Доступність посилання

ТОП новини

Українські ферми перевірять через спалах чуми свиней


На ліквідацію наслідків і профілактичні заходи уряд виділяє 44,7 мільйони гривень

Київ – Українські свиноферми найближчим часом очікують перевірки у зв’язку із зафіксованим на одному з підприємств Київщини спалаху африканської чуми свиней. Про це заявляють у Державній ветеринарній та фітосанітарній службі. Поширення захворювання наразі фахівці не спостерігають, але припускають, що заражене м’ясо могли раніше вивезти для торгівлі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністерство аграрної політики спільно з Держветфітослужбою за дорученням глави уряду найближчим часом розпочинає перевірку усіх підприємств, які пов’язані з утриманням свиней, а також переробкою і зберіганням їхнього м’яса. За словами голови служби Олександра Вержиховського, понад тридцять шість тисяч голів худоби було утилізовано через спалах африканської чуми на агрокомбінаті «Калита» на Київщині, зараз ці заходи тривають. Окрім того, МВС проводить слідство щодо ймовірного порушення ветеринарних правил утримання худоби на агрокомбінаті.

Розслідування розставить крапки над «і», де взявся збудник. Але те, що він був занесений – це стовідсотково
Олександр Вержиховський

«Розслідування розставить крапки над «і», де взявся збудник. Але те, що він був занесений – це стовідсотково» , – зазначає Олександр Вержиховський.

Україні зараз потрібна спеціальна техніка для дезінфекції обладнання та реагенти для діагностики, каже голова Держветфітослужби. За його словами, уряд планує виділити на ліквідацію спалаху хвороби і профілактичні заходи 44,7 мільйонів гривень. Водночас, ведуться переговори щодо залучення коштів міжнародних організацій, зокрема, Європейського банку реконструкції та розвитку.

У свою чергу, представники агрокомбінату, де виявили захворювання, заявляють про завдані їм збитки у 170 мільйонів гривень та неможливість працювати упродовж півроку. Задля збереження галузі вони закликають на державному рівні посилити заходи боротьби проти поширення епідемії.

Африканська чума свиней шириться Східною Європою

Сьогодні спалах чуми свиней в Україні локалізували, але близько тижня тривав період, коли інфікованих тварин з «Калити» могли вивозити на підприємства в інші регіони, зауважує перший заступник голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів Сергій Мельничук. За його словами, важливо виявити всіх хворих свиней, тому що навіть одна тварина може спровокувати поширення захворювання на значні території.

Ця проблема, на жаль, торкнулась не тільки однієї країни, а досить великої площі територій
Сергій Мельничук

«Сьогодні спалахи африканської чуми фіксуються і в Російській Федерації, в Білорусі, в Україні, у країнах Балтії і в Польщі. Ця проблема, на жаль, торкнулась не тільки однієї країни, а досить великої площі територій. Тому зараз до нас прибула офіційна делегація з Литви, і фахівці служби ветеринарної медицини і науки хочуть обговорити питання спільних дій», – каже Сергій Мельничук.

Водночас, за словами чиновників, їм надходили запити щодо ситуації від Росспоживнагляду, тож вони не виключають тимчасову заборону експорту м’яса у Росію.

Перевірки підприємств – це необхідність: якщо свиняча чума пошириться у селах, можуть постраждати мільйони дрібних господарств, вважає голова Асоціації фермерів Київської області Олександр Чубук. Та й поява вірусу в «Калиті», за його словами, викликає запитання.

Африканська чума свиней не сама по собі виникла. Мабуть, це підкинули. Мабуть, це прояв якихось направлених дій
Олександр Чубук

«Моя думка така, що африканська чума свиней не сама по собі виникла. Мабуть, це підкинули. Мабуть, це прояв якихось направлених дій», – припускає Чубук.

Вакцини від африканської чуми свиней нині у світі не існує, однак для людини вірус є безпечним. Про останній випадок африканської чуми свиней на території України повідомляли у травні цього року. Це також була Київщина, але тоді ішлося про виявлення трьох хворих диких кабанів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG