Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці вимагають скасування електронної системи адміністрування податків


©Shutterstock
©Shutterstock

Ми думаємо, що це велика корупційна схема влади – Дроговоз

Електронна система адміністрування податків працює неадекватно і загрожує закриттям багатьох підприємств. Про це заявляють деякі бізнесмени і зауважують: через збої в системі на підприємства-платники ПДВ накладають штрафи. Підприємці попереджають – наслідком роботи цієї системи буде перехід більшості із них у тінь.

ЗАВАНТАЖИТИ

На жаль, у держави поки не виходить все перевести в електронну форму, констатує голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь. Поки що можна подати звіт лише в Державну фіскальну службу, але ця програма не до кінця справляється зі своїми обов’язками, ічасто підприємці змушені платити штрафи, хоч і подали звіти вчасно, наголошує Соболь.

«Було таке, що звіти надсилались і програма фіксувала, що звіт надіслано, але фіскальна служба не бачила цей звіт у себе на сервері. За це передбачені штрафні санкції і дуже часто фіскальна служба може використовувати цей інструмент штрафів для підприємців, якщо звіти подають невчасно. А штрафи сягають до 500 тисяч гривень», – зауважує Соболь.

Водночас голова Державної фіскальної служби Роман Насіров розповідає: для забезпечення роботи електронної системи адміністрування ПДВ Державною фіскальною службою забезпечено прийняття всіх необхідних нормативно-правових актів та проведення роз’яснювальної роботи як з платниками податків, так і з підпорядкованими управляннями ДФС.

Він запевняє, що програмне забезпечення після роботи системи у тестовому режимі удосконалили.

«Під час роботи системи у тестовому режимі забезпечено удосконалення програмного забезпечення з метою безперебійного його експлуатування після 1 липня. З 1 липня система працює у звичайному режимі. Хочу наголосити, що запровадження системи у звичайному режимі не передбачає відволікання обігових коштів, як про це часто говорили», – наголошує Насіров.

Це велика корупційна схема влади – Дроговоз

Проблемою є і те, що всі бізнесмени мають робити авансові платежі, говорить віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз. За її словами, підприємці повинні спрогнозувати, який матимуть дохід через півроку й внести суму податків через цю систему. В сучасних економічних умовах це неприпустимо, наголошує Дроговоз.

«Проблема полягає в тому, що, по-перше, сама ця система налаштована на те, щоб вимивати обігові засоби підприємств. І вимиваються значні кошти. А, по-друге, вона абсолютно некоректно працює і у зв’язку з цим виходить додаткове фінансове навантаження на підприємство, бо за ці помилки мають сплачувати живими грошима. Ми думаємо, що це велика корупційна схема влади», – говорить Дроговоз.

Підприємці почали протест

Введення ПДВ-рахунків викликало протести багатьох підприємців і з 13 липня деякі з них вийшли на акцію протесту під Верховну Раду з вимогою відмінити систему електронного адміністрування податків. Протест триватиме доти, доки вимоги протестувальників не задовольнять, говорить Юлія Дроговоз.

Наразі на розгляд виносять проект №2178а, розповідає народний депутат від фракції «Батьківщина» Олександра Кужель. Цей проект передбачає виправлення деяких помилок, але поглиблює впровадження ПДВ-адміністрування, для того ж, аби в подальшому ліквідувати цю систему нардеп пропонує ухвалити проект №2960.

«Це ганебна ситуація – півроку впровадження цього ПДВ несуть тяжкі наслідки зниження промисловості. Мабуть, підприємства будуть просто звільняти людей, бо у них немає коштів сплачувати наперед ПДВ. Проект №2960 треба приймати, тільки для того, щоб залишити це адміністрування в тестовому режимі, а потім ліквідувати цю систему в корінь», – вважає Кужель.

Електронне адміністрування ПДВ ввели в Україні наприкінці грудня 2014 року як один з елементів податкової реформи. У тестовому режимі ПДВ-рахунки введені з 1 лютого 2015 року, а з 1 липня – працюють на постійній основі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG