Доступність посилання

ТОП новини

«Правий сектор» працює на іншу політичну силу – експерт


Віче «Правого сектору» на майдані Незалежності. Київ, 21 липня 2015 року
Віче «Правого сектору» на майдані Незалежності. Київ, 21 липня 2015 року

Ніхто не може навести прикладів, коли б адміністративне рішення Порошенка створило преференції для його бізнесу – парламентар

Українські автори розповіли європейцям про Мінські домовленості, олігархів та ідентичність. Дослідницький інститут «Європейська рада міжнародних відносин» видав збірку англомовних статей для європейських читачів. За словами організаторів, це зроблено, щоб про Україну дурниць не казали. На презентації англомовної книги експертних статей What Does Ukraine Think – («Що думає Україна») побувало Радіо Свобода.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Мета англомовної книги – залучити українських авторів до європейського обговорення України. Підготовка та видання збірки є проектом Європейської ради з міжнародних відносин – науково-дослідницького центру із головним офісом у Лондоні та представництвами у семи столицях Європи. Діяльність центру фінансується за рахунок грантів від приватних осіб та організацій.

Ідея цієї книги виникла тому, що усі говорили про Україну, та говорили будь-що, усілякі дурниці
Кадрі Лійк

«Наша місія – сприяти загальній європейській політиці. Ідея цієї книги виникла в мене та в редактора Ендрю Вілсона десь рік тому. Саме тому, що тоді усі говорили про Україну, та говорили будь-що, усілякі дурниці», – наголосила Кадрі Лійк, старший експерт Європейської ради міжнародних відносин.

Раніше збірку презентували в європейських містах, зокрема Софії та Берліні. Книга What Does Ukraine Think складається з чотирьох частин: про політику та ідентичність, про регіональну проблематику, інформаційну риторику та готовність України до реформ. Тексти написані спеціально для західної аудиторії, наголосив модератор презентації та один із авторів книги, професор політології Олексій Гарань.

Також серед авторів книги: історик Ярослав Грицак, експерт Національного інституту стратегічних досліджень Петро Бурковський, доктор політичних студій Володимир Єрмоленко, народний депутат України Сергій Лещенко, відповідальний редактор часопису «Критика» Оксана Форостина, старший науковий співробітник Легатум-Інституту Антон Шеховцов та інші.

У книзі обговорюються найбільш болючі та актуальні проблеми України сьогодні: Мінські домовленості, національна ідентичність та українська ідея, специфіка східних регіонів України під час війни, інформаційна війна, реформи, вагомість впливу правих радикалів та, звісно, олігархи.

Сергій Лещенко не готовий визнати Порошенка олігархом

Автором статті про олігархів виступив екс-журналіст «Української правди» і народний депутат Сергій Лещенко. Він докладно пише про Януковича та його поплічників: Фірташа, Коломойського та Ахметова – але взагалі не згадує про президента України Петра Порошенка, до блоку якого входить у Верховній Раді. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, екс-журналіст визнав, що все ж таки атрибути олігарха у президента є.

Постійна дискусія, чи є Порошенко класичним олігархом. Конкретних прикладів того, як адміністративне рішення призвело до преференцій для його бізнесу, ніхто навести не може
Сергій Лещенко

«Це, знаєте, постійна дискусія, чи є Порошенко класичним олігархом. Для того, щоб він ним був, він має використовувати державну владу для власного збагачення. Конкретних прикладів того, як адміністративне рішення призвело до преференцій для його бізнесу, ніхто навести не може. А ось володіння політиком медійними активами – це якраз приклад олігархізації, поганий для нових політиків», – заявив Лещенко.

За словами модератора дискусії Олексія Гараня, незважаючи на теоретично слабкі докази належності Порошенка саме до класичних олігархів, цю ситуацію потрібно змінювати.

«Ми можемо багато пояснювати людям, чому не вдається продати Roshen або Липецьку фабрику, але люди кажуть «ні». Президент має діяти так, як він пообіцяв», – наголосив Гарань.

Сам Порошенко неодноразово наголошував, що не є олігархом та буде боротися з їхнім впливом на політику.

Своїми діями «Правий сектор» працюють на іншу політичну силу?

Дискусію також викликала доповідь експерта з питань праворадикальних сил Антона Шеховцова. На його думку, партії такого спрямування в Україні завжди були політичною маніпуляцією чи елементом інформаційної війни в інтересах влади або іншої політичної сили. Зокрема «Правий сектор», наголосив експерт, уже відмовився брати участь у місцевих виборах, але активно говорить про референдум довіри до влади.

«Правий сектор», вносячи деякий дисбаланс та роблячи свій вклад у ріст недовіри до існуючої влади, працює на іншу політичну силу
Антон Шеховцов

«Правий сектор», вносячи деякий дисбаланс та роблячи свій вклад у ріст недовіри до існуючої влади, працює на іншу політичну силу, яка буде використовувати цей дисбаланс. А пан Ярош входить до міжфракційного об’єднання «Укроп», – наголосив експерт. До цього об’єднання також входить один із головних соратників олігарха Ігоря Коломойського в парламенті – Борис Філатов.

Організатором презентації збірки виступив фонд «Демократичні ініціативи». Збірка статей була підготовлена ще взимку-навесні 2015 року.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG