Доступність посилання

ТОП новини

Влада України повинна змінити ставлення до добровольців – правники


Добровольчий батальйон «Донбас» під час тренувань неподалік Маріуполя. Квітень 2015 року
Добровольчий батальйон «Донбас» під час тренувань неподалік Маріуполя. Квітень 2015 року

«Я обома руками за те, щоб легалізували наших добровольців, і щоб вони отримали такий самий статус учасника АТО, як і військові» – Олександр Кучма

Київ – На початку російської агресії, за умов розвалу спецслужб, армії і правоохоронної системи України, єдиною силою, здатною зупинити агресора, стали добровольчі батальйони. Більшість добровольчих формувань народились на київських барикадах: вчорашні бійці Самооборони Майдану вирушили на Донбас боронити Україну. На сьогодні більшість цих добровольчих батальйонів перейшли до Збройних сил або Національної гвардії України. Адже нині без легального статусу майже неможливо отримати соціальні пільги, які держава виплачує учасникам бойових дій на Донбасі. До того ж, часто добровольці фігурують у кримінальних провадженнях, як це сталося з бійцями «Айдару» і «Правого сектору». Чи потрібні українській владі і суспільству добровольці, і яким бачать своє власне майбутнє самі добровольці?

Цього року Україну струсонули скандали за участю добровольчих батальйонів. Так, бійців батальйонів «Айдар» і «Торнадо» звинувачували у мародерстві і викраданні людей – Генеральна прокуратура навіть відкрила кримінальне провадження проти колишнього командира «Айдару» Сергія Мельничука, який був обраний минулого року народним депутатом, але позбавлений депутатської недоторканності за подачею тієї ж Генпрокуратури.

А потім сонячного липневого дня у Мукачеві пролунали постріли – серед учасників перестрілки були і бійці «Правого сектору», чий Добровольчий український корпус воює на Донбасі.

Слідство щодо тих подій триває, при цьому його провадять не лише слідчі ГПУ і правоохоронці, а і тимчасова слідча комісія, створена у Верховній Раді України.

На думку самих бійців, подібні випадки дискредитують добровольчі батальйони і викликають питання щодо майбутнього добровольчого руху в Україні.

Станом на початок серпня поточного року, з більш як 20 добровольчих батальйонів не легалізовані лише кілька підрозділів «Правого сектору» і частина бійців з батальйону ОУН. Інші перейшли або ж оформлюють перехід до складу Збройних сил і МВС України. Президент України Петро Порошенко у розмові з кореспондентами австрійського видання Kurier наголосив, що добровольчі батальйони повинні інтегруватися в армійські підрозділи.

Добровольці виступають за рівні права з військовослужбовцями

Більшість бійців-добровольців, із якими спілкувалось Радіо Свобода, бачить своє майбутнє в інтеграції в українську армію, українське суспільство або і в українську політику. При цьому вони вважають своїм моральним обов’язком відстоювати інтереси учасників АТО, допомагати родинам поранених і загиблих побратимів.

Ігор Мирошник
Ігор Мирошник

Ігор Мирошник (позивний «Мирон») із Новомосковська Дніпропетровської області – боєць Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», захищав минулої осені Донецький аеропорт, де отримав важке поранення – замість частини черепної кістки «Мирон» тепер «носить» титанову пластину. За словами бійця, боронити Україну зі зброєю в руках виявилось легше, ніж отримати безкоштовне лікування і соціальні виплати – адже держава виплачує їх лише учасникам «офіційних» збройних формувань, каже Мирошник. За його словами, для України та її захисників краще, якщо кожен боєць буде на обліку і буде забезпечений від держави зброєю, одягом, технікою.

У нас добровольців забезпечення нема ніякого, лише те, що здобули під час бойових дій – трофейне, чи командири десь це питання вирішували
Ігор Мирошник

«У нас же (добровольців – ред.) забезпечення нема ніякого, лише те, що здобули під час бойових дій – трофейне, чи командири десь це питання вирішували. Для мене наразі нічого складного нема, чи боронити далі Україну, як долікуюсь – у мене все життя таке було, знаєте… не те що солодке, чи не солодке, складне. І якщо у мене є можливість віддати таке своє життя за мою країну – то ось він я, готовий», – розповів Мирошник Радіо Свобода.

Олександр Кучма
Олександр Кучма

Військовослужбовець Олександр Кучма в АТО воював пліч-о-пліч із бійцями «Айдару». Після демобілізації повернувся до міста Обухів, що на Київщині, де створив Спілку ветеранів АТО. На порядку денному – контроль за місцевою владою, яка не поспішає виконувати закони України щодо забезпечення учасників воєнних дій соціальними пільгами. Також Олександр і його побратими допомагають українській армії, а також підтримують родини загиблих бійців.

Я обома руками за те, щоб легалізували наших добровольців і щоб вони отримали такий самий статус учасника АТО, як і військові
Олександр Кучма

«У мене немає розподілу між добровольцями, МВС чи ЗСУ. У мене у Спілці ветеранів АТО є і Національна гвардія, і різні підрозділи ЗСУ, є у нас в Обухові бійці «Айдару» і «Донбасу», і навіть є хлопець, родом із Криму. Тож я обома руками за те, щоб легалізували наших добровольців і щоб вони отримали такий самий статус учасника АТО, як і військові, щоб вони змогли безкоштовно лікуватись й отримувати цільову матеріальну допомогу на оздоровлення і прожиття», – розповів Кучма у розмові з Радіо Свобода.

Олександр Мартиненко
Олександр Мартиненко

Киянин Олександр Мартиненко («Алекс») воював у складі батальйону територіальної оборони «Донбас», отримав поранення під час боїв за Попасну. Повернувшись до мирного життя, допомагає побратимам і хоче спробувати себе у політиці. За словами «Алекса», його надихає приклад кількох командирів та офіцерів добровольчих батальйонів, які стали депутатами Верховної Ради України і відстоюють права українських бійців на законодавчому полі.

До того ж, новий час і нові обставини розвитку української державності потребують приходу у владу нового покоління політиків, які мають серед іншого і військовий досвід, не є бюрократами і не пов’язані з корупційними скандалами, пояснив «Алекс» Радіо Свобода.

Чиновників, які їздили в АТО на 7-5-3 дні вже отримали статус учасника бойових дій. А хлопці, які там були по півроку, стали інвалідами або були поранені, не можуть отримати статус учасника бойових дій
Олександр Мартиненко

«Добровольчі батальйони були одними з перших, хто пішов на захист нашої Батьківщини і зробили дуже великий вклад в оборону і цілісність нашої країни. А хлопцям зараз просто не хочуть віддати шану і надати ті пільги. Якщо взяти чиновників, які їздили в АТО у відрядження на 7-5-3 дні, то вони вже отримали статус учасника бойових дій. А хлопці, які там були по півроку, стали інвалідами або були поранені, то вони не можуть отримати статус учасника бойових дій для того, щоб отримати фінансову компенсацію. А це їм треба, щоб потім існувати більш-менш по-людськи. А вони не можуть отримати свою компенсацію», – додає Мартиненко.

Правники: військовослужбовців і добровольці повинні мати рівні права

Легалізацію українських добровольців підтримують і правники. Так, фахівці громадської організації «Правова ініціатива» пропонують владі і добровольцям «віднайти спільну мову і побачити одне в одному не суперників, а партнерів». За умов зовнішніх загроз правники радять владі змінити підхід у взаємодії з добровольцями.

Серед іншого, «необхідно підпорядкувати добровольчі батальйони Міністерству оборони України, а їхніх командирів – ввести до складу Генерального штабу. Міноборони має забезпечувати батальйони зброєю та амуніцією. А після закінчення воєнних дій батальйони мають бути розформовані або ж трансформовані в інші силові підрозділи. Бійці добровольчих батальйонів повинні отримувати усі соціальні гарантії на рівні з військовослужбовцями», пропонують правники у зверненні до керівників держави.

Особливості матеріального забезпечення Збройних сил та підрозділів МВС, як і надання статусу учасника воєнних дій (учасника АТО) визначають відповідні закони, серед яких – закон щодо надання статусу учасника бойових дій неоформленим добровольцям, які захищали Україну в АТО. Верховна Рада ухвалила цей закон 7 квітня цього року, а 22 червня він набув чинності. Уряд на виконання закону опублікував постанову, яка змінила порядок надання статусу учасника бойових дій.

Ця постанова призвела до несподіваних для урядовців наслідків: як повідомили журналістам у київській Спілці ветеранів АТО, відтак не всі добровольці можуть отримати статус учасника бойових дій. Оскільки доброволець має оформити ті самі документи, що і боєць Збройних сил України, але усіх цих документів доброволець здебільшого не має, бо не був спочатку військовослужбовцем Збройних сил.

Голова Спілки ветеранів АТО Кирило Сергеєв воював у добровольчому батальйоні «Айдар». На брифінгу 14 липня він заявив, що уряд не врахував юридичні відмінності між військовослужбовцями і добровольцями.

Зараз у нас немає іншого варіанту, окрім як відверто ставити владі ультиматум
Кирило Сергеєв

«Зараз у нас немає іншого варіанту, окрім як відверто ставити владі ультиматум. Якщо за місяць, до 14 серпня, ситуація з оформленням статусу учасника АТО для добровольців не буде доведена до пуття, ми йдемо під Кабінет міністрів. Ми збираємо бійців з усієї України і беремо не лише добровольців, а і бійців усіх військових формувань, щоб вимагати вирішення проблем соціального забезпечення ветеранів», – заявив Кирило Сергеєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG