахуватися – мовляв, усе законно. Докладніше йдеться в статті «Як Клюєви обкрадали Україну».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG