Доступність посилання

ТОП новини

Маленькі біженці у великому місті


Фото з сайту Центральної спілки українців в Німеччині
Фото з сайту Центральної спілки українців в Німеччині

Німецькі та українські організації, приватні особи у ФРН оздоровлюють постраждалих від війни дітей

Берлін – Цього літа малолітніми українськими громадянами із зони військових дій на Донбасі опікуються численні німецькі та українські організації, приватні особи в ФРН. Вони намагаються бодай на певний час повернути малюкам дитинство без стрілянини і вибухів. Втім на шляху благодійників проблем вистачає.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Уявіть, – говорить Буркхард Рудат, голова Християнської благодійної місії Німеччини, – одна дівчинка розповіла, як сепаратисти на її очах розстріляли батька, посеред вулиці, у присутності інших дітей».

У такий спосіб пан Рудат намагається переконати у важливості роботи його організації.

Такі картини діти мають переосмислити. Тому ми привозимо їх до Німеччини, звертаємося до наших співробітників із освітою психолога, і разом намагаємося знайти правильний підхід
Буркхард Рудат

«Такі картини діти мають переосмислити. Тому ми привозимо їх до Німеччини, звертаємося до наших співробітників із освітою психолога, і разом намагаємося знайти правильний підхід до таких, часто трагічних ситуацій», – говорить голова місії в інтерв’ю Радіо Свобода.

Стати мостом надії – мета пана Рудата, який з 1977 року надає допомогу населенню країн Східної Європи. А від початку війни на Донбасі – через величезний обсяг роботи – зосередив увагу лише на цьому регіоні.

Ще один благодійник – кінооператор Віталій Дубас – українець за походженням, що живе і працює нині в Німеччині. Під впливом жахливих картин війни він уже вдруге привозить українських дітей на відпочинок – власними зусиллями і коштом іншим меценатів.

За два тижні до містечка поблизу Бремена, що на півночі Німеччини, приїдуть 20 дітей 10-12 років, які втратили на війні батька. Організатор акції Віталій Дубас пояснює, що найголовніша проблема – фінансування.

У нас є троє активістів, які опікуються проектами з допомоги малолітнім постраждалим. Ми називаємо їх «дітьми війни»
Віталій Дубас

«Не вистачає завжди грошей – це перше. Так само бракує ініціативних людей, які б допомагали у вирішенні тих чи інших питань. Усе доводиться робити самотужки. У нас є троє активістів, які опікуються проектами з допомоги малолітнім постраждалим. Ми називаємо їх «дітьми війни», – пояснює Віталій Дубас, і закликає усіх небайдужих допомогти, зокрема через сторінку в інтернеті.

Голова Центральної спілки українців Німеччини Людмила Млош розповіла Радіо Свобода, що для дітей з України в Німеччині заплановані екскурсії, спортивні заняття, уроки німецької, а також психологічна допомога. На думку пані Млош, найголовніше для цих дітей – забути жахи війни, принаймні «на кілька днів знову стати дітьми».

Раді, що діти з України мають змогу провести канікули у Німеччині. Їм запропонують пізнавальну і розважальну програми, що сприятимуть їхній реабілітації
Людмила Млош

«Ми раді, що діти з України, які втратили батьків на війні у боротьбі з російським агресором, мають змогу провести канікули у Німеччині. Їм запропонують пізнавальну і розважальну програми, що сприятимуть їхній реабілітації з тим, щоб вони повернулися додому веселими і задоволеними», – зазначила пані Млош.

Хоч діти із зони військових дій зазнали страждань і злиднів, але вони не розучилися мріяти. Кажуть, що хотіли б бодай раз в житті виступити на справжній цирковій арені, підкорюючи лева, чи злетіти на гойдалці під його куполом. У цьому переконалися члени спілки «Партнери східної Європи», що запросили травмованих війною дітей на відпочинок до Берліна. Для 40 маленьких мешканців Луганської і Донецької областей така мрія здійснилася. Після курсу циркового мистецтва вони виступили на святі з нагоди закінчення двотижневої акції оздоровлення українських дітей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG