Доступність посилання

ТОП новини

Фіскальна служба: реформи чи збільшення податкового тиску?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Реформи припиняють тіньові схеми та спрощують життя чесному бізнесу, вважають у фіскальній службі. Експерти – менш оптимістичні

Київ – Державна фіскальна служба переживає кадрове оновлення, спрощує адміністрування податків та збільшує надходження до бюджету за рахунок знищення конвертаційних центрів, звітує голова служби Роман Насіров. При цьому, частина економістів вважає реформи в податковому секторі неефективними, частина – бачить в них і позитив, і негатив. Між тим, план подальшого реформування податкової системи України схвалила місія МВФ.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Спрощення системи оподаткування, комфортніше обслуговування бізнесу, заміна посадовців, замішаних у корупції, підвищення зарплат і скорочення штату завдяки заміні людської праці на комп’ютерні технології – так окреслює основні напрямки реформ у податковій системі України голова Державної фіскальної служби Роман Насіров.

«Ми відходимо від бюрократичної машини, коли керівники підрозділів спілкуються між собою через обіг папірців. Ми створюємо нову систему. Очікуємо ухвалення ще кількох законопроектів, які дадуть змогу остаточно піти вперед за планом реформ», – повідомляє посадовець.

Кадрові зміни, які відбуваються у відомстві, вже дають результати, стверджує Роман Насіров. Так, за його словами, підприємці стали менше переплачувати податку на додану вартість. Водночас, податкова поліція перекриває схеми з «фіктивним поверненням ПДВ». В результаті, за словами Насірова, за останні три місяці обсяг коштів, які були конфісковані під час ліквідації конвертаційних центрів, збільшився вчетверо.

За минулий місяць ми ліквідували низку нелегальних обмінників
Роман Насіров

«За минулий місяць ми ліквідували низку нелегальних обмінників, конфіскувавши чотири мільйони доларів і 16 мільйонів гривень. Раніше це був мільйон чи півмільйона на місяць. Уявіть, там, де крутяться такі гроші, пропонують величезні хабарі, щоб зберегти ці схеми. Але це, як бачимо, вже не діє», – звітує очільник ДФС.

Водночас, за словами Насірова, є суттєві перешкоди для ефективної роботи його відомства. Серед них чиновник згадує податкову заборгованість «Укрнафти», яка, за його словами, вже перевищила 9 мільярдів гривень. А крім того, тіньовий ринок аграрної продукції, через який держава недоотримує значну частину податків. Насіров припускає: якби вдалося припинити ці та подібні схеми, «державний бюджет України був би перевиконаний на 25%».

Експерти: позитив – податкова дисципліна, негатив – спроби збільшувати податки

Дмитро Боярчук
Дмитро Боярчук

Економіст Дмитро Боярчук бачить у змінах податкової політики в Україні як позитивні, так і негативні моменти. Про це він заявив Радіо Свобода.

Налагодження бюджетної дисципліни – це позитив. Тепер різноманітні «хотєлки» не розтягують бюджет, як раніше. Але поява нових податків або збільшення наявних – про це не можна говорити. Треба стимулювати виведення з тіні
Дмитро Боярчук

«Налагодження бюджетної дисципліни – це позитив. Мінфін запустив механізми, які обмежують зміни бюджетних видатків, і тепер різноманітні «хотєлки» не розтягують бюджет, як раніше, – визнає експерт. – Те ж саме можна сказати про передачу ДФС у підпорядкування Мінфіну – про це давно говорили. Але поява нових податків або збільшення наявних – про це не можна говорити. Треба стимулювати виведення з тіні, спрощувати адміністрування».

Зокрема, Дмитро Боярчук схвально відгукнувся про перехід на електронне адміністрування ПДВ, який відбувся цього року, але розкритикував інший намір фіскальної служби, а саме – збільшити податковий тиск на аграріїв. За його словами, нині не на часі створення додаткових податків для галузі, яка намагається вирватися на ринок ЄС і вільно конкурувати зі світовими аграрними корпораціями. Які, за словами Боярчука, отримують і потужні інвестиційні вливання, і державні дотації.

Водночас, значна частина фахівців, опитаних Радіо Свобода, дотримується думки, що реформи фіскальної системи в Україні не є ефективними. Так, адвокат Дмитро Йовдій, який спеціалізується на допомозі бізнесу, констатує: підприємці не відчули суттєвого поліпшення роботи податкової служби та митниці.

Аналітик «Реанімаційного пакету реформ» Денис Васильєв вказує на відсутність відкритих конкурсів на заміщення посад у фіскальній службі, а колишній міністр економіки Володимир Лановий бачить у змінах в адмініструванні ПДВ спробу збільшити надходження до бюджету й вимивання обігових коштів у підприємців.

Між тим, вироблення ефективної стратегії податкових реформ, підпорядкування ДФС Мінфіну та інші кроки були умовами для надання Україні другого траншу МВФ, який днями надійшов на урядові рахунки. Перед цим, з кінця липня, з фіскальною службою працювала місія МВФ, яка консультувала відомство щодо стратегії реформ.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG