Доступність посилання

ТОП новини

Алкоголік зі зброєю – джерело небезпеки для побратимів – психологи


Бєльська: доволі часто це – провина командирів, серед яких є такі, хто і сам не проти «перехилити чарку»

Київ – «Окопна» війна на Донбасі, коли військові місяцями перебувають на одному і тому ж місці у тісному колективі під обстрілами, змушує багатьох з них шукати «відраду» в алкоголі. Як визнали у Міністерстві оборони України, алкоголь вживають хто «для хоробрості», хто – щоб «зняти втому» тощо. У результаті, нетверезі бійці стають небезпечними не стільки для ворогів, скільки для себе і своїх побратимів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Зловживання спиртними напоями Міноборони визнало одним з найбільш негативних явищ у Збройних силах і провело власні дослідження щодо причин пияцтва вояків. За словами психолога міноборони Оксани Бєльської, бійці вживають алкоголь і «для хоробрості», і «з горя», і «для міцного сну», також випивають і «за перемогу».

Тривалий час в армії приховували, що серед бійців є залежні від алкоголю. Пригадую, як групу військових відправили на Донбас без попередньої перевірки – у результаті, уже у зоні АТО в одного з солдатів почалася «біла гарячка»
Оксана Бєльська

«Тривалий час в армії приховували, що серед бійців є залежні від алкоголю. Пригадую, як групу військових відправили на Донбас без попередньої перевірки – у результаті, уже у зоні АТО в одного з солдатів почалася «біла гарячка». Алкоголік зі зброєю і гранатою в руках – це страшне і надзвичайно небезпечне явище. Але доволі часто це – провина командирів, серед яких є такі, хто і сам не проти «перехилити чарку», або ж хто робить вигляд, що не знає про зловживання алкоголем з боку бійців», – розповіла Бєльська у розмові з Радіо Свобода.

З Міністерства оборони передали у зону воєнних дій і у військові частини спеціальні методички для того, щоб бійці знали про небезпеку зловживання алкоголем і можливі покарання за це. А серед покарань –позбавлення зарплат, військових звань і кримінальна відповідальність, каже Бєльська.

Бійці ж розповідають, що у зоні воєнних дій величезний вплив на моральний і психологічний стан має командир. Приклад командира, його авторитет серед солдатів – запорука знищення такого явища, як пияцтво, каже у розмові з Радіо Свобода боєць 25-го батальйону територіальної оборони «Київська Русь» Володимир Назаренко.

Командир для солдатів є зразком, він своїм авторитетом здатен «придушити» і зловживання алкоголем, і суперечки між бійцями, й інші негативні явища
Володимир Назаренко

«Командир для солдатів є зразком, він своїм авторитетом здатен «придушити» і зловживання алкоголем, і суперечки між бійцями, й інші негативні явища, які можуть виникати», – вважає Назаренко.

Проблему алкоголізму не треба боятись порушувати, інакше її не вирішити – Мартиненко

Зловживання алкогольними напоями притаманне і ветеранам АТО, адже повернення бійця з зони воєнних дій часто супроводжують нервові зриви, посттравматичний синдром, безсоння. Вояки намагаються «знищити» ці розлади алкоголем. Розповів Радіо Свобода доброволець, учасник АТО Олександр Мартиненко. Йому вдалося подолати психологічні проблеми завдяки підтримці рідних, побратимів і психологів. Ба більше – Мартиненко знявся у соціальному ролику «По війні», який має допомогти бійцям позбутися стресу. Боєць вважає, що проблему алкоголізму треба порушувати й обговорювати публічно – інакше її не вирішити.

Можна говорити дуже довго і зробити програму, а можна показати пару роликів, які цю проблему відкриють
Олександр Мартиненко

«Я грав самого себе, у стрічці не було нічого особливого. Це потрібно, хоча би, щоб відкрити цю проблему, показати її. Тому що, насправді про це можна говорити дуже довго і зробити програму, а можна показати пару роликів, які цю проблему відкриють. І просто люди на те все подивляться зовсім по-іншому. Ми коли з війни вертались, нам було дуже складно вертатись у сім’ї, нас тягло на фронт – до хлопців, до друзів», – каже Мартиненко.

І бійці, і психологи вважають, що кожен військовослужбовець має проходити перевірку за участю наркологів, перш ніж потрапить на передову. Те саме стосується і бійців усіх силових структур, від яких залежить безпека України. Не менш важливо – розгортання наркологічної служби у силових відомствах, зазначають фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG